Döviz piyasasındaki türbülans geçici

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluş Fitch'den 12 yıl sonra gelen not artırım kararına rağmen Türk mali piyasalarında TCMB'nin miktarsal sıkılaştırma adımı ön plana çıktı. Yaklaşan seçimler öncesinde Mayıs ayı Cumhurbaşkanlığı seçim dönemini hatırlayan ve tarih tekerrürden ibarettir diyen Türk insanı döviz piyasasına adeta son haftalarda hücum edince, TCMB teyakkuza geçerek piyasa faizlerinin üstü kapalı da olsa artmasına neden olan önlemleri almakta tereddüt etmemişti. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Bugün de, piyasa faizlerinin yukarıya gitmesi, tüketicinin kredi alma ve tüketme kapasitesini hırpalarken, benzer bir şekilde üreticinin de (sanayicinin) krediye ulaşımını zorlaştıracağı beklentisini iskonto eden BIST100 ana endeksi, ağırlıklı olarak sanayi tarafına kümelenen satışlar gölgesinde, Fitch kararı ardından ikinci günü de düşüşle tamamladı.

Döviz piyasasındaki  türbülans geçici

Son iki günde ana endeks %1 gerilerken, bankacılık endeksinin ise dün %2'ye yakın artış kaydetti. Faiz hadlerinin yükselişe geçmesi hisse senetleri için iyi bir haber olmasa da, seçim belirsizliğinin geride kalması ardından teknik bir bakış açısı ile (elbette yabancının da desteği ile) 11,500 seviyesi hedeflenecek. 

KUR NE OLACAK?

USDTRY kuru 31 seviyesindeki enerjisini çok hızlı 'boşaltırken' bir sonraki basamak olan 32 seviyesine TCMB'nin almış olduğu proaktif önlemler ile daha sakin bir başlangıç yaptı. Kıbrıs İktisat Bankası bu durumu, “TCMB'nin ne yaptığını 'bildiğini' düşünüyoruz ve döviz piyasasında yaşanan türbülansın geçici olduğuna inanıyoruz. Yılın ilk iki ayında %11 artan TÜFE enflasyonunun seçim sonrasında fiyat ayarlamalarının da yardımı ile seneyi kabaca %45 civarına yükselerek tamamlayacağını, TL'nin nominal olarak değer kaybedip reel olarak değerlenmesi beklentisiyle -enflasyondan daha az değer kaybedecek- yıl sonu USDTRY kurunun 41 civarında olabileceğini hesaplıyoruz. Son günlerde TL'de ivme kazanan değer kaybına rağmen, görüşümüz arkasında durmaya devam ettiğimizin de altını çizmek isteriz. Seçim belirsizliğin bitmesi ile erkene çekilen döviz talebinin de durulacağını; durma noktasına gelen yabancı girişlerinin yeniden başlaması ile rezervlerde görülen kan kaybının da telafi edileceğini düşünüyoruz. USDTRY kurunun yeni güne 32,1 seviyesinden başladığını da not edelim” denildi.

Döviz piyasasındaki türbülans geçici ile ilgili etiketler ekonomi Dolar döviz
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.