Deprem sonrası İskenderun’da deniz seviyesi yükselmişti! İşte nedeni

Depremden sonra kameralara yansıyan olaylardan biri de İskenderun’da denizin seviyesinde yaşanan yükselme olmuştu. Peki, depremden sonra deniz seviyesi neden yükselir, ne anlama gelir? İskenderun'da deniz seviyesi neden yükseldi? İşte detaylar…

Geçtiğimiz pazartesi yaşanan iki büyük deprem felaketinin ardından pek çok soru kafaları karıştırmaya başladı. Özellikle de yeni bir deprem ya da sel gibi farklı bir felaket kaygısı yaşayan vatandaşlar, deprem bölgelerinden biri olan İskenderun’da denizin yükselmesinin nedenini merak eder hale geldi. Kameralara yansıyan haliyle oldukça yükselmiş olan denizin yaratabileceği bir doğal afet olup olmayacağı merak ederken; uzmanlardan konuya ilişkin açıklama geldi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremden toplamda 10 il çok ciddi hasar alırken; hasar alan illerde deprem dışında da problemler yaşanmaya başladı. Bu kapsamda, Malatya’da çatlayan barajın suları önlem olarak boşaltılmaya başlanılmışken; İskenderun limanında da yangın çıktı. İskenderun limanındaki yangın kontrol altına alınmışken, bu kez dikkat çeken detay, İskenderun’da deniz seviyesinin yükselmesi oldu. Peki, depremden sonra deniz seviyesi neden yükselir, ne anlama gelir? İskenderun'da deniz seviyesi neden yükseldi? İşte detaylar…

DENİZ YÜKSELMESİ NEDİR, NEDEN OLUR?

Depremin yarattığı enerji sonrası, yeryüzünde çeşitli değişikliklerin meydana gelmesi uzmanlarca, oldukça mümkün ve olağan. Bunlardan biri olan tsunami, genellikle şiddetli depremlerin ardından deniz seviyelerinin yükselmesiyle meydana gelebiliyor. Ancak, tsunami endişesi, bizim ülkemizin endişelenmemesi gereken tek doğal afet olabilir. Zira, ülkemizin tüm denizleri iç deniz olduğu için Türkiye coğrafyası, tsunami riski taşımıyor.

Deniz seviyesinin yükselmesine gelince, uzmanlara göre; depremin sebep olduğu kırılmalar, deniz tabanının bir kısmının da yükselmesine sebebiyet veriyor. Bu da deniz suyunun sıkışması pek mümkün olmadığı için suyun yükselmesine ve taşmasına neden oluyor. İskenderun’da görülen olay da uzmanlarca tam olarak böyle açıklanıyor.

DENİZ SEVİYESİ YÜKSELİNCE NE OLUR?

Deprem sonrası İskenderun’da deniz seviyesi yükselmişti! İşte nedeni

Kararsız olarak nitelendirilen bir şişkinliğe genellikle deprem sonrası kapılan deniz tabanın artan suyu, kütle-çekim kuvveti nedeniyle karaya yayılıyor. Öte yandan Tsunaminin aksine herhangi bir yıkıcı etki yaratmayan deniz yükselmesi, deprem sonrası yaşandığı için İskenderun’da birtakım önlemleri beraberinde getirdi.

Özellikle sahili kıyısı olan siteler, banka ve işyerlerini boşaltan yetkililer, hasarlı evlere girilmemesi ve sahil bandında deniz taşması yüzünden yaşanabilecek olumsuz şartlar nedeniyle kıyı şeridinden uzak durulması konusunda uyardı. İskenderun’daki yükselme henüz son bulmadı.

Deprem sonrası İskenderun’da deniz seviyesi yükselmişti! İşte nedeni ile ilgili etiketler deprem Hatay Baraj
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.