Dünyada koronavirüs vaka sayısı 125 milyonu geçti

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 125 milyon 134 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 750 bini, iyileşenlerin sayısı 101 milyon 47 bini geçti. ABD'de 30 milyon 652 bin, Brezilya'da 12 milyon 136 bin, Hindistan'da 11 milyon 786 bin ve Rusya'da 4 milyon 483 bin vaka kayıtlara geçti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson büyük bir skandala imza attı. Johnson, "ülkesinin aşılama programındaki başarısını kapitalizm ve açgözlülüğe" bağladı. Skandal sözleri nasıl düzelteceğini bilemeyen Johnson İngiliz medyasının hedefi oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 1-5 Nisan tarihlerinde kutlanacak Paskalya Bayramı için salgınla mücadelede kapsamında alınması planlanan tedbirlere gelen yoğun eleştiriler üzerine geri adım attı.

BELÇİKA'DA KISITLAMALAR GERİ DÖNDÜ

Belçika'da son dönemde artan vakalar nedeniyle ilave kısıtlamalar getirildi. Yeni kısıtlamalara göre, tüm ilkokul ve liseler 19 Nisan'a kadar uzaktan eğitime geçecek. Mart başında açılan kuaför ve güzellik salonları 25 Nisan'a kadar kapatılırken zorunlu olmayan alışveriş için randevu sistemi uygulanacak.

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin, salgında olası bir üçüncü dalgaya karşı aldığı, ülkedeki dini bayram olan Paskalya tatili boyunca "yabancı turiste evet, yerli turiste hayır" kararı ülkede tartışma yarattı.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un, salgının yol açtığı ekonomik sıkıntılar sebebiyle Vatikan'da görev yapan kardinaller başta olmak üzere çalışanların maaşlarında kesintiye gittiği belirtildi.

AB İNGİLTERE'YE SINIRLANDIRMA GETİRDİ

Avrupa Birliği (AB), Kovid-19 aşılarına yönelik ihracat kısıtlamalarını katılaştırma ve başta İngiltere olmak üzere diğer ülkelere aşı gönderilmesini sınırlandırma kararı aldı.

Sırbistan'daki hastanelerin doluluk oranı yüzde 90'a yükseldi.

Hırvatistan'da Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic, Başbakan Andrej Plenkovic ve Sağlık Bakanı Vili Beros AstraZeneca aşısı yaptırdı.

MALEZYA ASTRAZENECA'YA ONAY VERDİ

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da Kovid-19'a karşı iki yerel aşının geliştirildiği bildirildi.

Brezilya'da son 24 saatte 3 bin 251 kişinin hayatını kaybetmesiyle salgının başlangıcından bu yana bir günde görülen en yüksek ölü sayısı kayda geçti.

Özbekistan'da Kovid-19'a karşı aşı uygulaması 1 Nisan’da başlayacak. Özbekistan Sıhhi ve Epidemiyolojik Refah Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurmat Atabekov, ilk etapta 330 bin kişiye AstraZeneca aşısı uygulanacağını belirtti.

ÖZBEKİSTAN'DA YENİ KISITLAMALAR

Özbekistan'da ayrıca vakaların yeniden artması üzerine 1 Nisan'dan itibaren yeni kısıtlamalar getirilecek. Yeni uygulamaya göre, gelecek aydan itibaren konser, sinema, tiyatro ve diğer gösterilere ateşi ölçülerek alınacak izleyici ve görevlilere maske takma zorunluluğu getirilecek, konser, sinema ve tiyatrolarda doluluk oranı en fazla yüzde 50 ile sınırlı tutulacak ve seyircilerin sıhhi kurallara riayet etmeleri gerekecek.

Gana'nın, telekomünikasyon şirketi MTN'den 162 bin doz daha AstraZeneca aşısı teslim aldığı bildirildi.

HİNDİSTAN KOVİD TESTLERİNİ ARTIRIYOR

Hindistan yönetimi, artış görülen Kovid-19 vakaları nedeniyle havaalanlarında, otobüs duraklarında ve tren istasyonlarında Kovid-19 testi yapılacağını açıkladı. Ayrıca Hindistan'ın batı eyaletlerinde, Kovid-19'un "çift mutant" varyantının tespit edildiği bildirildi.

Hong Kong’da Pfizer Kovid-19 aşılarının kullanımı, şişelerin kapaklarının bozuk olduğu gerekçesiyle askıya alındı.

Fas, mutasyona uğramış Kovid-19'un ülkede yayılmasını engellemek amacıyla Mali, Gana, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gine ve Libya ile uçuşların askıya alındığını duyurdu.

Sudan, salgında artış görülmesi üzerine, arasında başkent Hartum’dan başka kentlere seyahat yasağının da bulunduğu bazı kısıtlamalara gitmeyi değerlendiriyor.

Malezya hükümeti, AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu bildirdi.

Pakistan Eğitim Bakanı Şevket Mahmut, Kovid-19 dolayısıyla yüz yüze eğitime ara verilen okulların 11 Nisan'a kadar kapalı kalmaya devam edeceğini söyledi.

Dünyada koronavirüs vaka sayısı 125 milyonu geçti ile ilgili etiketler 24 saat SARSCoV2 kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.