Deprem felaketi asbest tehlikesini beraberinde getirdi! Hatay halkı kanserle karşı karşıya

6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 şehri enkaza çeviren Kahramanmaraş merkezli depremler hem can hem de mal kaybına yol açarak tüm Türkiye'yi yasa boğmuştu. Depremlerin verdiği zarar bunlarla da sınırlı kalmadı. Enkaz kaldırma ve yıkım çalışmalarının yapıldığı kentlerde ortaya çıkan asbeste bağlı olarak 10-15 yıl içerisinde gelişecek olan kanser türü deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar için tehdit oluşturacak.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi’nin Hatay’da gerçekleştirdikleri araştırma asbest tehlikesine işaret ediyor.

ÇMO İstanbul Şubesi ekipleri, deprem bölgesinde ilk günlerden itibaren çalışmalar yaparak çevre kirliliği, ekolojik yıkım, halk sağlığı, suya erişim gibi konuları mercek altına alan teknik raporlar yayımlıyor. Son yayımlanan “Hatay İli Asbest Teknik İnceleme Raporu” ise Hatay’da asbestin halk sağlığı açısından risklerini ortaya koydu.

Raporda Hatay ili özelinde yapılan incelemeler neticesinde atık yönetimiyle ilgili bazı tespitler dikkat çekiyor.

NUMUNELERİN YARISI ASBESTLİ

Toplamda 4 lokasyondan 8 adet katı asbest numunesi alınan raporda, numune alınan bütün bölgelerden en az bir adet asbestli malzeme bulunduğu açıklandı. Böylece 8 numunenin 4’ünde asbest tespit edildi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay’da yaptığı araştırma sonucunda depremde hasar alan binaların yıkımının usulüne uygun bir biçimde yapılmıyor.

"15 YILA KADAR AKCİĞER KANSERİ ZARI KANSERİ ARTACAK"

TTB Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, yıkımların gelecek yıllarda halk sağlığını ciddi boyutta tehdit edeceğine işaret etti. Bulut, “Asbeste bağlı 10-15 yıl içerisinde akciğer zarı kanseri gelişecek. Ağır metal zehirlenmeleri artacak. Kimyasal malzemelerin bulunduğu yerlerin yıkımıyla toprağa karışan kimyasallar içme ve sulama sularına yakın yerlere döküldüğünde sorun teşkil edecek” dedi.

 

Deprem felaketi asbest tehlikesini beraberinde getirdi! Hatay halkı kanserle karşı karşıya ile ilgili etiketler Hatay kanser
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.