Deutsche Bank: Merkez Bankası, 2022'de politika faizini 10 puan artırabilir

Alman finans kuruluşu Deutsche Bank, Merkez Bankası’nın kur dalgalanmaları ve yüksek enflasyon sebebiyle önümüzdeki yıl Mart ayına dek politika faizini yüzde 25 seviyesine yükseltmek zorunda kalabileceğini öngördü.

Deutsche Bank tarafından yayınlanan raporda, ekonomik görünümün Merkez Bankası’nı (MB), önümüzdeki yılın ilk üç ayında faiz oranlarını 10 puan yükseltmeye yönlendireceği aktarıldı.

Bu haftaki toplantıda 1 puan faiz indirimi bekleyen kuruluş, daha sonraki üç toplantı için ciddi düzeyde indirim tahmin etmediklerini vurguladı. Raporda liranın döviz karşısında süregelen değer kaybı, bireylerin mevduatlarını dolara aktarması ve yüksek enflasyonun MB’yi 2022’nin ilk çeyreğinde ciddi faiz artışlarına zorlayabileceği ve bunun sonucunda Mart ayında politika faizinin yüzde 25 seviyesine ulaşabileceği belirtildi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 35

Raporda enflasyon tahminine de yer verilirken, yıl sonu enflasyon öngörüsünü yüzde 25 olarak paylaşan banka 2022 yılının ilk altı ay sonu enflasyon tahmini yüzde 30 olarak duyurdu.

Büyüme tahminini 2021 için yüzde 10 düzeyinde revize eden kuruluş, liradaki dalgalanmalar ve ekonomik faaliyette kısa dönem için belirsizlik faktörlerinin büyümeyi yavaşlatıp 2022’de yüzde 3,5 seviyesine çekeceğini öngörürken kur dalgalanmalarının yarattığı etki ile fiyatlardaki artış dolayısıyla enflasyonun 2022 yılı sonunda yüzde 35’e ulaşmasının mümkün olduğu aktarıldı.

Deutsche Bank: Merkez Bankası, 2022'de politika faizini 10 puan artırabilir ile ilgili etiketler faiz Deutsche Bank Merkez Banksı para politikası
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.