Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz bugün burada kalkınma köprüsü kuruyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni'ne konuştu. Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki en uzun 10 köprüden 3'ünün Türkiye'de olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye'nin tamamladığı her eser Necip Fazıl'ın dediği gibi Sur'da açılmış bir deliktir" dedi. Erdoğan, köprüden geçişlerin 1 hafta boyunca ücretsiz olacağını ve sonrasında ücretin 200 lira olacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılış töreninde konuştu. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sayın Başbakan, sevgili Çanakkaleliler, değerli misafirler bu tarihi günde sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Coşkunuz, coşkumuzdur ve bu ilginiz inanıyorum ki bugün açılışını yaptığımız bu eserin ne anlama geldiğini en güzel şekilde ifade etmektedir. Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin, toplumların göz bebeği olmuş Çanakkale bugün yepyeni bir geleceğe kucak açıyor. Çanakkale Boğazı'na taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışını yapmak üzere bir aradayız.

Bugün önce Çanakkale şehitlerimize gittik. Fatihamızı okuduk anmamızı yaptık. Ne diyor şair Sen ki asara gömülsen taşacaksın, heyhat sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihat, ey şehit oğlu şehit isteme benden makber sana avucunu açmış duruyor peygamber. Biz de peygamber yoldaşı şehitlerimize layık olabilmek için çalışıyoruz. Şehitlerimizin aziz hatıralarına ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsünü bir hilal uğruna yarab batan güneşlere, bedir aslanları kadar şanlı tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz.

KULE YÜKSEKLİĞİ MARTIN 18'İNİ, ORTA AÇIKLIĞI 2023'Ü TEMSİL EDİYOR

Bugün burada altıncı köprüyü açıyoruz. Osmanlı'nın ardı ardına yaşadığı savaşlar nedeyile hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigarı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek bize nasip oldu. Cumhur İttifakı olarak bunu açmak bize nasip oldu. Köprümüzün isminin başındaki 1915, Çanakkale'de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği olan 318 olan, Martın 18'ini işaret ediyor. Orta açıklığı 2023'ü işaret ediyor. Ecdadımız 1 asır önce burada, Çanakkale Geçilmez sözünü kanıyla tarihe neşretmişti. Kınalı kuzularıyla, Mustafa Kemal'in riyasetinde, Seyit Onbaşılarla Çanakkale Geçilmez demiş ve burada tarih yazmıştır. İşte o mücadeleyi verenlerin torunları olarak biz buradayız. Biz de 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nü açıyoruz.

Az önce Güney Kore Başbakanını dinledik. Bizim büyüklerimiz Kore'ye savaşa gittiler. Orada şehit oldular. Bunlar sıradan bir olay değil, bunlar aşktır. Aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır. Kore'yle attığımız bu adımlar, en kısa zamanda ticaret hacmimizi 20 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye'nin Türk milletinin istediğinde başaramayacağı hiçbir şey olmadığını dosta düşmana gösterdik, gösteriyoruz.

 Bugün köprü ile birlikte Malkara'dan Çanakkale'ye uzanan 103 kilometrelik otoyolu da açıyoruz. Lapseki-Gelibolu arasında feribotlarla ulaşım sağlanıyordu. Burada saatlerce feribot sırası beklenen, ve geçişi 1 buçuk saat süren seferler gerçekleştiriliyordu. Çanakkale Köprüsü ile bu süre 6 dakikaya düşecek.

Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki en uzun 10 köprüden 3'ünün ülkemizde olduğunu belirtmek istiyorum.

MİLLİ GELİRE 2,4 MİLYAR EURO KATKI SAĞLAYACAK

Burada 2 buçuk milyar Euro'luk bir yatırım var. Bu yatırım bize kazancı yıllık 415 milyon Euro olacak. Milli gelirde 2.4 milyar Euro ek katkı sağlayacak. Neresinden bakarsınız bakın milletimiz için kazanç ve iftihar kapısı olacağını biliyoruz.

Bizlere canları pahasına bu vatan emanet eden şehitlerimizi minnetle, rahmetle yad ediyorum.

1915 Çanakkale Köprümüz Yap-İşlet-Devret modeli ile yapıldı. Ülkemizde bu modelin 30 yılı aşkın geçmişi olmasına rağmen, en başarılı dönemi bizim dönemimizde gerçekleşmiştir.

Kamu-özel işbirliği modeli performansında Avrupa'da üçüncü, dünyada 13. sırada yer alıyoruz.

Bugün burada Kamu-Özel işbirliği projelerinin yapım maliyetleri, devlete kazançlarını teker teker anlatmayı planlyordum Sizleri soğukta daha fazla bekletmemek için şunu söylemek istiyorum. Türkiye babasının temelinin attığı eseri torununun görebildiği dönemleri geride bırakarak bu modele geçmiştir. İstanbul Havalimanı daha ilk yılında garanti yolcu sayısını aşarak kamuya 22 milyon euro ek gelir getirmiştir. Bu modelle peşin parayla zaten yapamayacağımız projeleri kısa sürede yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Küresel ekonomik sistemin yeniden düzenlendiği şu dönemde bu projelerin payı çok büyüktür.

Türkiye'nin tamamladığı her eser Necip Fazıl'ın dediği gibi Sur'da açılmış bir deliktir. Biz köprünün fiyatını 200 lira olarak açıkladık. Şimdi 1 hafta ücretsiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz bugün burada kalkınma köprüsü kuruyoruz ile ilgili etiketler Erdoğan çanakkale köprüsü
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.