Çocukları dövülerek öldürülen aileden karara tepki: 15 yaşındaki çocuğun hayatı bu kadar ucuz olamaz

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde lise öğrencisi 15 yaşındaki Kıvanç Uman'ın öldürülmesine ilişkin açılan davada mahkeme, tutuklu sanıklar 16 yaşındaki H.M.K. ve Y.A.’ya ‘Ağırlaştırılmış yaralama’ suçundan 8’er yıl hapis cezası, Y.K.’ya (14) ise 3 yıl 9 ay hapis cezasına karar verdi. ‘Azmettirme’ suçundan tutuksuz yargılanan A.B.K. ve Y.S.K. hakkında ise mahkeme, beraat kararı verdi.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde lise öğrencisi Kıvanç Uman'ın korkunç şekilde öldürülmesi ile ilgili olan davada karar verildi. Duruşma sonrası açıklama yapan Kıvanç Uman’ın annesi Derya Uman, karara itiraz edeceklerini belirterek, “Oğlum geri dönüşü olmayan yola gitmiştir. Benim oğlum hayvan değildi, insandı” dedi. Baba Orhan Uman ise “15 yaşındaki çocuğun hayatı bu kadar ucuz olamaz. 8 yıl. Hayvana yapılan saldırılarda bile insanlar daha fazla ceza alıyor” ifadelerini kullandı. Kıvanç Uman’ın dövülerek öldürüldüğü olaya ilişkin mahkeme dosyasında yer alan görüntüler de ortaya çıktı.

Olay, 15 Mayıs 2022 tarihinde Kemalpaşa Mahallesi İnönü Caddesi'ndeki parkta meydana geldi. Lise öğrencisi Kıvanç Uman, Y.K.'nın eski kız arkadaşıyla yakınlık kurunca ikili arasında kavga çıktı. Kavgaya Y.K.'nın arkadaşları H.M.K. ve Y.A. da dahil oldu. 3 kişinin darbeleriyle yere yığılan Uman, yaralandı. İhbarla bölgeye gelen sağlık ekipleri yaralı genci İzmit SEKA Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Durumu ağırlaşan Uman, daha sonra İstanbul'daki bir hastaneye sevk edildi. Kıvanç Uman, yapılan müdahalelere rağmen olaydan 4 gün sonra hastanede hayatını kaybetti. Uman'ı darbeden Y.K., H.M.K. ve Y.A. tutuklandı. Olaya karışan Y.S.K. (15) ve A.B.K. (15) ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Çocuk mahkemesi sıfatıyla Kocaeli 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 5’inci duruşması bugün görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklar H.M.K. ve Y.A. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, Y.K. ile öldürülen Kıvanç Uman’ın ailesi ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan A.B.K. ve Y.SK. ise duruşmaya katılmazken, sadece avukatları salonda hazır bulundu.

OLAYIN GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI

Kıvanç Uman ile sanıkların ettiği kavga ve izleyenlerin söylemleri cep telefonu kamerası ile çekilen videoya yansıdı. Mahkeme dosyasına giren videoda Kıvanç Uman ile sanık Y.K.’nın kavga ettiği, Kıvanç’ın yere düşmesinin ardından Y.K.’nın art arda vurduğu anlar yer aldı. Çevrede bulunanların ‘Vur lan vur’, ‘Uzaklaşsanıza lan’, ‘Patlat patlat’, ‘Lan vursana yüzüne’, ‘Gücü kalmadı çak artık’, ‘Karnına diz at bir tane’ gibi söylemlerinin bulunduğu videonun devamında H.M.K.’nın Kıvanç Uman’a yumruk attığı görüntüler yer aldı.

