Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sürekli gelişen dijital dünyada, çevrimiçi bir varlık sürdürmek hem bireyler hem de işletmeler için çok önemlidir. Bu yüzden ister bir web sitesi sahibi, ister bir alan adı yatırımcısı olun, alan adı kaydetmenin ve yönetiminin detaylarını anlamak çok önemlidir.

Alan adı yani domain, en basit hali ile web sitenizin adresidir (örneğin www.google.com, www.facebook.com). Alan adları iki bölümden oluşur: web sitesinin adı (Google) ve alan adı uzantısı (.com). İnternet kullanıcılarının sizi Google'da aradıklarında web sitenizi bulabilecekleri yerdir.
 
Bu noktada işletmeniz için ya da bireysel olarak bir domain kaydetmek isterseniz, Niobe Hosting alan adınızı sizin için kaydedebilir ve yönetebilir. Niobe Hosting alan adı aramayı ve kaydetmeyi kolaylaştırır ve ücretsiz kimlik gizleme, ücretsiz domain, ücretsiz DNS yönetimi vb. harika özelliklerle birlikte gelir.
 
Domain Neden Önemlidir?
 
Domain, herhangi bir markanın temsil edilmesinin en önemli yönlerinden biridir. Bu noktada eğer alan adınız çekici, akılda kalıcı ve öğrenmesi kolay ise, bu durumda organik trafiği yönlendirme olasılığınız daha yüksektir.
 
SEO'da Alan Adının Önemi
 
Alan adı seçimi, web sitenizin markalaşması için çok önemlidir. Bu yüzden seçim sürecinde kısa ve kolay hatırlanabilir alan adları seçtiğinizden emin olmanız şarttır. Çünkü iyi seçilmiş bir alan adı, web sitenize ziyaretçi çekmek için çok önemlidir.
 
Bu nedenle uzun alan adları yerine kısa, öğrenmesi kolay, önemli anahtar kelimeleri de içeren bir alan adı seçtiğinizden emin olun.
 
Domain Türleri
 
Kullanılan veya mevcut olan farklı alan adı türleri vardır:
 
1. Birinci Seviye Alan Adı
 
Jenerik Üst Düzey Alan Adı
 
Bunlar en popüler alan adlarıdır:

Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

2. Country-code Top-Level Domain
 
Bunlar ülke koduyla ilişkilendirilmiş alan adlarıdır.

Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır? - Resim : 2

Domain Kullanmanın Avantajları
 
Bir alan adı kullanmanın iki ana avantajı vardır: markalaşma ve güven.
 
1. Markalaşma
 
Bir alan adı satın almak, markanızı tanıtmanıza yardımcı olur. Bu, alan adı kullanmanın en büyük avantajıdır. Markanızı yansıtan özel bir alan adı kullanarak marka tutarlılığını teşvik etmiş olursunuz. Marka adınız alan adında yer aldığında, kullanıcıların ziyaret ettikleri sitenin şirketinizle ilişkili olup olmadığını tahmin etmeleri gerekmez.
 
2. Müşteri Güveni
 
Bugünlerde yaşanan tüm kimlik avı dolandırıcılıkları göz önüne alındığında, insanların tanımadıkları bir URL'ye tıklama konusunda temkinli olmaları şaşırtıcı değildir. İşletmenizle açıkça bağlantılı olan bir alan adı kullanmak, markanıza güvenen müşterileri bağlantılarınıza tıklamaya teşvik edebilir.
 
Alan Adı Kaydının Faydaları
 
Alan adınızı kaydettirmek, çevrimiçi işletmeniz için birkaç önemli avantaj sunar:
 
1. Sahiplik Hakları
 
Bir alan adını kaydettiğinizde, alan adının özel mülkiyet haklarına da sahip olursunuz. Bu sahiplik, çevrimiçi kimliğinizi ve değerli fikri mülkiyetinizi koruma yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi avantajla birlikte gelir. Alan adınız üzerinde tam kontrole sahip olarak, başkalarının benzer bir web adresi kullanmasını önleyebilir, olası marka karışıklığını ve yanlış tanıtımı önleyebilirsiniz.
 
