Dolar girişi arttı! Dünyada değişen hava Türkiye’nin yelkenlerini dolduruyor

Dünya ekonomilerindeki dramatik gelişmeler, enflasyonla mücadele eden Türkiye için yeni mevziler kazandırıyor. FED’in faizde indirimlere başlayacağını açıklaması, ardından da petrol fiyatlarındaki düşüş eğilimi Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde elini güçlendirdi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

FED kararının ardından, faiz indirimlerinin Mart itibarıyla başlayacağı, 2024 yılında ise 150 baz puanın üzerinde faiz indirimine gidileceği bu sabahki vadeli faiz kontratlarından görülüyor.

Dolar girişi arttı! Dünyada değişen hava Türkiye’nin yelkenlerini dolduruyor

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 4 eşiğinin altına düşmesi, gelişmekte olan ülkelerin yabancı para cinsinden borçlanma maliyetlerinin de aşağıya gelmesine neden olacak. Petrol fiyatlarının da zayıf seyrini (küresel talebin yetersiz olacağı beklentisi ile ele alırsak) enerji ithal eden ülkelerin enflasyon ve cari işlemler açığı ile mücadelesine destek vereceği görülüyor. Kıbrıs İktisat Bankası’nın yorumunda da belirtildiği gibi TL'ye yönelik 2024 yılında dair çizilen olumlu raporlara bu faktörler de eklenecek. Ayrıca Türkiye'nin yabancı indinde CDS risk priminin 313 baz puan ile son 2,5 yılın yeni en düşük seviyesine gerilemesi de önemli bir avantaj olarak masanın üzerinde duruyor.

Olumlu gidişin bir diğer göstergesi de yabancı yatırımcı para girişi verileri oldu. Buna göre, 8 Aralık haftası yabancı yatırımcı hisse girişi 562 milyon dolar, yabancı yatırımcı Tahvil girişi 891 milyon dolar oldu.

Bu yıl, hisse senetlerinde yaşanan 1.8 milyar dolarlık çıkış, son gelişmelerle telafi edilerek, 778 milyon dolar artıya döndü.

Tahvil net giriş ise 1,76 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dolar girişi arttı! Dünyada değişen hava Türkiye’nin yelkenlerini dolduruyor ile ilgili etiketler ekonomi Merkez Bankası
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.