Dünya edebiyatının önemli ismi hayatını kaybetti!

Amerikalı yazar hayatını kaybetti. Dünya edebiyatında birçok kült romanın yazarı olan Ursula Le Guin hayatını kaybetti. Vatandaşlarımız ise ABD'li yazarın hayatıyla ilgili birçok ayrıntıyı merak ediyor. SuperHaber ekibi olarak biz de merak edilenleri derledik... Dünya edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Ursula K. Le Guin hayatını kaybetti. Mülksüzler, Karanlığın Sol Eli, Yerdeniz gibi eserleriyle bilinen ABD'li yazarın ölüm haberini ailesi duyurdu. Kaliforniya'da 1929 yılında dünyaya gelen Ursula Le Guin, antropolog olan Alfred Kroeber ve Theodora Quinn Kroeber çiftinin kızlarıydı. Kitapları birçok dile çevrilen ünlü yazar için edebiyat dünyası yasta. Vatandaşlarımız ise dünya edebiyatının devi ile ilgili araştırmalar yapıyor. Ursula K. Le Guin kimdir? Hangi kitapları var? Nereli? Detaylar haberimizde...

Dünya edebiyatının önemli isimlerinden ve birçok kült kitabın yazarı Ursula Le Guin hayatını kaybetti. Ölüm haberini ünlü sanatçının ailesi duyurdu. İlk romanı 1966 yılında yayımlanan Le Guin, başta Hugo ve Nebula olmak üzere pek çok ödülün sahibiydi. Ursula Le Guin son konuşmasında, "Bence zor zamanlar geliyor, alternatifleri görebilen yazarların seslerine ihtiyaç duyacağımız zamanlar. Nasıl yaşadığımızın, korkudan tutulmuş toplumumuzun ve varolmanın farklı yollarını arayan saplantılı teknolojimizin alternatiflerini görebilecek hatta umut için gerçek zeminler hayal edebilecek yazarlara ihtiyaç duyacağımız zamanlar. Özgürlüğü hatırlayan yazarlara ihtiyacımız var. Şairlere, hayalperestlere – daha büyük bir gerçeği görebilen gerçekçilere" demişti. Ursula K. Le Guin kimdir? Hangi kitapları var? Nereli? Detaylar haberimizde...

ursula_k_le_guin

URSULA K. LE GUİN KİMDİR?

Ursula Kroeber Le Guin (d. 21 Ekim 1929) ABD’li yazar. Bilim kurgu ve fantezi edebiyatının en önemli yazarlarından kabul edilen[6][7]Le Guin, bu alanlardaki eserlerinin yanı sıra şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı alanlarında da yazar ve çevirmen olarak katkıda bulunmaktadır. İlk romanı 1966 yılında yayımlanan Le Guin’in eserlerinde ağırlıklı olarak Jung’un, taoizimin, varoluşçuluğun ve yunan mitolojisinin etkileri görülmektedir. Yazar, başta Hugo ve Nebula olmak üzere pek çok ödülün sahibidir.

Ursula Kroeber, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 1929 yılında dünyaya geldi. Antropolog bir babayla (Alfred Kroeber) psikolog ve yazar bir annenin (Theodora Kroeber) kızıdır. İsmini doğum tarihi olan Azize Ursula Günü’nden aldı[8]. Ebeveynleri tarafından üç erkek kardeşi ile beraber kültürel çeşitlilik fikrinin hakim olduğu bir ev ortamında yetiştirildi. Massachusetts-Radcliffe College'da lisans eğitimini tamamladıktan sonra Columbia Üniversitesi’ni bitirdi ve yüksek lisansını “Fransa ve İtalya'da Orta Çağ ve Rönesans Dönemi Edebiyatı” üzerine yaptı. 1951'de tarihçi Charles A. Le Guin ile evlendi. Üç çocuk ve dört torun sahibi olan Le Guin, halen ABD'nin Oregon eyaletinde yaşamaktadır.

ursula

BİRÇOK ÖNEMLİ ÖDÜL ALDI

Bilimkurgu türünde yazmaya 1960’lı yıllarda başladı. İlk öyküsü 1962'de yayınlandı. Pek çok üniversitede ders verdi, çeviri, derleme ve makaleleri yayınlandı. Le Guin, 1969’da yazmış olduğu “Karanlığın Sol Eli” adlı romanıyla bilim kurgu dünyasının iki büyük ödülü olan Hugo ve Nebula ödüllerini aldıktan sonra ün kazanmıştır. Ayrıca, 1974’te yazmış olduğu ütopik bilimkurgu romanı Mülksüzler ile 1975’de yine Hugo ve Nebula ödüllerini almıştır. Bilimkurgu ve fantastik kurgunun yanı sıra şiir ve çocuk kitapları da bulunmaktadır.

