Dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarı İsrail'e kuruluyor

Nvidia'dan yapılan açıklamada, dünyanın en güçlü yapay zeka süper bilgisayarlarından biri olan Israel-1'i İsrail'deki tesislerinde inşa edileceği duyuruldu.

Computex 2023'te açıklama yapan Nvidia, yapay zeka uygulamalarına yönelik artan müşteri talebini karşılamak için İsrail'e en güçlü yapay zeka (AI) süper bilgisayarını inşa ettiğini duyurdu.

Dünyanın en değerli çip şirketi olan Nvidia, bulut tabanlı sistemin yüz milyarlarca dolar değerinde olacağını ve 2023 yılı sonuna kadar kısmen faaliyete geçeceğini belirtti

8 EXAFLOP YAPAY ZEKA İŞLEM GÜCÜ

Dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarlarından olacak olan Israel-1'in 8 exaflop'a kadar yapay zeka hesaplama performansı sunması planlanıyor. Israel-1, geleneksel bilimsel hesaplama iş yükleri için 130 petaflop'tan fazla işlem performansı sağlayacak. Bu da AMD'nin Frointer'inden önemli derece yavaş olduğu anlamına geliyor ancak bu sistemin amacı yapay zeka olduğundan bu konuda rakipsiz durumda. (1 exaflop saniyede 1 kentilyon ya da 1.000.000.000.000.000 hesaplamaya tekabül ediyor)

Dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarı İsrail'e kuruluyor

YAPAY ZEKA YATIRIMLARI ARTIYOR

Nvidia'nın HPC (yüksek performanslı bilgi işlem) ve ağdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Gilad Shainer, "Yapay zeka yaşamımızdaki en önemli teknoloji gücü ve Nvidia bu gücün ön saflarında yer almaya kararlı. Israel-1, İsrail'de ve dünya çapında inovasyonu teşvik etmemize yardımcı olacak büyük bir yatırımı temsil ediyor" dedi.

Nvidia Spectrum-X ağ platformunu temel alacak Israel-1, tamamlandığında 34 milyondan fazla CUDA ve 1 milyondan fazla dördüncü nesil Tensor çekirdeğine sahip olacak. Bunun için süper bilgisayar, 2.560 BlueField-3 DPU (veri işleme birimleri) ve 80 Spectrum-4 anahtarı ile toplam 2.048 Nvidia H100 80GB GPU'yu barındıran Dell Technologies tarafından sağlanan 256 HGX H100 GPU sistemine sahip olacak.

Dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarı İsrail'e kuruluyor ile ilgili etiketler bilgisayar İsrail
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.