2. Profesyonellik
 
Tescilli bir alan adı profesyonellik sağlar ve hem bireyler hem de işletmeler için güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmaya yardımcı olur.
 
3. İstikrar
 
Alan adınız, web siteniz için istikrarlı bir bağlantı görevi görür. Web sitesi tasarım ve içerikleri zaman içinde değişse de, alan adı sabit kalır. Bu tutarlılık, markalaşma çabalarınızı güçlendirerek kullanıcıların sitenizi hatırlamasını ve tekrar ziyaret etmesini kolaylaştırır.
 
Alan Adı Kaydının Önemi
 
Alan adı kaydı, bir web sitesi açmadan önce tüm kullanıcılar için zorunlu bir işlemdir. Alan adı satın alma işlemi sırasında, alan adını belirli bir süre için kaydetmemiz ve kayıt süresi sona erdiğinde her seferinde yenilemeniz gerekir.
 
Kayıt ve yenileme işlemleri için belirli bir miktar ödeme yapmanız gerekir. Alan adınızı yenilediğiniz sürece alan adına sahip olursunuz. Alan adı kaydı, minimum bir yıl ve maksimum 10 yıldırdır. Alan adınız "Grace dönemi" boyunca hala aktiftir, ancak sona erme süresinden önce yenilenmesi gerekir.
 
Bir alan adının kayıt işlemi, ICANN tarafından akredite edilmiş bir kayıt şirketi tarafından yapılır. Kayıt sırasında, gerekli bilgileri kayıt kuruluşuna göndermeniz gerekir.
 
●     Alan Adı Sahibi: Alan adını kaydettirmek isteyen kişi, alan adı sahibidir.
●     Kayıt Kuruluşu: Alan adını yöneten ve tescil eden ICANN tarafından akredite edilmiş kuruluş veya şirkettir.
●     Registry: Üst düzey alan adını sistematik olarak düzenleyen ve yöneten bir kuruluştur.
 
Doğru Alan Adı Nasıl Seçilir?
 
Doğru alan adını seçmek çok basit bir görev gibi görünebilir, ancak sandığınız kadar basit değildir. Bu yüzden bir alan adı seçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç noktayı sizin için listeledik:
 
●     Yazması kolay bir alan adı kaydedin, bu sayede müşterileriniz yazım konusunda endişelenmeden doğrudan size ulaşabilir.
●     Kısa bir alan adı, hatalara veya unutmaya daha az yer bırakır.
●     Birincil anahtar sözcüğünüzü alan adınıza dahil etmek, sitenizi SEO için optimize etmenize yardımcı olacaktır.
●     Alan adınıza şehrinizi ekleyerek yerel müşterileriniz için arama motorlarında daha görünür olabilirsiniz.
●     Alan adınızı rakam veya tire gibi işaretlerle ne kadar karmaşık hale getirirseniz, müşterilerinizin alan adınızı unutması veya yazarken hata yapma olasılığı o kadar yüksek olur.
●     Çekici, akılda kalıcı, hatırlaması kolay ve markanızla ilişkilendirilebilir bir alan adı seçin.
●     Yasal sorunlardan kaçınmak için alan adının başkası tarafından telif hakkıyla korunmadığından veya ticari marka olmadığından emin olmak için araştırma yapın.
●     Alan adı uzantıları, alan adının son kısmıdır. Web adresinizin .com, .net, .org, .online, .store vb. gibi harflerle biten dizisidir. Bu noktada markanız için en uygun olan uzantıyı seçin.
●     Markanızı korumak için alan adınızla birlikte çeşitli alan adı uzantıları ve alan adınızın yanlış yazılmış sürümlerini satın alabilirsiniz. Bu şekilde rakiplerinizin sizinkine benzer alan adlarını satın almasını engellemiş olursunuz.
●     Alan adları gerçekten çok hızlı satılır. Bu yüzden alan adınıza karar verdiyseniz, alan adı araması yaptıktan sonra istediğiniz domain mevcutsa, hemen kaydedin.
 
Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?
 
