E-İhracat Nedir? Neler Yapabilirsiniz?

Döviz bazında gelir elde etmek, özellikle kur avantajından dolayı hemen hemen tüm işletmelerin hedefleri arasında yer alır. Bunun için de yurt dışına ürün satışı, diğer bir ifadeyle ihracat yapılması gerekir.

Geleneksel yöntemlerle yapılması daha zor olan bu işlemin e-ticaretin yaygınlaşmasına bağlı olarak kolaylaştığını söylemek mümkün. Peki e-ticaret nedir ve nasıl yapılır?

E-İhracat Nedir?

E-ihracat, temelde internet üzerinden yurt dışına ürün satmak anlamına gelir. Yani e-ticaretin bir alt kolu olarak değerlendirilebilir. Klasik anlamda yapılan ihracat işlemleri hem tutar hem de miktar olarak geniş kapsamlı operasyonları ifade eder. İnternetten satış yaparken ise süreç, daha çok mikro ihracat kurallarına göre işler.

Mikro ihracat; tutarı 15.000 euro, ağırlığı ise 300 kg’nin altındaki satışlar için geçerli olan bir işlem türüdür. Bu kurallara uyan işlemlerde uzun süren ve karmaşık gümrük müşavirliği süreçlerini bertaraf etmek için ETGB olarak bilinen bir belge kullanılır. Açılımı Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı olan bu evrak, satılan ürünü yurt dışına taşıyan kargo firması tarafından düzenlenir.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

“E-ihracat nasıl yapılır?” sorusuna verilecek cevap, satışın yapıldığı mecraya göre şekillenir. Bu işlemler için şirketin sahip olduğu e-ticaret sitesi kullanılabileceği gibi tüm dünyada hizmet veren uluslararası sanal pazar yerleri de tercih edilebilir. Amazon, Etsy ve eBay gibi örnekleri bulunan bu platformların sistemlerinin yurt dışına satış için hazır olması, özellikle başlangıç aşamasındaki işletmeler için caziptir.

Bu tip e-ihracat sitelerinin yüksek komisyonlarla çalışması, zaman içinde elde edeceğiniz kârın düşük seviyelerde kalmasına neden olabilir. Dolayısıyla hem daha yüksek kâr elde etmek hem de marka değerinizi yükseltmek için kendi satış sitenizi kurmanız gerekir.

E-İhracat Yapmak için Gerekenler Nelerdir?

İnternet üzerinden yurt dışına satış yapmak, pek çok farklı aşamadan oluşan bir süreçtir. Başarılı bir e-ticaret operasyonu için şu adımların takip edilmesi gerekir:

● Şirket kuruluşu
● E-ticaret sitesinin açılması
● Satış yapılacak mecraların belirlenmesi
● Reklam ve pazarlama stratejilerini oluşturmak

Saydığımız adımları takip ederek gerekli şartları oluşturmanızın ardından ülke dışından sipariş almaya başlayabilirsiniz. Bu noktada da karşımıza satılan ürünün yurt dışına çıkması için istenen belgeler çıkar. Mikro ihracat şeklinde yapılan e-ihracat için gerekli belgeler şunlardır:

● İhracat bilgi formu
● Dolaylı temsil yetki belgesi
● İmza sirküleri fotokopisi
● Türkçe ve İngilizce fatura
● Çeki listesi

Bu belgeler taşıyıcı firmaya sunulur. Eğer işlem, mikro ihracat sınırlarını aşıyorsa, süreci yürütecek gümrük müşavirlerinin istediği belgelerin sayısı artabilir. 

E-İhracat Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Yurt dışına internet üzerinden satış yapmanın oldukça faydalı bir iş modeli olduğu rahatlıkla söylenebilir. E-ticaret avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

KDV iadesi ve vergi muafiyeti imkânı sağlar.
● Devlet teşvikleri ve bankaların sunduğu krediler, yatırım yapmayı kolaylaştırır.
● Döviz olarak gelir elde edildiğinden kâr marjları yükselir.
● Hem diğer işletmelere hem de son kullanıcıya satış yapılabilir.
● Çok geniş bir müşteri havuzuna hitap edilir.

Bunlar dışında da birçok pozitif yönünü sayabileceğimiz e-ihracata atılmak için öncelikle bir internet sitesi açmanız gerekir. IdeaSoft, bu konudaki tüm beklentilerinizi fazlasıyla karşılar.

E-ihracat Yapmak için IdeaSoft Altyapısından Yararlanın!

E-ticaret nasıl yapılır sorusundan itibaren yanınızda olan IdeaSoft, yurt dışına satış yapmak isteyenlerin en büyük yardımcılarındandır. E-ihracat entegrasyonu tamamlanmış IdeaExport modülü ile ticari faaliyetlerinizi uluslararası seviyeye kolayca taşıyabilirsiniz. Bu sistem, web sitenizi faaliyet gösterdiğiniz ülkenin diline otomatik olarak çevirir ve manuel düzenlemeler yapmanıza izin verir. Ayrıca 160’tan fazla para birimini ve tüm ödeme yöntemlerini destekler. Eğer siz de e-ihracat yaparak döviz bazında kazanç sağlamak istiyorsanız bu işlemler için özel olarak geliştirilmiş IdeaExport’u kullanabilirsiniz.

E-İhracat Nedir? Neler Yapabilirsiniz? ile ilgili etiketler ideasoft E-ihracat