Deprem sonrası kolon kesme iddiaları gündeme gelmişti! İşin uzmanı cezasını anlattı

Deprem sonrası gündeme gelen kolon kesme iddialarını İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yüksel değerlendirdi. Peki kolon kesmek yasak mı, cezası ne? İşte detaylar…

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından en çok konuşulan konulardan birisi elbette gerçekleştirilen imaller oldu. Bu kapsamda depremzede pek çok vatandaş müteahhitleri ve denetimsizliği suçlarken; bazı vatandaşlar ise, altlarındaki dükkan veya mağazaları suçladı. Zira, iddialara göre; pek çok işyeri kolon keserek, binanın yapısını daha az sağlam hale getirdi.

Ortaya atılan iddialar sonrasında vatandaşlar ise kolon kesmenin yasak olup olmadığını merak etmeye başladı. Adalet Bakanlığı, iddiaları değerlendirip, soruşturmayı yürütmeyi sürdürürken; İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yüksel ise, kolon kesmenin binaya verebileceği hasarı anlattı. İşte kolon kesmenin riskleri ve cezası…

PROF. DR. YÜKSEL: YAPININ GÖÇMESİ KAÇINILMAZ

Deprem sonrası kolon kesme iddiaları gündeme gelmişti! İşin uzmanı cezasını anlattı

Kolon kesilmesinin yapıda oluşturacağı ve deprem esnasında binaya vereceği hasarı değerlendiren Prof. Dr. Ercan Yüksel, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların tamamını uyardı. Altında yapı olanların mutlaka kolonları kontrol etmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Yüksel, şöyle konuştu:

“İnşaat mühendisleri yapının mimari projelere uygun olacak şekilde uygun yerlere gerekli olduğu miktarda kolon yerleştiriyor. Hesaplar da bu kolonların bulunması durumuna göre yapılıyor. Yani bunlardan biri ortadan kaldırılırsa yapılan hesap modeli de tamamen değişiyor ve yapı o yükleri taşıyamaz hale geliyor. Önemli bir etki olan ve sistemin gerçek kapasitesini ortaya çıkaracak olan deprem yüklemesi söz konusu olduğunda kolonların eksikliği durumunda yapının da göçmesi kaçınılmaz.”

PROF. DR. YÜKSEL: KOLONUN KESİLDİĞİ ANLAŞILIYOR

Açıklamasına bir üst katta bulunan kolonun alt katta da olup olmadığının incelenmesi gerektiğini söyleyerek devam eden Prof. Dr. Ercan Yüksel, kolon en üst kattan zemine kadar süreklilik teşkil ettiği için kolonun alt katta olmamasının kolonun kesildiğinin anlaşılmasında yardımcı olduğunu bildirdi. Bu kapsamda bilirkişiler deprem bölgesindeki incelemelerini sürdürürken; uzmanlar, kolon kesmenin suç olduğunu, özellikle de yaşanan depremde binanın enkaza dönmesi halinde dolaylı yoldan adam öldürme suçuyla bile kolon kesilen kişilerin suçlanabileceğini belirtti.

Deprem sonrası kolon kesme iddiaları gündeme gelmişti! İşin uzmanı cezasını anlattı ile ilgili etiketler deprem bina
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.