Deprem sonrası uzmanlar uyardı: Refeeding sendromuna dikkat!

Deprem ile birlikte hayatınıza giren hastalıklardan birisi de yeniden beslenme anlamına gelen ‘refeeding’ oldu. Peki yeniden beslenme (Refeeding) sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Yaşanılan deprem felaketinin ardından uzmanlar pek çok hastalığa karşı uyarılarda bulunmaya başladı. Özellikle kış mevsiminde olunması nedeniyle hipotermi endişesi taşıyan uzmanların sıklıkla uyarı yaptığı bir diğer sendrom ise crush olmuştu. Bu kez ‘refeeding’ sendromuna ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar, Türkçe’ye yeniden beslenme olarak çevrilmiş olan sendrom hakkında konuştu.

Depremin hayatımıza kattığı birçok sendrom merak edilir hale geldi. Depremin ilk 11 gününü geride bırakmış olan Türkiye’de hala mucize kurtarılmalara tanıklık edilirken, bir yandan da göçük altında geçen aç ve susuz 11 günün yaratacağı etkiler tartışılmaya başladı. Nitekim enkaz altından çıkan kişilerin ilk olarak su istemesini de vücudun susuz kalmasına bağlayan uzmanlar, yeniden beslenme sendromuna ilişkin açıklamalar yaptı.

YENİDEN BESLENME SENDROMUNA KARŞI TEMKİNLİ OLUN

Deprem sonrası uzmanlar uyardı: Refeeding sendromuna dikkat!

Uzun süre beslenmenin kesilmesinin ardından yeniden normal bir beslenme öğününe geçilmesiyle birlikte ortaya çıkabilecek olan yeniden beslenme sendromu, yani refeeding, sindirime katkı sağlayan bazı elektrotların ve sıvıların aniden değişmesiyle tehlikeli bir hal alabilir. Bu değişimler hormonal ya da metabolik birçok değişikliğe yol açabileceği gibi yaşamı tehdit eden ciddi komplikasyonlara da neden olabilir. Uzmanlar, özellikle hastanın kanında bulunan fosfat değerlerinin kontrol edilmesinin önemli olduğunu bildirirken; bu değerin düşmesi ve hiposofatemiye neden olması halinde yeniden beslenme sendromunun görülebileceğine dikkat çekti.

REFEEDİNG SENDROMU BELİRTİLERİNİ DİKKATE ALIN

Uzmanların uyarı yaptığı bir diğer konu ise yeniden beslenme sendromu, yani refeeding sendromunun belirtilerinin dikkate alınması yönünde. Bu konuda çok da ayırt edici olmayan yorgunluk ve güçsüzlük hastalığın temel belirtileri arasında yer alıyor. Aynı şekilde konfüzyon da hastalık belirtilerinden biriyken; nefes almada güçsüzlük ya da yüksek kan basıncı gibi semptomlar da hastalığın haberci olarak değerlendiriliyor. Bunlara ek olarak kasılma nöbetlerini de belirtiler arasında sayan uzmanlar, kalpte meydana gelebilecek ritim bozuklukları ya da kalp yetersizliği gibi kalp hastalıklarını da hastalığın belirtisi olarak görüyor. Ayrıca koma hali de yeniden beslenme sendromunun belirtisi olabilir.

Deprem sonrası uzmanlar uyardı: Refeeding sendromuna dikkat! ile ilgili etiketler deprem hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.