Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'den ortak basın toplantısı: Putin Tahıl anlaşması için şartını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, Tahıl Koridoru ile ilgili "Tarım ürünlerimize uygulanan ambargoların kaldırılması şartıyla, tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

 "6 Şubat depremleri ve son dönemde yaşadığımız orman yangınları sırasında verdikleri destek için sayın Vladimir Putin'e teşekkür ediyoruz.

Yaptığımız görüşmelerde ticaret,enerji,tarım,ekonomi,turizm ve finans gibi birço konuyu görüştük ve atılabilecek adımları değerlendirdik.

Rusya'nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konsolosluk açma kararını memnuniyetle karşılıyoruz.

"BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İÇİN YENİ ÖNERİ PAKETİ HAZIRLADIK"

İkili ticaret hacminde 100 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Bu yılın ilk 7 ayında 3.5 milyon Rus turist ülkemize geldi. Üzerinde durduğumuz konulardan biri Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz işbirliği gibi kalıcı bir model sunamamıştır.

Rusya'nın beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın gündeme getirdiği hususları biz de farklı sözlerle ifade ettik, ediyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık. Türkiye olarak bir çözüme ulaşacağımıza inanıyorum. Bölgemizde kalıcı barış için çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız.

"İKİNCİ NÜKLEER SANTRAL İÇİN SİNOP KONUSUNDA GÖRÜŞTÜK"

"Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Bu konuda üzerimize düşeni yine yapmaya hazırız. Sayın Putin'le bölgesel ve küresel meseleleri ele aldık. Suriye, Kafkasya, Libya ve Afrika'yla ilgilileri konuları değerlendirdik.

Rusya'yla yakın temasımız bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne katkı sağlamaya devam edecektir.

Akkuyu Nükleer Santrali son şiddetiyle yürüyor. İkinci bir nükleer santral Sinop konusunu da bugün sayın dostum Putin'le değerlendirdik."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar:

" Gündeme dair fikir paylaşımları yaptık. İkili ticaretimiz yüzde 80 büyüdüğünü görüyoruz, yerli para birimi konusunda da kararlılığımızı sunduk, dolar ve euro para birimlerini daha az kullanma konusunda aynı fikri paylaşıyoruz."

"TÜRKİYE ÜZERİNDEN ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKEYE GAZ AKTARMAYA HAZIRIZ"

Türkiye'de ilk nükleer santralini başlattık, 20 binden çok uzmanımız Türkiye'de çalışıyor, 2024 senesinde çalışmaya başlayacağını umuyoruz. Türk Akım ve Mavi Akım konusunda 20 milyar metreküp doğal gaz aktardığını görüyoruz, Rusya her zaman için doğal gaz konusunda en büyük partneri olacağının altını çizmek istiyoruz."Türkiye üzerinden üçüncü bir ülkeye gaz sevk etmeye hazırız. Bu merkezin kurulması için görüştük. Bu plan için kurumlarımız yol haritasını paylaştı."

TAHIL ANLAŞMASI İÇİN PUTİN ŞARTINI AÇIKLADI

"Batı ülkeleri gerekini yapmadığı için, tahıl anlaşmasından çıkmak zorunda kaldık. Batı bizim tarım ürünlerimizin ihracatını yapmamızı engelledi. Yüzde 70'ten fazla tahıl zengin ülkelere, özellikle AB ülkelerine gitti. İhtiyaç sahibi ülkeler çok daha az alabildi. Söz konusu anlaşmasının sona ermesi küresel piyasayı çok fazla etkilemedi. Çünkü Ukrayna'nın dünya ticaretinde payı az. Biz tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazırız. Bizim tarım ürünlerimize uygulanan ambargoların kaldırılması şartıyla. Tahıl)ın öncelikle Türkiye'de işlenmesini, sonrasında ihtiyaç sahibi ülkelere gitmesini istiyoruz, tahılın gerçekten ihtiyacı olan ülkelere gitmesi lazım."

BASIN MENSUPLARINDAN GELEN SORULAR

Ukrayna ile olası barış görüşmeleri konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri:

"Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerekiyor. Ukrayna'dan çıkan tahılın yüzde 44'ü Avrupa ülkelerine giderse doğal olarak Rusya buna olumlu bakmıyor. Bugünkü görüşmede Sayın Putin 1 milyon ton tahılı ihtiyacı olan Afrika ülkelerine göndermeye hazır olduklarını söyledi. Biz de bu tahılı fabrikasyon olarak un haline getirip Afrika ülkelerine gönderebiliriz."

Putin'in Ukrayna ile olas ıbarış görüşmeleri konusunda açıklamaları:

"Sayın Erdoğan'ın çabalarıyla gelinen noktalar Ukrayna tarafından çöpe atıldı. Arabuluculuk konusundaki girişimleri biz hiç reddetmedik. Çin ve Afrika ülkelerinden de arabuluculuk girişimleri var. Biz tahıl anlaşmasına katıldık çünkü Sayın Erdoğan'ın aracılığıyla Rus tarafının lehine bir dizi anlaşmayı BM nezdinde onayladık. Rus tarafına verilen sözler yerine getirilmedi. Bizden uzatmamız istendi, biz üç kez uzattık, bizi aldattılar biz açık açık söylüyoruz. Şu anda biz anlaşmaya karşı olmadığımızı söylüyoruz, bize verilen sözler yerine getirilirse biz mutabakata geri döneceğiz. Bu insani koridorlar askeri amaçlarla kullanıldı karşı taraf tarafından. TürkAkım ve MaviAkım saldırıya uğradı. Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından kalkan İHA'ları ve SİHA'ları gemilere saldırılar düzenliyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'den ortak basın toplantısı: Putin Tahıl anlaşması için şartını açıkladı ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan Rusya Putin
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.