Atmosferi aydınlatan hüzme görüntülendi

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait sosyal medya hesabı, 2019 senesinde Dünya'dan uzaya doğru hareket eden mavi ışık hüzmesinin görüntüsünü yayılandı.

Geçtiğimiz çarşamba günü bir rapor eşliğinde yayınlanan ve 'mavi jetler' olarak adlandırılan görüntüler, 2019 senesinde tespit edildi. 

Uluslararası Uzay Ajansı İstasyonu'ndaki (ISS) Atmosfer-Uzay Etkileşimleri Monitörü (ASIM) tarafından kaydedilen görüntülerde mavi bir hüzmenin atmosfere doğru yükseldiği anlar yer alıyor. 

Bilim insanları mavi jetlerin, bulutların üzerinde oluştuğu için yeryüzündeki insanlar tarafından görülmesi ve incelenmesinin imkansız olduğunu kaydetti.

Fakat bulutların üzerinde yaklaşık 400 kilometre yukarıda bulunan ISS'de söz konusu görüntüler incelenebiliyor. ASIM adı verilen aletle ölçümlenen görüntüler böylece kamuoyu ile paylaşılabiliyor.

Atmosferi aydınlatan hüzme görüntülendi

MAVİ JET NEDİR?

ASIM, ISS'de bulunan ve fırtınalı hava koşullarından kaynaklanan üst atmosfere uzanan elektrik deşarjlarını aramak için tasarlanan bir optik kamera ve fotometreden oluşan monitör olarak biliniyor. Mavi jetler ise yoğun fırtınalı havada, atmosferle etkileşime giren elektronlar ve radyo dalgaları tarafından oluşan atmosferik elektrik deşarjı olarak adlandırılıyor.

ASIM kameraları tarafından oldukça kısa bir süre önce tespit edilen hüzmenin yaklaşık 10 mikro saniyede oluştuğu ve ışık parlamasının ardından yok olduğu ifade edildi. Söz konusu eylem Pasifik Okyanusu'nda yer alan Nauru Adası'nın hemen üzerinde meydana geldi.

(DHA)

Atmosferi aydınlatan hüzme görüntülendi - Resim : 2

Atmosferi aydınlatan hüzme görüntülendi ile ilgili etiketler hüzme ışık ASIM esa iss

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.