Çin’i geçtik! Malezya’nın SİHA ihalesini Türkiye kazandı

Malezya, Türkiye’den ANKA SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) tedarik etmeye karar verdi. Açılan ihalede TUSAŞ, Çinli firma ile son ikiye kalmıştı. Teknik üstünlükler ve satış sonrası hizmet özellikleri ile ihaleyi TUSAŞ kazandı. Sonucu Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hussein açıkladı. Bu kapsamda tedarik sözleşmesinin, Malezya Savunma Bakanlığı ile TUSAŞ arasında imzalanması bekleniyor.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), uzun süredir Malezya’ya ANKA SİHA ve HÜRJET ihraç etmek için çalışmalar yürütüyor. Son olarak; Temmuz 2022’de Malezya Başbakanı Datuk Seri İsmail Sabri Yaakob, Ağustos 2022’de ise Malezya Kralı Sultan Abdullah, TUSAŞ’ı ziyaret etmişti.

Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hussein tarafından yapılan açıklamaya göre; Malezya, TUSAŞ’tan ANKA SİHA tedarik etmeye karar verdi. İlk etapta, Malezya Hava Kuvvetleri için 3 birim ANKA İHA tedarik edilecek. Malezya’nın tedarik edeceği 3 birimin, 3 ila 6 adet ANKA SİHA’ya karşılık geldiği yönünde. Malezya Savunma Bakanlığı ile TUSAŞ arasında, ANKA tedarikine yönelik sözleşmenin yakında imzalanması bekleniyor.
Daha önce Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin; General Atomics MQ-9 Reaper (ABD), CAIC Wing Loong (Çin) ve TUSAŞ üretimi ANKA olmak üzere en az üç farklı İHA ile ilgilendiği biliniyordu. Malezya’nın bu adaylar arasında ANKA’yı tercih etmesi, esasında önemli bir başarı olarak görülüyor.

Malezya merkezli DRB-HICOM Defence Technologies Sdn Bhd (DEFTECH) şirketi ile iş birliği yapan TUSAŞ’ın, “Combat Proven” yani sahada fiilen kanıtlanmış ANKA gibi bir İHA ile ihaledeki şansının oldukça yüksek olduğu öngörülüyordu.

ANKA İnsansız Hava Aracı

TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA İnsansız Hava Aracı, gece/gündüz ve kötü hava şartları da dahil; keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı gerçek zamanlı görüntü istihbaratı, hedef imhası görevlerine yönelik faydalı yüklerle teçhiz edilmiştir.

ANKA İHA, 30.000ft irtifada 30+ saat havada kalabilmekte ve 350+ kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir.

Şu ana kadar, Malezya’ya ilaveten Tunus ve Kazakistan da ANKA’yı tercih etti.

Çin’i geçtik! Malezya’nın SİHA ihalesini Türkiye kazandı ile ilgili etiketler Malezya Türkiye TUSAŞ ANKA SİHA
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.