"Doğal gazın kesilmesi enflasyon baskısını artıracak"

Rusya'nın yeni ödeme sistemine uyum sağlamayan Bulgaristan ve Polonya'nın doğal gaz akışını kapatma küresel piyasalarda kısa sürede etkisini gösterdi. Polonya'ya gazın kesilmesinin ardından fiyatlar yüzde 20 artarken, ülke üzerinde enflasyon etkisini de artıracağı belirtildi.

Rusya'nın yeni ödeme sisteminde ruble ile ödeme tercih etmesinin ardından uyum sağlamayan iki ülkenin doğal gaz bağlantısı bugün kesildi. Kısa sürede piyasaları etkileyen bu gelişmenin ardından Avrupa Birliğinden yeni açıklama geldi.

"RUS FOSİL YAKIT DÖNEMİ SONA ERDİ"

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen yaptığı açıklamada; Polonya ve Bulgaristan'ın AB üyesi komşularından gaz aldığını ve Avrupa'da Rus fosil yakıt döneminin sona erdiğini bildirdi. 

 

"ENFLASYON BASKISINI ARTIRABİLİR"

Polonya'nın duruma hazırlıklı olduğunu belirten Bloomberg Varşova muhabiri Maciej Onoszko, Bloomberg HT canlı yayınında, "Sizi şaşırtabilirim ama Polonya bu kesintiden o kadar da etkilenmedi. Çünkü, enerji bağımlığının azaltmak için Polonya aslında hazırlık yapıyordu. LNG terminali kuruldu, bağlantılar ve boru hatları yapılandırıldı. Ekim ayında tamamlanacak yatırımlar var." ifadelerini kullandı.

 

"FİYATLAR BİR GÜNDE YÜZDE 20 ARTTI"

Polonya'nın Rusya dışındaki oyunculardan gaz alması gerektiğini aktaran Onoszko, "Ülkede hazırlığı süren gaz sistemleri var ama gazın fiyatı da çok önemli . Avrupa piyasalarını düşünecek olursak, Bulgaristan ve Polanya haberleri gelince fiyatlar bir günde yüzde 20 arttı. Bu da enflasyon baskısını artıracaktır. Ülkede zaten bir yükselmiş bir enflasyon var, Türkiye kadar olmasa da... Enflasyona önlem olarak Merkez Bankası faizleri artırma yoluna gitti" ifadelerini kullandı.

 

 

"Doğal gazın kesilmesi enflasyon baskısını artıracak" ile ilgili etiketler Rusya Polonya enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.