Ekonomide fırtına başladı!

Son bir yıldır merkez bankaları enflasyonla mücadele için piyasayı kontrol altına almıştı. Çoğu merkez bankaları ard arda faiz artırımıyla enflasyonla mücadele etmeye tercih etti. Ancak yüksek faiz, küresel piyasalarda türbülansa neden oldu.

ABD’de üç bankanın iflası, küresel piyasaları ve yatırımcıları şok etti. Bu iflaslar insanların birikimlerinin ne kadar güvenliği olduğunu sorgulattı. Her ne kadar ABD’de mevduatlar 250 bin dolara kadar sigorta kapsımında olsa da, müşteriler varlıklarını farklı bankalara kaydırmaya başladı.

Banka iflaslarının Avrupa ve Asya ülkelerine sıçramasını bekliyorum. 2023 yılı fırtınalı günlere gebe. Salgın hastalıklar, enflasyon, doğal felaketler derken şimdi de iflas haberleri gelmeye başlandı. Kürsel risklerin artması, önümüzdeki aylarda piyasalarda tansiyonu artırabilir. Yurt içi piyasalarda dolar/TL kuru 19,00 lira, altının gram fiyatı 1.230 liraya yükseldi. Dolar/TL kuru, Haziran’dan sonra 24-25 lira aralığına kadar yükselebilir. Çünkü bugünkü ekonomik koşullar, süreci daha kırılgan yapıyor. 104 milyar dolarlık deprem maliyeti işleri biraz zorlaştırabilir. image0.jpeg Altının ons fiyatı 1.990 dolar, altını gram fiyatı 1.230 liraya yükseldi. Altın tekrar güvenli liman gömleğini giydi.

Banka iflaslarını gören yatırımcılar, güvenli liman olarak altını tercih etti. Bir haftada altının ons fiyatı 1.807 dolar seviyesinden 1.987 dolar seviyesine, altının gram fiyatı 1.128 lira seviyesinden 1.230 lira seviyesine yükseldi. Yani, bir haftada altının ons fiyatı 180 dolar, altının gram fiyatı 102 lira değer kazandı.

Yıl içerisinde altının gram fiyatında 1.450-1.550 lira, altının ons fiyatında 2.350 dolar öngörüm devam ediyor. Yıl içerisinde rekorlar görmeye devam edeceğiz. Ancak önümüzdeki hafta kısa vadeli kâr satışları görebiliriz. Altının ons fiyatı 1.930 dolar, altının gram fiyatı 1.180 liraya gerileyebilir. Kısa vadeli geri çekilmelerin kalıcı olmayacağını, alım fırsatı olacabileceğini tahmin ediyorum. Altın şuan yükseldi diye satılmamalı. Çünkü yükselişler daha yeni başlıyor. image2.jpeg Elinde dolar bulunduran yatırımcı dikkat etmeli.

Dolar endeksi (dxy), Haziran sonrası 92-94 seviyesine kadar gerileyebilir. Çünkü Fed faiz artırımlarına Mayıs itibariyle son verebilir. Bu da bir yıldır dolar karşısında değer kaybetmiş tüm ensturmanların yolunu açabilir. Altın, gümüş, Euro ve Sterlin bunlardan. İslam Memiş

Ekonomide fırtına başladı! ile ilgili etiketler ekonomi altın İslam Memiş
GÜNÜN VİDEOSU

Böylesi görülmedi: Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürmüşler

Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan bir tırda hassas burunlu dedektör köpek Carlos'un desteği ile polis ve gümrük muhafaza ekiplerince yapılan aramada 10 milyon lira değerinde 50 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürüldüğü ortaya çıktı.