LeGuin, teknolojik gelişmelerin değil, politika, toplumbilim ve psikolojinin öne çıktığı ve alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı bilimkurgu yaklaşımının en önemli temsilcilerindendir.

Eserleri arasında özellikle Yerdeniz Üçlemesi ya da sonradan eklenen dördüncü ve beşinci kitapla Yerdeniz Beşlemesi çok ciddi hayran kitlesine ulaşmıştır. Bu serinin 3. romanı olan “En Uzak Sahil” (The Farthest Shore) kitabıyla 1973 yılında Çocuk Kitapları için verilen ABD milli ödülü (National Book Award) kazamıştır. 1990 yılında yeniden Nebula ödülünü Tehanu ile kazanmıştır.

ESERLERİ

Yerdeniz Dizisi

Öteki Rüzgar (The Other Wind), 2004
Yerdeniz Öyküleri (Tales from Earthsea), 2001
Tehanu (Tehanu), Ocak 1996
En Uzak Sahil (The Farthest Shore), Temmuz 1995
Atuan Mezarları (The Tombs of Atuan), Nisan 1995
Yerdeniz Büyücüsü (Wizard of Earthsea), Eylül 1994 Metis, Çeviri: Çiğdem Erkal İpek

Batı Sahili Yıllıkları

Marifetler (Gifts), Metis, 2006, Çeviri: Çiğdem Erkal İpek
Sesler (Voices), Metis, Şubat 2008, Çeviri: Çiğdem Erkal İpek
Güçler (Powers), Metis, 2010, Çeviri: Çiğdem Erkal İpek
Uçuştan Uçuşa (Changing Planes) Metis, 2004 Çeviri: Çiğdem Erkal İpek
Başka Bir Yer,K Kitaplığı, 2002, Çeviri: Cem Akaş
Hep Yuvaya Dönmek (Always Coming Home), Ayrıntı, 2002, Çeviri: Cemal Yardımcı
Bağışlanmanın Dört Yolu (Four Ways to Forgiveness), Metis, 2001, Çeviri: Çiğdem Erkal İpek
Kadınlar Rüyalar Ejderhalar (Makaleler), Metis, 1999, Çeviri: Deniz Erksan
Dünyaya Orman Denir (The Word for World Is Forest), Metis, Eylül 1996, Çeviri: Özlem Dinçkal
Rocannon'un Dünyası (Rocannon’s World), Metis, 1995, Çeviri: Tuba Çele
Her Yerden Çok Uzakta (Very Far Away from Anywhere Else), İmge Kitabevi, 1995, Çeviri: Semih Aközlü
Başlama Yeri (The Beginning Place), İletişim Yayınları, Haziran 1995, Çeviri: Can Eryümlü
Balıkçıl Gözü (The Eye of the Heron), Metis, Haziran 1995, Çeviri: Tuba Çele
Hayaller Şehri (City of Illusions), (Yeni baskısı Yanılsamalar Kenti adıyla yapılmıştır), İmge Kitabevi, 1994, Çeviri: Meltem Tayga

Karanlığın Sol Eli (The Left Hand of Darkness), Ayrıntı Yayınları, Ekim 1993, Çeviri: Ümit Altuğ
Atmacanın Türküsü (Wizard of Earthsea ve The Tombs of Atuan bir kitapta toplanmış), Ne Yayınları, Ekim 1992, Çeviri: Barış Karaoğlu, Gülsüm Ramazanoğlu
Gülün Günlüğü (The Wind's Twelve Quarters ve The Compass Rose'dan alınan öyküler), Ayrıntı Yayınları, Mart 1992, Çeviri: Ümit Altuğ

Mülksüzler (The Dispossessed: An Ambiguous Utopia), Metis, Ocak 1990, Çeviri: Levent Mollamustafaoğlu
Sürgün Gezegeni (Planet of Exile), İthaki, Ağustos 1999, Çeviri: Ayşe Gorbon
Kanatlı Kediler Masalı-1 Dört Yavru, Günışığı kitaplığı, Mayıs 2008, Çeviri: Naz Beykan
Kanatlı Kediler Masalı-2 Yuvaya Dönüş, Günışığı kitaplığı, Mayıs 2008, Çeviri: Naz Beykan
Kanatlı Kediler Masalı-3 Yeni Arkadaş, Günışığı kitaplığı, Mayıs 2008, Çeviri: Naz Beykan
Kanatlı Kediler Masalı-4 Kentte Tek Başına, Günışığı kitaplığı, Mayıs 2008, Çeviri: Naz Beykan
İçdeniz Balıkçısı (A Fisherman Of the Inland Sea), Metis, 2007, Çeviri: Çiğdem Erkal İpek
Lavinia, Metis, 2009, Çeviri: Gürol Koca

Malafrena, Metis, Temmuz 2013, Çeviri: Cemal Yardımcı
Dünyanın Doğum Günü (The Birthday of the World And Other Stories), Metis, Eylül 2005, Çeviri: Çiğdem Erkal İpek

ursula_k_le_gAin

URSULA K. LE GUİN'İN SON KONUŞMASI

Ulusal Kitap Ödülleri’nde hakedilmiş ödülünü alan ünlü yazar Ursula K. Le Guin, ödülünü alırken müthiş bir konuşma yaptı. Bilimkurgu ve fantastik kurgu yazarlarının seneler boyunca edebiyat dünyasında dışlanmasından, günümüz yayıncılık dünyasının sadece kâr odaklı işleyişine kadar pek çok önemli noktaya değindi.

