Delmicron varyantı gerçek mi? Hem Bilim Kurulu üyesi hem Hindistan'dan uzman isim son noktayı koydu!

Sosyal medyada yayılan "'Delta ile Omicron varyantının birleşimi sonucu 'Delmicron' mutasyonu ortaya çıktı." iddialarına hem Bilim Kurulu üyesinden hem de Hindistan'da Bangalore Tata Genetik ve Toplum Enstitüsü müdüründen yalanlama geldi. Hindistan enstitüsü müdürü, "Delmicron yanıltıcı bir terimdir. Bu isimde bir varyant yoktur" dedi, Bilim Kurulu üyesi de "Böyle bir varyant yok. Kim uydurdu bilmiyorum ama gerçek değil" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada ortaya çıkarak dünya genelinde korkuya neden olan Delta ve Omicron varyantlarının birleşimi sonucu Delmicron mutasyonu ortaya çıktı iddialarına hem Hindistan'dan hem de ülkemizin Bilim Kurulu üyesinden yalanlama geldi. 

DELMİCRON VARYANTI VAR MI?

Basında yer alan haberlere göre Delta ve Omicron varyantının birleşiminden oluşan "Delmicron"un belirtileri, 'boğaz ağrısı, kalıcı öksürük, baş ağrısı, tat veya koku alma duyusunda değişiklik, burun akıntısı, yüksek ateş' olarak açıklanmıştı. Çıkış kaynağı belli olmayan "yeni varyant" tedirgin etmeye başlamışken, uzman isimler yaptığı açıklamada böyle bir varyantın olmadığını ifade etti.

Gelen bilgilere göre Hindistan sağlık yetkilileri de böyle bir varyantın olmadığını açıkladı.

 

BİLİM KURULU ÜYESİ: KİM UYDURDU BİLMİYORUM AMA GERÇEK DEĞİL

"Delmicron" iddialarıyla ilgili son günlerde ülkemizde de haberler çıkmaya başlamışken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'den, vatandaşın içini rahatlatacak bir açıklama geldi. "Delmicron" iddialarını yalanlayan Özlü, "Böyle bir varyant yok. Kim uydurdu bilmiyorum ama gerçek değil" dedi.

 

OMİCRON VARYANTI TÜRKİYE'DE HIZLA YAYILIYOR

"Delmicron" iddiaları yalanlanırken, Omicron'da ise vaka artışı devam ediyor. Sağlık Bakanlığından yapılan son açıklamada, Türkiye'de kaç kişide Omicron görüldüğü ve hangi illerde ortaya çıktığı duyurulmuştu. Bakanlık, "Bunların 3 bin 73’ü Delta, 42’si Omicron varyantıdır. Omicron varyantının görüldüğü iller; İstanbul (30), İzmir (6), Şırnak (1), Diyarbakır (1), Kütahya (2), Isparta'dır (2). Varyantlar konusundaki gerçek ve güncel verilere GISAID sisteminden 'https://www.gisaid.org' adresinden ulaşılabilmektedir" açıklamasını yapmıştı.

BİR YALANLAMA DA HİNDİSTAN'DAN

Hindistan’da Maharcashtra eyaleti Kovid-19 eylem gücünde yer alan bir uzmanı kaynak gösteren haberler ile ilgili konuşan Bangalore Tata Genetik ve Toplum Enstitüsü müdürü Dr. Rakesh Kumar Mishra da iddiaları yalanladı.

Bangalore Tata Genetik ve Toplum Enstitüsü müdürü Dr. Rakesh Kumar Mishra açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Delmicron yanıltıcı bir terimdir. Bu isimde bir varyant yoktur. Bir kişinin koronavirüsün bu iki çeşidi ile enfekte olması mümkündür. Ancak bu ihtimal hayli düşüktür."

DSÖ DE AÇIKLAYACAK

Mishra, aynı açıklamasında yeni bir varyantın ortaya çıkması durumunda açıklamanın DSÖ'den geleceğinin de altını çizdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden ise (DSÖ) böyle bir varyanta ilişkin resmi açıklaması yok.

Delmicron varyantı gerçek mi? Hem Bilim Kurulu üyesi hem Hindistan'dan uzman isim son noktayı koydu! ile ilgili etiketler delmicron varyant Omicron delta
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.