Dışişleri Bakanlığı'ndan Kerkük İl Meclisi'ne sert tepki!

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük İl Meclisi'nin vilayet olarak bağımsızlık referandumuna katılma kararına tepki gösterdi... Bakanlıktan yapılan açıklamada kararın hatalı olduğu belirtildi...

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük Vilayet Meclisinin (KVM) Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna katılma kararına ilişkin, "Bağımsızlık referandumunun yapılması zaten başlı başına bir hata iken bugün KVM'nin Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi yönünde aldığı karar, hatalar zincirine yeni bir halka daha eklemiş, Irak Anayasasının bir kez daha ciddi ihlalini teşkil etmiştir" uyarısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, KVM'nin Kerkük'ün statüsüyle ilgili Irak Anayasasının hilafına aldığı 28 Mart ve 4 Nisan tarihli kararlar ile IKBY'nin bağımsızlık referandumu düzenlenmesi yönünde aldığı karara ilişkin görüş ve endişelerin IKBY ve Irak Merkezi Hükümeti nezdinde dile getirildiği, Türkiye'nin bu husustaki kaygılarının uluslararası kamuoyu ile de paylaşıldığı hatırlatıldı.


'ANAYASAYA AYKIRIDIR. TANIMIYORUZ'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumuna katılma yönünde İl Meclisi'nde alınan tek taraflı kararı Kerkük'te düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Kararın Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda alındığını vurgulayan Turan, "Kürt grubunun aldığı tek taraflı karar anayasaya aykırıdır. Hiçbir yasal zemini bulunmayan bu kararı tanımıyoruz. Kerkük'te referandum yapılmasının hiçbir meşruiyeti olmaz. Kararın iptali için de tüm hukuki yolları deneyeceğiz." dedi.

Kerkük İl Meclisi'ndeki Kürt grubunun kentteki kardeşlik ruhundan gittikçe uzaklaştığına dikkati çeken Turan, söz konusu kararın Kerkük'te yeni sorunların yaşanmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

kerkuIk_il_meclisi

"İBADİ ACİLEN DEVREYE GİRMELİ"

Türkmen milletvekili Turan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Cumhurbaşkanı Fuad Masum'a çağrı yaparak, "Bu riskli kararın uygulanmaması için İbadi'nin acilen devreye girmesi gerekir. Cumhurbaşkanı da anayasanın koruyucusudur. Konuya acilen müdahale etmeli." diye konuştu.

Hasan Turan, her şeye rağmen Kerkük'te böyle bir adım atılması hâlinde Türkmenlerin söz konusu referandumu boykot edeceklerini dile getirdi.

Kerkük İl Meclisi'ndeki Kürt grubu, Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği bugünkü oturumda kentin, IKBY'nin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumuna katılması için tek taraflı karar almıştı.

TÜRKMEN VE ARAPLAR OYLAMAYA KATILMADI

Kerkük il meclisi Türkmen ve Arapların protesto ettiği uygulamada 21 Kürt üyenin evet oyu ile 25 Eylül'de gerçekleşecek bağımsızlık referandumuna katılma kararı almıştı...
Dışişleri Bakanlığı'ndan Kerkük İl Meclisi'ne sert tepki! ile ilgili etiketler Dışişleri Bakanlığı kerkük bağımsızlık referandumu