DSÖ'den ilk korona aşısı onayı

Dünya Sağlık Örgütü BioNTech-Pfizer aşısına acil kullanım izni verdi. Halen, BioNTech-Pfizer aşısı ile birlikte, ABD'nin Moderna, Rusya'nın Sputnik V, Çin'in CoronaVac aşıları çeşitli ülkelerden onay alarak kullanıma başlamış durumda. Ancak daha önce DSÖ'nün onay verdiği bir aşı bulunmamaktaydı. Bu dünya genelinde DSÖ'nün koronavirüs aşılarına verdiği ilk onay oldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BioNTech-Pfizer işbirliği ile üretilen aşının dünyadaki ilk DSÖ acil kullanım onayı alan aşı olduğunu açıkladı.

AB'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech-Pfizer aşısına 21 Aralık'ta kullanım onayı verdi. Onayın ardından AB ülkelerindeki aşılamalar, 27 Aralık'ta AB genelinde başladı.

BioNTech, Türkiye'ye de yıl sonuna dek 550 bin doz aşı verecek. Mart 2021'e kadar 4,5 milyon doz, daha sonra da varılacak mutabakata göre 30 milyon doza kadar BioNTech-Pfizer aşısı temin edilebilecek.

EMA'nın onay için başvuru yapan Moderna'nın aşısının kullanımını ise ocak ayı başında onaylaması bekleniyor. Ön değerlendirmesi süren AstraZeneca aşısına onayın ise ocakta çıkması beklenmiyor.

İngiltere ise AstraZeneca aşısına önceki gün onay verdi.

Bu arada Türkiye'nin bu ay içinde aşılamaya başlaması beklenen Çin aşısı CoronaVac ile Rus aşısı Sputnik V için bazı ülkeler dışında onay verilmiş değil. 

ABD'li Moderna'nın aşısı ise kendi ülkesinde acil kullanım onayı almış durumda. 

 

DSÖ'den ilk korona aşısı onayı ile ilgili etiketler DSÖ Dünya Sağlık Örgütü BioNTech Pfizer aşı coronaVac moderna AstraZeneca Sputnik V
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.