Cemal Kaşıkçı cinayeti BM'ye mi taşınıyor?

Cemal Kaşıkçı cinayetinin üzerinden aylar geçti ancak henüz, ne Kaşıkçı'nın cesedinin yeri, ne de cinayetin faili tespit edilebildi. Suudi Arabistan makamlarının soruşturmaya destek vermemesi sürecin tıkanmasına neden oldu! Peki bugüne kadar hangi adımlar atıldı ve bundan sonra neler yaşanabilir? İşte bu soruların yanıtları...

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan, 2 Ekim Salı günü saat 13.14’te Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan içeri girdiği andan sonra haber alınamadı.

Kaşıkçı, konsolosluk binasında doğrudan Başkonsolos Muhammed el Uteybi’nin makamına alındı. Herhangi bir sorguya dahi gerek duyulmadan Suudi Arabistan’dan gelen infaz timi tarafından boğularak öldürüldü.

Kaşıkçı'nın vücudu cinayetin ardından parçalara ayrıldı.

DÜNYA BÖYLESİ BİR VAHŞETE İLK KEZ TANIK OLDU

Tarihte ilk kez, diplomatik bir misyonda vahşice ve planlı bir cinayet işlenmesi gelecekte de benzer girişimler yaşanabileceği endişesine neden oldu.

Bu çerçevede Türkiye faillerin cezasız kalmaması için uluslararası toplum nezdinde yoğun çaba gösterdi.

Olayla ilgili soruşturma başlatan Türkiye, belge ve bulguları hiç vakit kaybetmeden uluslararası toplumla paylaştı.

 

CİNAYETİN SES KAYDI PAYLAŞILDI

Kaçıkçı cinayetinin örtbas edilmesinin önündeki en büyük engel olan ses kaydı ise ilgili istihbarat birimlerine iletildi.

Cinayetin gerçekleştiği ülke olması hasebiyle cinayete taraf olan Türkiye, cinayetin diğer taraftarından, fail Suudi güvenlik güçlerini barındıran Suudi Arabistan ve Kaşıkçı'nın ikamet ettiği ABD dahil; tüm taraflarla, ülkelerin yönetimleri ve failleri arasında kesin ayrım yapmaya özen gösterdi.

SUUDİ TARAFI CİNAYETİN AYDINLATILMASI İÇİN NEDEN ÇABA GÖSTERMİYOR?

Sorunun teknik anlamda çözümü konusunda yoğun çaba harcayan Ankara, Suudi Arabistan'dan ise benzer bir yaklaşım görmedi.

Failleri iade etmeye yanaşmayan Suudi Arabistan'ın, Türkiye'ye soruşturma için gönderdiği savcının da cinayetin karanlıkta kalan yönlerinin ortaya çıkarılması çerçevesinde çaba göstermekten sakındığı gözlendi.

3 KRİTİK SORU

Öte yandan, Kaşıkçı cinayetinin üzerinden aylar geçmesine rağmen, 3 kritik soru yanıt bekelemeye devam ediyor;

1- Ceset nerede?

2- Yerel işbirlikçi kim?

3- Kaşıkçı'yı öldürme talimatını kim verdi?

KONU BM'YE Mİ TAŞINACAK?

Bu soruların yanıt bulabilmesi için Ankara, Suudi Arabistan'dan, bağımsız mahkemelerde yargılanmak üzere faillerin iadesini beklerken, cinayetin aydınlatılmasına direnilmesi halinde konunun farklı boyutlara evrilebileceği de belirtiliyor.

Buna göre, Türk yetkililer, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi konusunda uluslararası soruşturma başlatılması amacıyla Birleşmiş Milletler'i göreve çağırma opsiyonunu da değerlendiriyor.

Cemal Kaşıkçı cinayeti BM'ye mi taşınıyor? ile ilgili etiketler Cemal Kaşıkçı Suudi Arabistan Prens Selman
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.