DSÖ'den dikkat çeken 3. doz çağrısı: Güçlendirici doz ertelensin

Koronavirüse karşı aşılama çalışmaları sürerken Dünya Sağlık Örgütü'nden dikkat çeken bir açıklama geldi. DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus 3. dozun ertelenmesi çağrısı yaparak 2 doz aşı olanların sayısının artırılmasına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

DSÖ Direktörü Ghebreyesus, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamada Ghebreyesus, nüfusun yalnızca yüzde 1 veya yüzde 2'sinin aşılandığı ülkelerde aşılama oranlarını yükseltmeye öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Ghebreyesus, bu yüzden Kovid-19'un güçlendirici doz olarak uygulanan üçüncü doz aşıların ertelenmesi gerektiğini ifade etti.

Ziyareti sırasında aşılama oranlarının küresel olarak artmaması durumunda koronavirüsün daha güçlü varyantları gelişebileceğini ve üçüncü doz olarak uygulanması planlanan aşıların, insanların ilk veya ikinci dozlarını almadığı ülkelere bağışlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

3. DOZ AŞI DELTA VATYANTINA KARŞI CİDDİ BAĞIŞIKLIK KAZANDIRIYOR

DSÖ'den gelen 3. doz uyarısı dikkat çekerken, yapılan bir araştırma 3 doz aşının önemine dikkat çekti. Buna göre 3 doz aşı Delta varyantına karşı ciddi bağışıklık kazandırıyor.

La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'nün Kaliforniya'daki Enfeksiyon Hastalıkları ve Aşı Araştırmaları Merkezi'nde virolog ve profesör olan Shane Crotty, "Bilim, güçlendiricilerin işidir ve kesinlikle bu konuda yardımcı olacaklardır" dedi. Crotty, 20 Ağustos'ta katıldığı bir çevrimiçi toplantıda, tamamen aşılanmış, sağlıklı yetişkinlerde Moderna aşısının yanı sıra Pfizer ve ortağı BioNTech'den alınan güçlendirici aşıların, antikorların en yüksek seviyelere sıçramasına neden olduğunu söyledi. Crotty, bu antikorların ayrıca daha dayanıklı ve daha geniş bir SARS-CoV-2 varyantlarıyla savaşmada usta olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Crotty, şöyle devam etti:

"Bu, özellikle Delta ile mücadelede yardımcı olacaktır. Çin'deki araştırmacılar, varyantın virüse yakalandıktan 4 gün sonra hastalarda tespit edilebilir olduğunu saptadılar. Bu, Delta varyantının daha hızlı yayıldığını ortaya koyuyor. Delta ile enfekte olan kişilerin üst solunum yollarında diğer varyantların neden olduğu enfeksiyonlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek miktarda virüs olduğu ortaya çıktı."

Profesör Crotty, Ekstra doz aşı ile antikor seviyelerinin desteklenmesi, bağışıklık sisteminin Delta varyantını burun ve boğaza ulaştığında hızla bloke etmesini sağlayarak koronavirüsün sadece hücrelere bulaşmasını ve hastalığa neden olmasını değil, yayılmasını da durdurabileceğini belirtti.

DSÖ'den dikkat çeken 3. doz çağrısı: Güçlendirici doz ertelensin ile ilgili etiketler DSÖ aşı 3.doz
GÜNÜN VİDEOSU

Sahibinden kaçan kurbanlık hayvan çatıya çıktı! Çıktığı damdan düşen hayvan kameraya böyle yansıdı

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde kurban kesimi için hazırlanan büyükbaş hayvan, sahibinin elinden kaçarak çatıya çıktı. Çıktığı damdan düşen hayvanın güçlükle yakalandığı anlar cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.