Doğu Avrupa’da gerginlik sürüyor:  Rusya’dan gelen son iddia gündemi sarstı

Rusya’dan gelen ‘savaş istemiyoruz’ açıklaması Doğu Avrupa’da gerginliği biraz düşürse de Ukrayna sınırında Rus askerlerin varlığının sürmesi tedirginliğe neden olmaya devam ediyor. Rusya ile ilgili çıkan son iddia ise bölgede yüksek tansiyonun sürdğüne işaret etti.  Buan gore, Rusya, Ukrayna sınırına kan ve tıbbi malzemeler sevk ediyor. Yetkililer çıkan son iddianın Rusya’nın işgale hazırlık yapıp yapmadığını gösteren somut örneklerden biri olduğunu savundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin kimseyle savaşma planı olmadığını açıklamasının ardından bölgede tansiyon az da olsa düşse de bölgedeki askeri birliklerin varlığı tedirginlik yaratıyor.

'Rusya, Ukrayna sınırına kan sevkiyatına başladı' iddiası ise gündeme bomba gibi düştü. Reuters'ın 3 ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Rusya Ukrayna yakınlarına kan ve diğer tıbbi malzemeleri taşıyor. Ajansa konuşan yetkililer, bunun Moskova'nın bir işgal başlatmaya hazır olup olmadığını gösteren "somut göstergelerden" biri olduğunu savundu. Reuters kan kaynaklarının kısa bir raf ömrü olduğuna ve genellikle soğutulduğunda yaklaşık 14 gün sürdüğüne dikkat çekti.

Doğu Avrupa’da gerginlik sürüyor:  Rusya’dan gelen son iddia gündemi sarstı

Raporda adı geçen yetkililerden ikisi Reuters'e kan tedarikinin "son haftalarda" gönderildiğini, ancak belirli bir zaman çizelgesi vermediğini söyledi.

ABD Başkanı Biden da Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yakın zamanda gerçekleceğini öngördüğünü söylemişti.

KİEV'DEN MOSKOVA'YA ÇAĞRI: ASKERLERİNİ GERİ ÇEK

Yaşanan gelişmelerin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'ya Ukrayna sınırlarında bulunan askeri birlikleri çekmesi çağrısında bulundu.

Kuleba, sosyal medya sitesi Twitter'daki hesabından, ülkesiyle Rusya arasındaki gerilime ilişkin bir paylaşım yaptı.

Doğu Avrupa’da gerginlik sürüyor:  Rusya’dan gelen son iddia gündemi sarstı - Resim : 2

Diplomasinin tek güvenilir yol olduğunu vurgulayan Kuleba, "Rus yetkililer savaş istemedikleri konusunda ciddiyseler, Rusya diplomatik angajmanı sürdürmeli, Ukrayna sınırlarındaki ve geçici olarak işgal edilmiş Ukrayna topraklarındaki askeri güçleri geri çekmeli." ifadesini kullandı.

Kuleba ayrıca, İngiltere'ye, Rusya'yı caydırmak için harcanan küresel çabaya liderlik ettiği için teşekkür etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, pazar günü, Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletimesine ilişkin açıklama yapmıştı.

Ukrayna yakınlarında 120 bin asker bulunduran Rusya, NATO'dan Doğu Avrupa'daki askeri birliklerini ve silahlarını geri çekmesini; Ukrayna'nın da NATO'ya katılımının engellenmesini talep ediyor.

Doğu Avrupa’da gerginlik sürüyor:  Rusya’dan gelen son iddia gündemi sarstı - Resim : 3

Doğu Avrupa’da gerginlik sürüyor:  Rusya’dan gelen son iddia gündemi sarstı ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna Kan sınır tıbbi malzeme
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.