Cezaevlerinde heyecan var! 10.Yargı paketinde yeni düzenlemeler neler?

Adalet Bakanlığı’nın çalışmasını tamamladığı 10.Yargı Paketi’nin Kurban Bayramı’ndan önce Meclis’te yasalaşması bekleniyor. Cezaevlerinde bulunan on binlerce mahkum ile ailelerini ilgilendiren yasa, infaz sürelerinde değişiklik ve denetimli serbestlik gibi kritik düzenlemeleri içeriyor. SuperHaber ceza avukatı Burak Evci’ye, cezaevlerinde umutla beklenen son yargı paketi düzenlemesini sordu. İşte o detaylar…

Cezaevlerindeki infaz sürelerinde değişiklikler ve denetimli serbestlik gibi kritik düzenlemeleri barındıran 10. Yargı Paketi Meclis gündemine taşınmaya hazırlanıyor.

AK PARTİ YASAL DÜZENLEME İÇİN TEMASLARA BAŞLIYOR

Kurban Bayramı’ndan önce Meclis’te yasalaşması bekleniyor.

Bu önemli yasal düzenleme için AK Parti’nin siyasi partilerle temaslara başlayacağı öğrenildi.

SuperHaber’in Ankara kulislerinden aldığı bilgilere göre hükümetin temel hedefinin yargı paketini Kurban Bayramı öncesinde yasalaştırmak ve binlerce mahkuma tahliye umudu sağlamak olduğu ifade edildi. Adalet Bakanlığı’nın aylardan beri yürütmesiyle son şeklini alan 10.Yargı Paketi’nin, artık siyasi uzlaşma aşamasına geldiği bildirildi.

AK Parti kurmaylarının, Meclis'te muhalefet partileriyle görüşmelere başlayacağı ve paketin içeriği hakkında bilgilendirme yaparak destek arayacağı kaydedildi.

Bu temasların ardından ise,yasa teklifinin TBMM gündemine alınmasının ve hızla görüşülmesinin planlandığı vurgulandı.

Cezaevlerinde heyecan var! 10.Yargı paketinde yeni düzenlemeler neler?

Ceza Avukatı Burak Evci

ON BİNLERCE İNSANI İLGİLENDİREN 10.YARGI PAKETİ NELERİ İÇERİYOR?


Cezaevlerinde bulunan on binlerce mahkum ile ailelerini ilgilendiren yasa,infaz sürelerinde değişiklik ve denetimli serbestlik gibi kritik düzenlemeleri içeriyor.SüperHaber ceza avukatı Burak Evci’ye, cezaevlerinde umutla beklenen son yargı paketi düzenlemesini sordu.Evci açıklamasında,bu paketin getireceği başlıca düzenlemeleri hukukçu bakış açısıyla ele alındığını ifadere ederek,detayları hakkında şu bilgileri verdi.
 
“10. Yargı Paketi, Türkiye’nin yargı sisteminde köklü reformlar öngören ve 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen kapsamlı bir düzenleme paketidir. Ceza adalet sisteminden aile hukukuna, dijitalleşmeden alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine kadar birçok alanda değişiklikler içermektedir.

1. Ceza Adalet Sisteminde Reformlar

a) Denetimli Serbestlikte Yeni Esaslar
Mevcut uygulamada, kısa süreli hapis cezaları alan hükümlüler doğrudan denetimli serbestlikten yararlanabiliyordu. Yeni düzenleme ile, 2 yıl altında alınan cezalarda hükümlülerin cezalarının en az %20’sini cezaevinde geçirmeleri zorunlu hale getirilecek. Örneğin, 1 yıl hapis cezası alan bir kişi en az 2,5 ay cezaevinde kalacak. Bu düzenleme ile cezasızlık algısının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.  
 
b) İnfaz Sürelerinde Değişiklik
Hükümlülerin koşullu salıverilmeden yararlanabilmeleri için ceza sürelerinin belirli bir oranını cezaevinde geçirmeleri gerekecek. Özellikle ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler için, mahkûm oldukları süreli hapis cezasının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi halli olarak geçirmeleri koşulu getirilecektir.  
 
c) Kadına ve Çocuğa Yönelik Suçlarda Cezaların Artırılması
Kadına yönelik şiddet ve çocuklara karşı cinsel istismar suçlarında cezalar artırılacak ve iyi hal indirimi gibi uygulamalar kaldırılacak. Bu suçlarda zamanaşımı sürelerinin kaldırılması da gündemdedir.  
 
d) Kamu Düzenini Bozma Halinde Tutuklama geliyor.
Ayrıca kamu düzenini bozma tehlikesi de tutuklama nedeni sayılacaktır.
 
