"Karadeniz, bir barış denizi olarak kalmalı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky arasındaki görüşme sona erdi. İki lider ortak açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı mesajda Karadeniz'in bir barış denizi olarak kalmasının temel hedefleri olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky arasındaki görüşme sona erdi. iki lider arasında 3 saat süren görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider son gelişmelerle ilgili önemli mesajlar verdi. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine önem veriyoruz. Kırım'ın ilhakını tanımama kararımızı tekrar teyit ettik. Kırım'da cami inşa etme projemiz var. Konut projesiyle ilgili olarak az önce ilk somut adımı attık.

Karadeniz'in bir barış ve huzur denizi olma konusunda kararlılığımız devam etmektedir. Ortak coğrafyamızda gerilimin artmasını arzu etmiyoruz. Ukrayna'nın doğusundaki güncel duruma ilişkin fikir alışverişinde bulunduk.

"Karadeniz, bir barış denizi olarak kalmalı"

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve barışçıl, diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Son dönemde sahada gözlemlediğimiz endişe verici durumun son bulmasını, ateşkesin sürmesini, sorunun diyalog yoluyla çözülmesini temenni ediyoruz. Bu hususta gereken her türlü desteği vermeyi hazırız. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu, Donsbass'ta ateşkesin devam etmesi için üstlendiği görevi sürdürmektedir, sürdürmelidir

Misyonun herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan görevini yerine getirmesini önemsiyoruz. Gerekli şartların sağlanması, meselenin barışçıl yollardan çözümü için zaruridir. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

Ukrayna ile ilişkilerimizde savunma sanayi bir diğer önemli boyutu teşkil ediyor. Dışişleri ve Savunma Bakanlarımızın katılımıyla 2+2 formatında yeni bir platforma istişareleri başlattık. Bu şekilde ülkelerimiz arasındaki eş güdümü pekiştiriyoruz. İş birliğimiz hiçbir suretle 3. ülkelere karşı bir gerilim değil.

 Serbest Ticaret Anlaşmasını da imzalayarak 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize en kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

Bugün değerli dostumla turizmi de ele aldık. Türk ve Ukrayna vatandaşları, sadece kimlik kartlarıyla birbirlerini ziyaret edebiliyor. Güvenli Turizm Sertifikası ile misafirlerimizi risklerden arındıracak bir sistem geliştirdik."

"Karadeniz, bir barış denizi olarak kalmalı" - Resim : 2

ZELENSKY'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bugün Türkiye ile vardığımız tüm anlaşmaların başarılı olacağına inanıyorum. Her şeyden önce Karadeniz'deki meydan okumalara ortak karşılık verme konusunu görüştük.
Türkiye'nin egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün yeniden tesis edilmesine yönelik desteği ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecekte de bu tutumun değişmeyeceği yönündeki bilgileri nedeniyle teşekkür ettim. Türkiye'nin egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün yeniden tesisi için verdiği destek son derece önemlidir."

Savunma sanayisi, Türkiye ile stratejik ortaklığımızın itici gücüdür. 

"Karadeniz, bir barış denizi olarak kalmalı" ile ilgili etiketler Erdoğan zelinsky görüşme
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.