Cırcır böceklerinin ötüşüyle havanın sıcaklığını ölçme yöntemi!

Cırcır böceklerinin havanın sıcaklığı ile belli bir yasaya göre öttükleri ortaya çıktı. Amerikalı fizikçi Dolbear'ın bulduğu formül kullanılarak, hava sıcaklığı ciddi bir kesinlikle ölçülebiliyor.

Amerikalı fizikçi Amos Dolbear tarafından keşfedilen ve keşfi yapan bilim insanının soyismini alan 'Dolbear Yasası'na göre, hava sıcaklığı ve cırcır böcekleriniin ötme sıklığı arasında doğru orantı var.

CIRCIR BÖCEKLERİNDEN HAVA SICAKLIĞI ÖLÇÜMÜ!

Bu orantı kullanılarak ortaya çıkan ilişki matematiğe döküldü ve ortaya bir formül çıktı. Bu formül sayesinde ise cırcır böceklerinin 1 dakikadaki ötüş sayısı sayılarak, havanın sıcaklığı ciddi bir kesinlikle ölçülebiliyor.

DOLBEAR YASASI

Cırcır böcekleri, hava ısındıkça daha hızlı ötüyorlar. Cırcır böceklerinin 1 dakikada kaç kere öttükleri dinlenerek, bulunan sayı, aşağıdaki formülde yerine konduktan sonra, gerekli işlemler sırasıyla yapıldığında, ortaya havanın sıcaklığı çıkmakta.

HAVA SICAKLIĞI = 10 + ((CIRCIR BÖCEKLERİNİN ÖTME SAYISI - 40)/7)

Tersten düşünüldüğünde ise aynı ilişki, belli bir sıcaklıkta cırcır böceklerinin kaç kere öteceğinin öngörülmesini de sağlayabilir. Örneğin, yaz aylarında 30 derece sıcaklıktaki bir havada bir cırcır böceği dakikada 180 kez ötecektir.

Cırcır böceklerinin ötüşüyle havanın sıcaklığını ölçme yöntemi! ile ilgili etiketler yasa cırcır böceği Hava sıcaklığı dolbear formül
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.