Dolmabahçe'de kurulan müzakere masası sonrası dünyanın dikkati Türkiye'ye çevrildi: Türkiye büyük bir güç!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girmesi ile Dolmabahçe'de bir araya gelen Rusya ve Ukrayna heyeti görüşmelerinden umut verici mesajlar çıktı. Bu gelişmeler sonrası dünyanın dikkati, arabulucu konumundaki Türkiye'ye çevrilmiş durumda. CNN International "Türkiye neden arabuluculuk için eşsiz bir konumda?" başlığıyla yayınlanan analizde, Ankara'nın kilit pozisyonuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesi ve insiyatif alması üzerine Rusya ve Ukrayna heyetleri Dolmabahçe'de bir araya geldi. 

DOLMABAHÇE'DEN UMUT VERİCİCİ MESAJLAR ÇIKTI

Heyetlerin ilk buluşmasından barış adına umut verici mesajlar çıktı.

Rusya Savanma Bakanlığı, İstanbul'da gerçekleşen Ukrayna- Rusya arasındaki görüşmelerinin hemen ardından bir açıklama yayınladı.

 

"GÖRÜŞMELER YAPICI GEÇTİ"

Müzakerede 8 madde üzerinde anlaşılma sağlandığını açıklayan Rusya tarafı, bu maddelere ilişkin bilgi verdi. İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernihiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini duyurdu.

Rus heyetinden Vladimir Medinskiy de, yaptığı açıklamada, "Görüşmeler yapıcı geçti" ifadelerini kullandı. Diğer müzakerecilerin de görüşmeleri yapıcı olarak değerlendirdiği kaydedildi.

 

DÜNYANIN DİKKATİ TÜRKİYE'YE ÇEVRİLDİ

Bu gelişmeler sonrası dünyanın dikkati, arabulucu konumundaki Türkiye'ye çevrilmiş durumda.

"TÜRKİYE ARABULUCULUK İÇİN EŞSİZ KONUMDA"

CNN International'da "Türkiye neden arabuluculuk için eşsiz bir konumda?" başlığıyla yayınlanan analizde, Ankara'nın kilit pozisyonuna dikkat çekti. 

"Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayan ülke, barışçıl bir ülke olarak öne çıkabilir mi?" ifadesine yer verilen yazıda, Rus ve Ukraynalı delegasyonların İstanbul'a geldiği hatırlatıldı ve Türkiye'nin eşsiz siyasi konumunun ilgi odağı haline geldiği belirtildi.

"TÜRKİYE, ARABULUCUK İÇİN DİĞER ADAY ÜLKELERLE KIYASLANDIĞINDA EN BÜYÜK PAYA SAHİP"

NATO üyesi Türkiye'nin, kendine özgü bir profile ve konuma sahip olduğu; birçok Batılı kurumun üyesi ve Batı'nın bir parçası olduğu kaydedildi.

Yazıda, "Türkiye'nin hem Ukrayna hem de Rusya ile deniz sınırı var. Türkiye, Rusya'nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük ticaret ortağı. Son yıllarda Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki çatışma bölgeleri üzerinden Rusya ile hem rekabet etti hem de iş birliği yaptı. Türkiye, arabuluculuk için diğer aday ülkelerle kıyaslandığında en büyük paya sahip." denildi.

"TÜRKİYE, KARADENİZ'DE BÜYÜK BİR GÜÇ"

Rusya-Ukrayna savaşının Karadeniz bölgesindeki jeopolitiği ve güç dengesini temelden değiştirdiği görüşü aktarılarak, "Türkiye, Karadeniz'de büyük bir güç." vurgusu yapıldı.

Dolmabahçe'de kurulan müzakere masası sonrası dünyanın dikkati Türkiye'ye çevrildi: Türkiye büyük bir güç!

"TÜRKİYE MUHTEMELEN YAKIN DÖNEMDE İNSANİ BİR ROL OYNAYACAK"

Öte yandan savaş nedeniyle Ukrayna'yı terk edenlerin sayısının halihazırda milyonlarla ifade edildiği, bu sayı artmaya devam ettikçe, "Türkiye'nin muhtemelen yakın dönemde insani bir rol oynayacağı" görüşü paylaşıldı.

 

Dolmabahçe'de kurulan müzakere masası sonrası dünyanın dikkati Türkiye'ye çevrildi: Türkiye büyük bir güç! ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna CNN dolmabahçe müzakere
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.