Doların yükselişini euro yakarak protesto eden Rizeli / VİDEO

Doların aşırı yükselmesi halk tarafından tepkiyle karşılandı. Ülkemizde yapılan ilginç protestolara bir yenisi daha eklendi. Amerikan Doları'nın yükselmesine tepki gösteren Karadenizli bir vatandaşın euro yakması sosyal medyada olay oldu. İşte doların yükselişini euro yakarak protesto eden Rizeli'nin videosu...

Yükselen dolar fiyatını protesto etmek için euro yakan Rizeli sosyal medyada trend oldu. Ülkemizde zaman zaman yapılan ilginç protestolara bir yenisi daha eklendi. Doların aşırı yükselmesi vatandaşların tepkilerine neden olmuştu. Her kesimden vatandaşın tepkisini çeken dolar yükselişine en ilginç tepki Rizeli bir vatandaştan geldi. Doların yükselişini Avrupa Birliği'nin para birimi euro yakarak tepki göstermesi sosyal medyada trend oldu. İşte doların yükselişini euro yakarak protesto eden Rizeli'nin videosu...

 

İŞTE O VİDEO;

 

EURO NEDİR
Simgesi € ve kodu EUR olan Euro Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan’dan oluşan Euro bölgesinin resmi para birimidir. Euro bu ülkelerin dışında Avrupa Birliği’nde olmayan Androrra, Monako, San Marino ve Vatikan’da da dolaşımdadır. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır.

Avrupa birliğinin ortak parasının adı olan Euro resmen 16 Aralık 1995’te belirlendi.Euro madeni para ve banknotları da 1 Ocak 2002’de dolaşıma girdi. Euro, dünyanın en büyük ikinci rezerv parası ve en çok kullanılan ikinci para birimidir. Bu iki kategoride de ilk sırada dolar yer alıyor. Değer açısından bakıldığında ise 2013 verilerine göre euro toplam değeri en yüksek olan para birimidir. Nitekim IMF’nin 2008 GSYİH ve satın alma günü paritesi verilerine göre Euro bölgesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi.

Doların yükselişini euro yakarak protesto eden Rizeli / VİDEO


DOLAR NEDİR?
Türkiye günlerdir dolarla yatıp dolarla kalkıyor. 1 kuruş düşmesi veya çıkması ekonomi için hayati önemde. Peki ya dolar ilk kez ne zaman kullanılmaya başlandı? Dolar kelimesi nereden geliyor? İlk ABD banknotu ne zaman basıldı?

Dolar son günlerde rekor üzerine rekor kırdı. En son Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB müzakerelerini dondurma kararını almasının ardından dolar/TL 3.47’nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini gördü.


Doların atası, bugün Çek Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan eski Bohemya Krallığı’nda bulunan Joachimsthal (Günümüzde Jáchymov) kentinde kullanılmaya başlayan gümüş sikke. Almanca olan Joachimsthal kelimesi (Aziz) ‘Joachim’in vadisi’ anlamına gelirken, ilk sikke 1520 yılında Joachimsthaller adıyla basıldı. Daha sonra ‘thaller’ şeklinde kısaltılması kullanılan Joachimsthaller sikkesinin bir yüzünde Bohemya aslanı ile Çek Kralı Louis II’nin ismi, diğer yüzünde de Meryem Ana’nın babası olan Aziz Joachim’in kabartması bulunuyordu.

Bölgede kullanılan ‘thaller’ kelimesi, Macarca’ya tallér, Danca ve Norveççe’ye daler, İsveççe’ye daler, İzlandaca’ya dalur, Felemenkçe’ye daalder, İtalyanca’ya tallero, Lehçe’ye talar, Persçe’ye dare ve İngilizce’ye dolar olarak geçti. Bu ülkelerde ise zaman zaman bu isimlerde gümüş sikkeler kullanıldı.

ABD NE ZAMAN KULLANMAYA BAŞLADI?
Günümüzdeki dolar kuru ise İspanya İmparatorluğu tarafından Amerika kıtasındaki kolonileri ve Filipinlerde kullanıldı. Kuzey Amerika’daki İngiliz kolonilerinde ise 1690’larda kağıt para dolaşıma çıktı. 1700’lerin sonlarına doğru bağımsızlığını kazanınca Kuzey Amerika’daki İspanyol Doları değer kazandı. Bunun üzerine Virgina gibi eyaletlerde yerel para birimi olarak da kullanılan İspanyol doları, Kıta Kongresi tarafından ABD para birimi olarak yetkilendirildi ve İspanyol dolarına benzer kağıt paralar basıldı. ancak bu para hızla değer kaybetti. 1785 yılında ABD doları, Birleşik Devletler’in resmi para birimi kabul edildi. 1791’de Merkez Bankası’nın kurulmasının ardından 1792’de ABD darphanesi kuruldu ve İspanyol doları ile aynı oranda gümüşe sahip ‘ABD doları’ basıldı. 1800’lerde ABD dolarındaki gümüş oranı önemli ölçüde azaltıldı. İlk ABD banknotu ise 1861’de dolaşıma girdi.


İspanyol doları İspanya’nın kolonilerini kaybetmesi ile tarihe karıştı. Dolar, günümüzde ABD, Avustralya, Kanada, Yeni Zellanda başta olmak üzere birçok ülkenin para birimi. ABD doları ise ABD’den başka Ekvador, Marshall Adaları, Zimbabwe, Palau, Micronesia, Doğu Timor ve El Salvador gibi ülkelerde, Avustralya doları ise Nauru ve Kiribati gibi ülkelerde de kullanılıyor.

Doların yükselişini euro yakarak protesto eden Rizeli / VİDEO ile ilgili etiketler Euro Dolar video yaktı Rizeli dolara kızıp euro yakan rizeli
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.