Doğum yardımı parası nasıl alınır? 2021 doğum parası başvuru nasıl yapılır?

Doğum yaptıktan hemen sonra devlet tarafından anneye maddi bir destek sağlanmaktadır. Doğum yapan ev hanımlarına devlet yardımı adı altında gerçekleştirilen bu destek aile bütçelerine önemli bir katkı sunar. Peki, doğum yardımı parası nasıl alınır?

Doğum yapan ev hanımlarına devlet tarafından yapılan yardım için başvuru koşulları merak edilmektedir. İlk olarak doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurularak gerçekleştirilen bu işlem daha sonrasında şahsen veya kargo ya da posta yolu kullanılarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine iletilebilmektedir.

Bu talepte bulunacak kişilerin kendilerine iletilen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmaları oldukça önemlidir. Evrakların eksik olması durumunda ise başvuru mercii tarafından ilgililere bu evrakları tamamlayabilmeleri açısından belirli bir zaman sunulmaktadır. Bu belgelerdeki eksiklerin giderilmemesi durumunda ise başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Doğum Parası ve Süt Yardımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

- Doğan bebeğin T.C kimlik kartı. Bu belge doğum parası talebinde bulunulacak çocuğun tam ve sağ doğduğunu göstermektedir.

- Anne ya da babanın T.C kimlik kartı. Bu belge doğum parası talebinde bulunacak kişinin kimliğini göstermektedir.

- Doğum parası başvurusunda bulunmak için başvuru merciinden alınmış olan belgelerin tam ve doğru şekilde doldurulmuş hali gerekmektedir.

Doğum yardımı parası nasıl alınır? 2021 doğum parası başvuru nasıl yapılır?

Doğum Parası Nedir?

Doğum yardımı olarak da bilinen doğum parası 2015 yılının Mayıs ayından itibaren her yeni doğan çocuk için annelere ödenen bir yardımdır. Bir kereye mahsus olan ödemeyi alabilmek için annenin Türk vatandaşı ya da mavi kartlı olması gerekir. Annenin sağ olmaması durumunda ise aynı şartlar babada aranır.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum parası ödemeleri öncelikle başvuru yapılan ayı takiben bir ay içerisinde Doğum Yardımı Sistemine girilir. Doğum Yardımı Sistemine düştükten sonra doğum parası bir ay içinde PTT şubeleri aracılığıyla çekilebilir.

Doğum Parası Ücretleri Ne Kadar?

Doğum parası 2020 yılı itibarıyla şu şekildedir: Ebeveynlere ilk çocuk için ödenen miktar 300 TL’dir. İkinci çocukta ise 100 TL ilave edilerek 400 TL ödenir. Üçüncü çocuk için ise 200 TL daha ilave ederek 600 TL’lik bir tutar ödenir. Daha fazla çocuk sahibi olanlar da üçüncü çocuk ile aynı şekilde ele alınır ve 600 TL’lik bir doğum parası elde edebilir.

Doğum yardımı parası nasıl alınır? 2021 doğum parası başvuru nasıl yapılır? - Resim : 2

Doğum Parası Başvuru İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Doğum parası başvuru işlemleri, doğumun gerçekleşmesinin ardından herhangi bir zamanda yapılabilir. Başvuru işlemlerinden önce ebeveynlerin ilgili nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekir. Nüfus müdürlüğünde öncelikle yeni doğan bebek Kimlik Paylaşım Sistemi adı verilen sisteme kaydedilir. Ardından da ebeveynler doğum yardımı başvuru dilekçesini eksik bırakmayacak bir biçimde şahsen imzalayarak başvurusunu yapar. Doğum parası başvurularının muhatabı; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da Sosyal Hizmet Merkezleridir. Dolayısıyla başvurunun bu kurumların şubelerine yapılması gerekir. Ayrıca hizmet alımı yolu ile işe alınmış dahi olsa tüm kamu kurum ya da kuruluşlarında çalışan vatandaşların doğum parası başvuruları çalıştıkları kurum üzerinden alınır.

Doğum Parası Şartları Nelerdir? Kimler Yararlanabilir?

Doğum parası alabilmek için öncelikle Türk vatandaşı ya da mavi kart sahibi olmak gerekir. Hatırlatmak gerekir ki yalnızca annenin bu şarta uyması yeterli değildir, Türk vatandaşı olmak ya da mavi kart sahibiyeti babada da aranan bir gerekliliktir. Doğum parası başvurusu 2015 yılının Mayıs ayının 15. gününden sonra doğan tüm çocuklar için yapılabilir. Eğer o yıllarda doğan çocuğunuz için doğum parası almamışsanız şimdi başvuru yapabilmeniz de mümkündür. Ancak bu tarihten önce doğmuş çocuklarınız için doğum parası verilmez.

Doğum yardımı parası nasıl alınır? 2021 doğum parası başvuru nasıl yapılır? ile ilgili etiketler doğum parası doğum yardımı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.