İKİ SANIĞA 8, BİR SANIĞA 3 YIL 9 AY HAPİS CEZASI

Kayıt altına alınan duruşmada mahkeme heyeti sanıklar hakkında kararını açıkladı. ‘Kasten öldürme’ suçundan tutuklu yargılanan H.M.K. ve Y.A. hakkında mahkeme, eylemin ‘Ağırlaştırılmış yaralama’ olduğunu belirterek 12 yıl hapis cezası, suç tarihinde 16 yaşında olması nedeniyle indirim uygulayarak 8 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. ‘Kasten öldürme’ suçundan tutuklu yargılanan Y.K. hakkında mahkeme, eylemin ‘Ağırlaştırılmış yaralama’ olduğunu belirterek 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, aksi ispat edilemeyen savunmasına göre maktulden kaynaklanan haksız tahrik altında işlendiği sonucuna varılarak indirim uygulanmasına karar verildi. 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar veren mahkeme, sanığın 14 yaşında olması nedeniyle tekrar indirim yaparak 3 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Ayrıca Y.K. hakkında ‘Hakaret’ suçundan açılan dava ise düşürüldü. ‘Azmettirme’ suçundan tutuksuz yargılanan A.B.K. ve Y.S.K. hakkında ise mahkeme, beraatlerine karar verdi.

MAHKEME BAŞKANI VE ÜYE KARŞI OY KULLANDI

Mahkeme başkanı sanık Y.K. hakkında karşı oy kullandı. Gerekçede, Y.K.’nın Kıvanç Uman’a ölümcül darbeyi vurduğu konusunda şüphe olması nedeniyle maktulün ölümünden sorumlu tutulamayacağı, eylemin ‘Kasten yaralama’ suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu suçun da şikayete tabi ve maktulün şikayet hakkını kullanmadan ölmesi nedeniyle düşme kararı verilmesi gerektiği ifadeleri yer aldı.

Üye hakim ise H.M.K., Y.K. ve Y.A. hakkında ‘Ağırlaştırılmış yaralama’ kararında temel cezanın belirlenmesine aynen katıldığını belirtti. Y.K.’nın Kıvanç Uman’ı düelloya davet ettiğini, Kıvanç’ın da bu düelloyu kabul ettiğini belirten üye hakim, Y.K. ve onu destekleyen diğer sanıkların toplu halde karşılıklı birbirlerini darp ederek kavga etmeleri olayında kız meselesi yüzünden aralarındaki husumet ve karşılıklı birbirlerine söyledikleri iddia edilen hakaret sözleri ile karşılıklı darpta bulunmaları nedeniyle Y.K., Y.A. ve H.M.K.’nın video ve aksi kanıtlanamayan savunma beyanları karşısında atılı suçları tahrik altında işlediklerini ve bu nedende cezalarında ayrı ayrı makul oranda indirim yapılması gerektiği halde H.M.K. ve Y.A.’nın cezalarında indirim yapılmaması nedeniyle karşı oy kullandığını açıkladı.

Üye hakim ayrıca A.B.K. ve Y.S.K’nın video görüntüleri ve beyanlarla sabit olan şekilde maktulün etrafını çeviren bir kalabalık olarak orada bulunmaları ve diğer sanıkların maktulü darp etmeleri yönünde sözle teşvik edip, tezahürat yaparak ve alkışlamak suretiyle suçun işlenmesi sırasında bu şekilde yardımda bulunarak icrasını kolaylaştırmaları nedeniyle ‘Yardım etme’ suçundan ayrı ayrı cezalandırılmaları gerektiğini bildirerek karşı oy kullandı.

’15 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN HAYATI BU KADAR UCUZ OLAMAZ’

Duruşma sonrası Kocaeli Adliyesi önünde açıklama yapan Kıvanç Uman’ın annesi Derya Uman konuşmakta zorluk çekti. Derya Uman, “Oğlum geri dönüşü olmayan yola gitmiştir. Benim oğlum hayvan değildi, insandı. Gurur duyuyorum onunla, hep duyacağım ama onlar her zaman katilin annesi, babası olacaklar. Onlar her zaman katiller. Bu damga onlardan çıkmayacak. Bu dünya onların olsun ama hiç kimsenin hikayesi bitmedi. Karara itiraz edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Baba Orhan ise, “15 yaşındaki çocuğun hayatı bu kadar ucuz olamaz. 8 yıl. Hayvana yapılan saldırılarda bile insanlar daha fazla ceza alıyor. Bir insan öldü, 15 yaşında genç çocuk. Adaletin bittiği yer” dedi.

Çocukları dövülerek öldürülen aileden karara tepki: 15 yaşındaki çocuğun hayatı bu kadar ucuz olamaz ile ilgili etiketler Kocaeli
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.