"Teşekkürler Neil ve bu güzel ödülü bana verenlere yürekten teşekkürler. Ailem, temsilcim ve editörlerim, burada olmam onların sayesinde ve kazandığım bu ödül benim kadar onların da sayılır. Kabul etmekten mutluluk duyduğum bu ödülü edebiyattan uzun süre dışlanmış bilimkurgu ve fantastik kurgu yazarları ile, yani son 50 yıldır böyle güzel ödüllerin sözüm ona gerçekçi denen yazarlara gitmesini izlemiş olan hayalgücünün yazarları arkadaşlarım ile paylaşıyorum.

Bence zor zamanlar geliyor, alternatifleri görebilen yazarların seslerine ihtiyaç duyacağımız zamanlar. Nasıl yaşadığımızın, korkudan tutulmuş toplumumuzun ve varolmanın farklı yollarını arayan saplantılı teknolojimizin alternatiflerini görebilecek hatta umut için gerçek zeminler hayal edebilecek yazarlara ihtiyaç duyacağımız zamanlar. Özgürlüğü hatırlayan yazarlara ihtiyacımız var. Şairlere, hayalperestlere – daha büyük bir gerçeği görebilen gerçekçilere.

Şu anda, piyasa için ürün üretmekle sanat eseri üretmek arasındaki farkı bilecek yazarlara ihtiyacımız var. En yüksek reklam gelirini ve kârı elde edebilmek adına yazılı metni satış stratejilerine göre oluşturmak sorumlu yayıncılık ya da yazarlıkla hiç de aynı şey sayılmaz.

Yine de satış departmanlarına editoryal kısımdan daha fazla kontrol verildiğini görüyorum; yayıncım bile kendi cehaleti ve açgözlülüğü ile saçma bir panik içinde, halk kütüphanelerine bir e-kitap için normal müşterilere verdikleri fiyatın altı yedi katını veriyor. Çıkarcıların bir yayınevini başkaldırısı yüzünden cezalandırmaya çalıştığını, yazarların kurumsal fetvalar yüzünden tehdit edildiğini daha yeni gördük. Ve pek çoğumuzun, kitapları yazanların, üretenlerin bunu kabul ettiğini görüyorum. Ticari çıkarcıların bizi deodorant gibi satmasına ve ne yazıp ne yayımlayacağımızı söylemesine izin veriyoruz.

Kitaplar, biliyorsunuz onlar sadece ticari mallar değiller. Kâr dürtüsü çoğu zaman sanat hedefiyle zıt düşüyor. Kapitalizm ile yaşıyoruz, gücü kaçınılamaz görünüyor. Kralların kutsal hakları da öyle görünüyordu. Hangi insani güç olursa olsun, yine insanlar tarafından direniş gösterilip değiştirilebilir. Direniş ve değişim de çoğu zaman sanatta başlar, özellikle de bizim sanatımız, kelimelerin sanatında.

Oldukça uzun ve güzel bir kariyerim oldu. Güvenilir ve dürüst insanlarla. Şimdi, burada, her şeyin sonunda Amerikan edebiyatının ihanete uğramasını izlemeyi hiç mi hiç istemiyorum. Biz, yazan ve yayımlayanlar kazançtan kendi adil payımızı istemeli hatta talep etmeliyiz, ama bu güzel ödülün adı kâr değil. Onun adı özgürlük.

Teşekkür ederim."

(Konuşma Fabilog'dan alınmıştır)

Dünya edebiyatının önemli ismi hayatını kaybetti! ile ilgili etiketler ursula le guin hayatını kaybetti kimdir kitapları
GÜNÜN VİDEOSU

Fenerbahçeli futbolculardan Samandıra'da galibiyet üçlüsü!

Süper Lig'in 37. hafta maçında Fenerbahçe deplasmanda Galatasaray'a konuk oldu. Dev derbiyi Sarı-Lacivertliler 1-0 kazanarak şampiyonluk şansını son haftaya taşıdı. Fenerbahçe'de Mert Hakan Yandaş, Samandıra'ya gelen taraftarlara galibiyet üçlüsü çektirdi.