Dev yatırım başlıyor! Yeraltı enerji kaynakları tek tek devreye giriyor

Karadeniz doğalgazı be yeni petrol yataklarının keşfiyle enerjide tam bağımsızlık yolunda hızlı adımlar atan Türkiye, sıcak su kaynaklarını da enerjiye dönüştürüyor. Dünyada jeotermal enerji alanında ilk 10 ülke arasında olan Türkiye, yeni bir dev yatırıma imza attı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Exergy Internaional, HEZ Enerji ile gerçekleştirdiği anlaşma kapsamında 24 MWe kurulu güce sahip jeotermal enerji santrali kurmaya hazırlanıyor.

Dev yatırım başlıyor! Yeraltı enerji kaynakları tek tek devreye giriyor

Aydın’da kurulacak olan 24 MWe gücünde HEZ Moralı JES-1 santrali için Exergy, HEZ Enerji ile anlaşma imzaladı. ORC santralinin 2024’ün 2. çeyreğine kadar teslim edilmesi ve 2024’ün sonundan önce devreye alınması planlanıyor.

Tedarikten Sorumlu Olacak

Toplamda 42 bin 434 hektar alanda geliştirilmekte olan HEZ Enerji, 9 jeotermal lisans alanına sahip bir enerji şirketi olarak faaliyetini sürdürüyor.

Kurulacak jeotermal enerji santralinin tasarımı, mühendisliği ve tedarikinden Exergy sorumlu olacak.

ORC santrali her biri 12 MWe olan iki Radyal Dış Çıkışlı Türbine (ROT) sahip ve hava soğutmalı olarak dizayn edildi. Proje, 1,7 GWe kurulu gücü ile jeotermal elektrik üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesinden biri olan ve son yılların en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olan Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretimindeki payının daha da artırılmasına katkı sağlayacak.

Kirlenmenin önüne geçecek

HEZ Moralı JES-1 santrali faaliyete geçtiğinde, senelik 70.000 ton fosil yakıt tüketilerek üretilen elektriğin sonucu açığa çıkan CO2 emisyonunu sıfırlayacak ve Türkiye’nin karbonsuzlaştırma hedefine ulaşmasına katkıda bulunacak.

Dev yatırım başlıyor! Yeraltı enerji kaynakları tek tek devreye giriyor ile ilgili etiketler ekonomi Enerji Petrol
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.