Dünyada ilk kez! Aselsan İDA-İHA organizasyonuyla gemi batırdı

ABD uçak gemisi Akdeniz’e gelirken, ASELSAN da dünyada ilk kez denenen kamikaze dron saldırısıyla deniz hedeflerini batırdı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türk savunma sanayisinin başarılı çalışmalarıyla, psikolojik savaş teknikleri birleşti her alanda gövde gösterisi yapıldı. Hamas-İsrail çatışmalarını bahane eden ABD, uçak ve savaş gemilerini Akdeniz’e gönderdi. Denizlerde yaşanan gövde gösterisine Aselsan da, sürü saldırısıyla yanıt verdi.

T.C. Milli Savunma Bakanlığı, dünyada ilk defa İDA-İHA müşterek operasyonu ile sürü konseptinde saldırı yapıldığını açıkladı.

T.C. Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi X hesabından aktarılan bilgiye göre ASELSAN tarafından yerli ve millî imkânlarla geliştirilen Kamikaze İDA Albatros için Mersin’de test atışı gerçekleştirildi. Kamikaze İDA Albatros’un, su üzerinde yüksek hızla ilerleyerek içerdiği patlayıcının düşman hedeflerine çarparak patlatılmasını sağlayan bir sistem entegrasyonuna sahip olduğu belirtildi.

Test kapsamında, 8’li sürü hâlinde hareket edebilen Albatros, hedef gemiye yönelik saldırı gerçekleştirdi. Üzerinde ROKETSAN’a ait mühimmat bulunan Albatros Kamikaze İDA sürüsünden biri, hedef gemiye çarparak patladı. Başarıyla tamamlanan test atışı sonucunda 22 metrelik hedef gemi dakikalar içinde sulara gömüldü.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Atışlı testte Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı Bayraktar TB2 İHA da görev aldı. Uygulanan senaryo kapsamında Bayraktar TB2 tarafından tespit edilen hedefe, insansız deniz araçları yönlendirildi. Böylelikle dünyada ilk defa İDA-İHA müşterek operasyonu ile İDA sürüsü kamikaze saldırı konsepti gösterilmiş oldu.

Mersin açıklarında gerçekleşen test; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün ile ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve diğer yetkililer tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhında anbean takip edildi. Çevreye zarar vermemek için test öncesinde hedef gemi yıkanarak  yakıt ve yağ gibi kirlilik içerecek unsurlardan arındırıldı.

ALBATROS Kamikaze İDA

ALBATROS Kamikaze iDA, yüksek seviye otonom kabiliyetine sahip, merkezi bir kontrolden bağımsız sürü formasyonunda seyir ve görev icra edebilen insansız deniz aracı sürüsü sistemidir. ASELSAN tarafından geliştirilmiştir. Farklı seyir formasyonları uygulayabilen ALBATROS-S, sürü unsurlarından ve hareketli/hareketsiz engellerden sakınarak sürüdeki eksilmelere karşı da göreve devam edebilme yeteneğine sahiptir.
Üreticisi ve geliştiricisi olan ASELSAN’ın aktardığı bilgiye göre, ALBATROS İDA ile verilen görevin sürü unsurları arasında otonom paylaşımı yapılabilmekte ve farklı manevralar ile görev otonom olarak sonlandırılabilmektedir. Ayrıca keşif gözetleme, tekli veya çoklu bot ile hedefe angaje olma, Sahil Güvenlik devriye ve taarruz, üs/liman savunma gibi operasyonel kabiliyetlere sahiptir.

Aselsan’ın 2022 Faaliyet Raporu’nda SSB’nin saldırı kabiliyeti olan İDA projesi kapsamında ROKETSAN iş birliğiyle ALBATROS-KAMİKAZE İDA’nın geliştirme çalışmalarında sona gelindiği ve saha testlerinin başladığı bilgisi yer alıyor. ALBATROS-S’in geliştirme çalışmalarında edinilen deneyimlerin ALBATROS-KAMİKAZE için önemli bir altyapı oluşturacağı değerlendirilebilir. ASELSAN, ALBATROS-S ile sürü yeteneklerinini daha önce icra edilen 3 farklı testte sergilemişti.”

Dünyada ilk kez! Aselsan İDA-İHA organizasyonuyla gemi batırdı ile ilgili etiketler ekonomi Milli Savunma Bakanlığı İHA BAYKAR Bayraktar TB2
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.