Deprem alanında termal kameralar kullanılıyor! İşte özellikleri

Devam eden arama ve kurtarma çalışmalarını kolaylaştıran termal kameralar, pek çok kişinin hayatını kurtardı. Peki, Termal kamera nedir, özellikleri nelerdir? İşte tüm detaylar…

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından, vatandaşların gözü kulağı 10 ilde gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarına döndü. Devam eden arama kurtarma çalışmalarında ekiplerin adeta eli kolu olan termal kameralar, pek çok kişinin tespit edilmesinde yol gösterici oldu. Termal kameraların ne işe yaradığı ise, o anların kameralara yansımasının ardından merak edilir hale geldi.  

Tam 10 ilde ağır hasar ortaya çıkaran ve 20 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan büyük deprem faciasının ardından başlayan arama ve kurtarma çalışmalarında 6. güne girildi. Bugün de devam eden çalışmalardan gelecek olan umutlu bir haber beklenirken; sivil toplum kuruluşlarından madencilere; Türk Silahlı Kuvvetleri ekiplerinden AFAD kurtarma personellerine kadar pek çok kişinin kullandığı görülen termal kameralar dikkat çekti. Peki, deprem enkazında termal kamera ne işe yarar? İşte tüm detaylar…

TERMAL KAMERALAR ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINI KOLAYLAŞTIRDI

Gözle görülmeyen ısıyı yani IR enerjiyi esas alan termal kameralar, görüntünün genel yapısını IR enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği bir görüntüleme sistemi olarak tanımlanabilir. Genellikle güvenlik için kullanılan termal kameralar, askeriyenin en çok kullandığı teknik ekipmanlar arasında yer alıyor.

Sıcak ve soğuk bölgeleri açık renkten koyu renklere kadar renklendiren termal kamera, en soğuk bölgeyi mavi, en sıcak bölgeyi ise sarı olarak renklendirdiği için kişilerin vücut ısısını alabiliyor. -273 derece üzerinde termal enerji yayan tüm nesneler bu cihaz sayesinde algılanabiliyor. Bu nedenle enkaz altındaki kişinin ses verememesi ya da sesinin duyulmaması halinde bile, vücut ısısı bu kameralar sayesinde algılanabiliyor.

TERMAL KAMERA TERMAL ENERJİNİN OLUŞTURDUĞU KIZILÖTESİ IŞINLARI GÖREBİLİYOR

Deprem alanında termal kameralar kullanılıyor! İşte özellikleri

Termal enerjinin oluşturduğu her türlü kızılötesi ışını görmeye yarayan termal kamera, gece görüşüne sahip olmasıyla da ışığa ihtiyaç duymadan net ve canlı görüntüler üretebiliyor. Bu da deprem ya da göçük gibi alanlarda uzmanların ciddi anlamda işine yarıyor.

Sadece deprem bölgesinde kullanılmayan termal kamera; buhar, basınçlı gaz, sıcak su, sıcak hava taşıyan sistemlerin kaçaklarının tespiti ya da elektrik panoları, iletim hatları, aşırı yüklenen enerji sistemlerinin bağlantı hatalarının ve gereğinden fazla yüklenip ısı yaratan yerlerinin tespiti gibi değişik alanlarda da kullanabiliyor. Askeriye güvenli bölge oluşturmak ve teröristlerin tespiti için sıklıkla termal kameradan yararlanıyor.

Deprem alanında termal kameralar kullanılıyor! İşte özellikleri ile ilgili etiketler Termal deprem
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.