Domain sorgulama, istediğiniz alan adının hala kullanılabilir olup olmadığını size gerçek zamanlı olarak gösterir. Bu yüzden alan adınıza karar verdikten sonra domain sorgulama işlemi yapmanız şarttır.
 
Bu noktada hayalinizdeki alan adı için domain sorgulama yapmak istiyorsanız, herhangi bir alan adı kayıt kuruluşunun domain sorgulama aracını kullanabilirsiniz. Öneri istiyorsanız, Türkiye’nin alan adı kaydı konusunda en popüler şirketlerinden biri olan Niobe Hosting’i tercih edebilirsiniz.
 
Niobe Hosting’in ücretsiz, hızlı ve gerçek zamanlı domain sorgulama aracı, siz gerçek zamanlı olarak yazarken size alan adı kullanılabilirliğini gösterir. Yani her yeni harf veya karakter eklediğinizde veya sildiğinizde; size anında alan adı arama sonucunu verir. Aynı zamanda .com, .net ve .biz gibi TLD'leri aynı anda kontrol etmenizi sağlar. Bu sayede kapsamlı aramalar yapabilir ve harika bir web sitesi adı bulabilirsiniz.
 
İstediğim alan adının kullanılabilirliğini ne zaman kontrol etmeliyim?
 
Bir alan adı arıyorsanız, genellikle alan adınızla ilgili fikirleri doğrudan kontrol etmeniz önerilir. Bu, zaten alınmış olan alan adlarını doğrudan hariç tutmanıza ve yeni fikirlere odaklanmanıza olanak tanır.
 
Domain Nasıl Satın Alınır?
 
Alan adı kayıt kuruluşu, alan adlarını satın almanıza ve kaydetmenize olanak tanıyan bir şirkettir. Eğer bir domain satın almak istiyorsanız, Niobe Hosting gibi bir alan adı kayıt kuruluşu sitesini ziyaret etmeniz gerekir.
 
Kapsamlı alan adı kayıt hizmetleri sunan Niobe Hosting, işletmenizi veya kişisel markanızı mükemmel şekilde yansıtan alan adlarını kolayca bulmanıza, kaydetmenize ve yönetmenize olanak tanır.
 
Niobe Hosting Domain Sorgulama aracı, süreci basitleştirerek hayalinizdeki alan adlarını zahmetsizce aramanızı sağlar. Bu noktada sadece istediğiniz alan adını araca girerek sorgulama butonuna basmanız yeterlidir.
 
Hayalinizdeki alan adı zaten alınmışsa, seçtiğiniz diğer seçenekleri veya varyasyonları değerlendirmeniz gerekebilir. Alan adının kullanılabilirliğini kontrol ederken, üst düzey alan adı listesini (TLD) de dikkate almak önemlidir. TLD; .com,.net, .org, .online, .site veya .store gibi alan adınızın sonundaki uzantıdır.
 
Bir şirket adınız varsa, bunu alan adınız olarak kullanmak da iyi bir fikirdir. Bu, marka bilinirliği oluşturmaya yardımcı olur ve kullanıcıların web sitenizi bulmasını kolaylaştırır. Ancak, şirket adınız zaten alınmışsa, adınızın varyasyonlarını veya kısaltmalarını düşünmeniz gerekebilir.
 
Kullanılabilir ve marka stratejinize uygun bir alan adı bulduktan sonra sıra alan adınızı kaydetmeye gelir. Bu, adınız, adresiniz ve e-posta adresiniz dahil olmak üzere iletişim bilgilerinizi sağlamayı içeren basit bir işlemdir. Alan adını kaydettirdikten sonra yenilemeye devam ettiğiniz sürece alan adını kullanabilirsiniz.
 
Sonuç olarak, doğru alan adını seçmek, güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmak için çok önemlidir. Bu yüzden bir alan adı seçerken şirketinizin adını göz önünde bulundurmanız, alan adının kullanılabilirliğini kontrol etmeniz ve uygun TLD'yi seçmeniz gerekir.
 

Domain Nedir? Domain Sorgulama Nasıl Yapılır? ile ilgili etiketler bilişim teknoloji
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.