Denizli’de verimli ayva hasadı

Şehirde yetişen ayvanın sulu sert yapısı ile beraber şeker ve asit dengesiyle tüketicilerin rağbet ettiği meyve, verimli geçen hasadıyla üreticileri sevindirdi.

Denizli’nin Pamukkale ve Honaz ilçelerinde 15 bin dekar civarı alanlara ekilen ayvalar için yaklaşık bir buçuk ay sürecek hasat dönemi başladı. Geçtiğimiz yıl kilosu 3 ila 3,5 liradan alıcı bulan meyve bu dönemde 5-6 liradan pazarlarda sunuluyor.

Meyvelerin toplanmasına sabahın ilk ışıklarıyla başlanırken, işçiler dallarından kopardıkları ayvalar kutulara yerleştirilip kalite ve ağırlıklarına göre sınıflandırılıyor. Türkiye içine ve ihracat için talep olan pazarlara gönderilmek üzere hazırlanan ayvalar soğuk hava depolarında bekliyor.

Çiftçilerin ayva tarımına uygun ovalarda yetiştirdiği ürünlerin yüzde 90'ından verim sağladığını aktaran Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, şu ifadeleri kullandı:

"Ovamızın her yerinden bereket akıyor. Göz bebeğimiz dediğimiz ürünlerimizden narın hasadı bitti. Hemen akabinde ayvalarımız hasat oluyor. Narda bir miktar üzülen üreticilerimizin ayvada yüzü gülmeye başladı. Burada üzerindeki ürünün tutumuyla kalite hiçbir zaman tesadüf değil. Çiftçimizin el emeği göz nuru kaliteli ayvanın yetişmesini sağlıyor."

Ayvaların dalında alıcı bulmaya başladığını belirten Gemici şunları ekledi:

"Üretici bu sene ayvaları dalında kilosu 5-6 lira civarında pazarladı. Ayva artık çiftçimiz için vazgeçilmez oldu. Çiftçimiz ayvayı katma değeri yüksek ürün grubuna doğru getirdi. Denizli'de geçen sene 18 bin ton olan ayva rekoltesinin bu yıl 22 bin ton olmasını bekliyoruz. Hasadı yapılan ayvanın yüzde 85'ini ihracata gönderiyoruz. Denizli ayvasına Avrupa Birliği bünyesindeki ülkelerin tamamı, Rusya ve Kanada'dan talep alıyoruz. Denizli ayvasına ihracat yaptığımız 35 ülkeden en çok Rusya talep gösteriyor."

NARDAN SAĞLANAMAYAN VERİMİ AYVA TELAFİ EDİYOR

Üreticiler adına görüş bildiren Bayram Dağlı, hasadı imece usulüyle sürdürdüklerini aktararak, "Bölgemizde 'sarı altın' diye tabir ettiğimiz ayva hasadına başladık. Rekoltemiz çok yüksek. Ayvalarımızın tercih edilmesinin nedeni sıfır kalıntı olmasıdır. Pamukkale bölgesi il bazında birinci Türkiye genelinde ise ikinci sırada geliyor. Emeğimizin karşılığını alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şehirde yetiştirilen bir başka ürün olan nardan bu yıl verim alamadıklarını kaydeden Mehmet Özcan ise "Bu yıl iklim koşulları ayva için güzeldi. Narda rekolte düşük oldu ama ayvada biraz daha iyiyiz. Bu sene narda üzüldük ayvada fazlasıyla güleceğiz inşallah." şeklinde konuştu.

Denizli’de verimli ayva hasadı ile ilgili etiketler Denizli ayva hasat nar

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.