Çılbır nasıl yapılır? Çılbır yumurtası nasıl kaynatılır? İşte adım adım çılbır tarifi...

Çılbır, özellikle Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen lezzetli bir yemektir. Genellikle kahvaltı veya hafif bir öğün olarak servis edilir. Temel olarak yoğurt, yumurta ve tereyağı veya sıvı yağ içerir. İşte çılbırın nasıl yapılacağına dair temel bir tarif...

Çılbır, çıpıl veya çırpır, çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanan Türk mutfağına ait bir tür yemektir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağlı-pul biberli sos dökülerek servis edilir. Peki, çılbır nasıl yapılır? İşte ayrıntılar... 

Çılbır nasıl yapılır? Çılbır yumurtası nasıl kaynatılır? İşte adım adım çılbır tarifi...

ÇILBIR NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
2-3 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
2-3 yumurta
1 yemek kaşığı tuz
Pul biber veya kırmızı biber tozu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Yoğurdu bir kaseye alın. İsterseniz içine rendelenmiş sarımsak ekleyebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurdu iyice karıştırın.

Bir tavada tereyağı veya sıvı yağı eritin. Eğer tereyağı kullanıyorsanız, tereyağını yakmadan önce köpürene kadar kısık ateşte eritin. Sıvı yağ kullanıyorsanız ısıtın.

Tereyağı veya yağ eridikten sonra içine pul biber veya kırmızı biber tozu ekleyebilirsiniz. Bu, çılbırın üzerine lezzetli bir baharat ekler. Karışımı ocaktan alın.

Ayrı bir tencereye su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Su kaynadığında içine tuz ekleyin.

Yumurtaları kaynar suya tek tek kırın. Yumurtaları haşlamak isteğinize bağlı olarak yumurta sarısını daha sulu veya daha katı bir kıvamda bırakabilirsiniz. Genellikle 3-4 dakika boyunca kaynar suda pişirilirler.

Haşlanmış yumurtaları bir kepçe yardımıyla suyun içinden alın ve fazla suyunu süzün.

Servis yapmadan önce sarımsaklı yoğurdu tabaklara paylaştırın.

Üzerine haşlanmış yumurtaları yerleştirin.

Son olarak, tereyağı veya sıvı yağ karışımını yumurtaların üzerine dökün.

İsteğe bağlı olarak pul biber veya kırmızı biber tozu ile süsleyin.

Çılbır sıcak servis edilir ve genellikle taze ekmek veya pide ile birlikte yenir. Yumurta sarıları yoğurdun üzerine dökülüp karıştırılarak tüketilir. Bu lezzetli Türk yemeği, protein açısından zengin bir kahvaltı veya hafif bir öğün seçeneği olarak tercih edilir.

Çılbır nasıl yapılır? Çılbır yumurtası nasıl kaynatılır? İşte adım adım çılbır tarifi... ile ilgili etiketler Yumurta Yemek Tarifi
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.