2. Aile Hukukunda Yenilikler
 
a) Kadınların Soyadı Hakkı
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda, kadınlara evlenmeden önceki soyadlarını kullanma hakkı tanınacak. Bu düzenleme, kadınların bireysel kimliklerini koruma amacını taşımaktadır.  
 
b) Soybağı Davalarında Anneye Hak Tanınması
Anneye, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davası açma imkânı verilecek. Bu düzenleme, çocuğun üstün yararı ve aile bütünlüğünün korunması açısından önemlidir.  
 
3. Yargı Süreçlerinde Dijitalleşme
 
a) E-Duruşmalar ve Elektronik İmzalar
Mahkemelerde dijital ortamda duruşmalar yapılabilecek. Bu sayede, özellikle uzaktan erişimi zor olan vatandaşlar için yargı süreci daha erişilebilir hale getirilecek. Ayrıca, mahkemelerde dijital dosya takibi ve elektronik imza kullanımı yaygınlaştırılacaktır.  
 
b) Yapay Zeka ve Blok Zinciri Uygulamaları
Yapay zeka teknolojisi, dava süreçlerinin takibi ve mahkeme kararlarının verimli bir şekilde düzenlenmesi konusunda kullanılacak. Ayrıca, blok zinciri teknolojisi ile veri güvenliği sağlanacak ve hukuk sisteminde güven artacaktır.  
 
4. Alternatif Uyuşmazlık Çözüm

Yöntemlerinin Genişletilmesi
 
a) Arabuluculuk ve Uzlaştırma
Arabuluculuk ve uzlaştırma gibi alternatif çözüm yöntemleri, iş davaları, ticaret hukukundaki uyuşmazlıklar ve diğer hukuki ihtilaflar için daha yaygın hale getirilecektir. Bu yöntemler sayesinde, mahkeme yükü azalacak ve davalar daha hızlı çözülmeye başlayacaktır.  
 
5. Noterlik ve Baro Düzenlemeleri
 
a) Noterlere Yeşil Pasaport
Noterlik ücret tarifesinin her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında yapılması sağlanacak. Araç tescil işlemi karşılığında noterlerce tahsil edilen ücretin yüzde 10’u Türkiye Noterler Birliği’ne aktarılacak. Ayrıca, noterlerin yeşil pasaport alabilmeleri için düzenlemeler yapılacaktır.  
 
b) Barolara Adli Yardım Ödeneği
Birden fazla baronun bulunduğu illerde barolara gönderilecek adli yardım ödeneği oranı yeniden belirlenecek. Bu düzenleme, adli yardım hizmetlerinin etkinliğini artırmayı amaçlamaktadır.  
 
6. Kısmi Af Düzenlemesi
 
Pandemi affının içeriğinin genişletilmesi ve mükerrer suç işleyerek tekrar cezaevine girenlerin de yararlanması eklenerek bu kişilerin cezalarında yüzde 25 indirim yapılması düşünülmektedir.
 
Yapılacak olan kısmi aftan siyasi suçlularında yararlanması beklenilmektedir. Fakat 31 Temmuz 2023 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından düzenleme yapılacak ve cezaevinde kalış süreleri göz önünde bulundurulacaktır.
 
31 Temmuz 2023 tarihinde işlenen suçlar bakımından yargılaması devam edenler ve henüz açılmamış olan davalar da göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 100 bin kişinin,bu kısmi aftan yararlanması söz konusu olacaktır.
 
10. Yargı Paketi, Türkiye’nin yargı sisteminde önemli reformları içeren kapsamlı bir düzenlemedir. Ceza adalet sisteminden aile hukukuna, dijitalleşmeden alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine kadar birçok alanda değişiklikler öngörülmektedir. Bu düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle, yargı süreçlerinin daha etkin, hızlı ve adil bir şekilde işlemesi hedeflenmektedir.”

GÜNÜN VİDEOSU

Tüm dünya dört gözle bekliyordu: İran masaya oturdu!

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, üç Avrupa ülkesinin talebiyle bugün Cenevre’ye geldi. Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere, Fransa, Almanya dışişleri bakanlarıyla kritik bir görüşme yapacak.