Davos zirvesi 2021'de Davos'ta yapılmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ocak 2009 tarihinde Dünya Ekonomik Forumu'nda katıldığı panelde "Daha da Davos'a gelmem" demişti. Erdoğan dediği gibi o tarihten sonra Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için Davos'a gitmedi. Erdoğan'ın 11 yıldır gitmediği Davos'a 2021'de ekonomi dünyasından ve dünyanın önde gelen ekonomilerini yöneten liderlerden hiçbiri gitmeyecek. Çünkü Dünya Ekonomik Forumu 2021'de Davos'ta düzenlenmeyecek. İşte WEF'in yapılacağı tarih ve yer...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 11 yıl önce "Bir daha da gelmem" dediği Davos 2021'd Dünya Ekonomik Forumu'na ev sahipliği yapmayacak. 

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yetkilileri, yıllık toplantının 18-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirileceğini duyurdu. Açıklamada koronavirüs salgını nedeniyle toplantının Davos yerine Bürgenstock’ta yapılacağı belirtildi.

Zirveye ilişkin yapılan açıklamada, “Toplantı, katılımcılar ve ev sahibi topluluğun sağlık ve güvenliğinin garanti altına alınmasına yönelik tüm koşullar mevcut olduğu sürece gerçekleştirilecektir” İfadesi kullanıldı.

KATILIMCI SAYISI YARI YARIYA AZALDI

2021'de yapılacak toplantının katılımcı sayısının ise 3 binden bin 500’e düşürüleceği belirtildi. Toplantının temasının ise salgın nedeniyle “Büyük Sıfırlama” olacağı ifade edildi.

WEF'ten önce, Ocak ayının son haftasında dijital ortamda yüksek düzeyli “Davos Diyalogları” etkinliğinin yapılacağı da açıklamada belirtildi.

İş dünyası, STK'lar ve ekonomiye yön verenlerin dışında birçok ülkeden siyasetçinin katıldığı Davos Zirvesi, Türkiye açısından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2009 yılındaki 'One Minute' çıkışı ile başka bir mana kazanmıştı.

ERDOĞAN: BENİM İÇİN DAVOS BİTMİŞTİR

29 Ocak 2009 tarihinde Davos’ta düzenlenen “Gazze: Ortadoğu’da Barış İçin Model” oturumunda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, önce moderatöre 'one minute, one minute' diye uyardıktan sonra İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e tokat gibi Filistin yanıtı vermişti.

O dönemin BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın olduğu panelin moderatörü olan Washington Post yazarı David Ignatius’a dönerek “One minute” diye tepki gösteren Erdoğan, Peres’e ise şunları söylemişti:

"Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz.

Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum. Filistin’e, tankların üstünde girdiği zaman, ‘kendimi bir başka mutlu addediyorum’ diyen başbakanlarınız var. Tankların üzerine çıkıp ‘Filistin’e girince mutlu oluyorum’ diyen başbakanlarınız var. Ve bana sayılar veriyorsunuz. İsimini de veririm, belki merak edenleriniz vardır."

Peres'e yönelik sözlerini “Tevrat’ın 6. maddesi der ki ‘Öldürmeyeceksin. Burada öldürme var” diye sürdüren Erdoğan, daha sonra da Ignatius’a dönüp “Sana da çok teşekkür ediyorum. Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha da Davos’a gelmem. Siz konuşturmuyorsunuz. 25 dakika konuştu, 12 dakika konuştum, olmaz” dedikten sonra paneli terk etmişti.

Davos işte bu konuşmadan 11 yıl sonra sadece Erdoğan'ın gitmediği bir yer olmaktan çıkıp pandemi nedeniyle mecburi de olsa Dünya Ekonomik Forumu için hiç kimsenin gitmediği bir kasaba olacak. 

Davos zirvesi 2021'de Davos'ta yapılmayacak ile ilgili etiketler Davos Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Filistin Dünya Ekonomik Forumu Şimon Peres
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.