Çığlık terapisi nedir? Ece Gürel'in ormana gidiş nedeni belli oldu
Bugün son yolculuğuna uğurlanan Ece Gürel'in otopsi raporu tamamlandı. Belgrad Ormanı'nda kaybolduktan 4 gün sonra baygın halde bulunan ve kısa süre sonra vefat eden genç kadının ormana gidiş nedeni de belli oldu
Türkiye'nin konuştuğu kadın Ece Güler'in Belgrad Ormanını neden gittiği belli oldu. Genç kadının ön otopsi raporu çıktı.
Gazeteci Emrullah Erdinç'in ulaştığı bilgiye göre, Ece Gürel’in Belgrad Ormanı’na çığlık terapisi için gittiği belirlendi.
LONDRA'DAKİ ARKADAŞININ BİLGİSİNE BAŞVURULDU
Ayrıca otopsi incelemesinde herhangi bir uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmadığı tespit edildi. Bunun yanı sıra, otopside herhangi bir saldırıya maruz kalmadığı da anlaşıldı. Yapılan incelemede vücudunda bir kene ısırığı tespit edildi. Öte yandan, Ece Gürel’in Londra’daki arkadaşının da telefonla bilgisine başvuruldu.
ÇIĞLIK TERAPİSİ NEDİR?
Peki çığlık terapisi nedir? Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan, çığlık terapisini şöyle açıklıyor:
"ABD’de her yıl 40 milyon yetişkin Kaygı Bozukluğu tanısı almaktadır. Kaygı Bozukluklarının sağaltımı için terapilerin, egzersiz programlarının ve tedavilerin çeşitliliği gün geçtikçe artmaktadır. Çığlık terapisi de bunlardan bir tanesidir.
Çığlık terapisi tam olarak ilk aklınıza gelen şeydir; tam anlamıyla çığlık atmayı içerir. Çığlık terapisinde anahtar nokta; öfkemizi anlamak ve bu öfkeyi ifade etmenin sağlıklı yollarını öğrenmektir.
Psikoterapist Dr. Arthur Janov tarafından kurulan Çığlık Terapisi ya da Primal Terapi, çığlık atmanın stresi azaltmaya yardımcı olabileceği fikrine dayanıyor. Terapi kabaca stresi serbest bırakmak ve bunun üzerinde çalışmak olarak açıklanıyor."
ÇIĞLIK TERAPİSİ NE İŞE YARIYOR?
Arıkan'a göre çığlık terapisi tek başına endişe duygusunu azaltmanın ya da baskılanmış bir duygu ile baş etmenin yolu değildir. Ayrıca uzmanlar desteksiz ve hazırlıksız yapılan çığlık terapisinin ses tellerine hasar verebileceği ve bunun gibi birçok olumsuz duruma sebep olabileceği konusunda uyarıyor
"Danışana, karşılaştığı olumsuz durumla baş etmesi için terapiye başlamadan önce başa çıkma yöntemleri öğretilmelidir. Danışan hazır olmadan önce terapiye başlanırsa veya terapi kötü yönetilirse danışan psikolojik olarak zarar görebilir. Öfkeyi ve hayal kırıklığını ifade etmenin bir yolu olarak çığlık atmak, etrafınızdakiler için potansiyel olarak yıkıcı ve hatta suistimal edici olabilir."
HABER MERKEZİ