Cem Gürdeniz: İkinci Sevr'i yırtıp attık!

'Mavi Vatan' terimini ilk kullanan isim olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz Türkiye’nin ilan ettiği yeni Navtex'i değerlendirdi. Bu hamleyi Libya anlaşmasının ardından en önemli adım olarak yorumlayan Gürdeniz, "Mavi Vatan için düşünülen ikinci Sevr’i yırtıp attık" ifadesini kullandı.

Türkiye, Akdeniz'de sismik araştırma yürütecek Oruç Reis gemisi için 23 Ağustos'a kadar Navtex (Denizcilere duyuru) ilan etti.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, söz konusu Navtex’in 10 Ağustos 2020 tarihinde ilan edildiğine dikkat çekerek, 10 Ağustos 1920’de imzalanan ve Anadolu’yu paramparça etmeyi amaçlayan Sevr Anlaşmasının 100. yılında atılan bu adımın son derece kritik olduğunu vurguladı.

'SEVR ANLAŞMASINI YIRTIP ATTIK'

Söz konusu Navtex ve hemen ardından gelen Oruç Reis hamlesini TRT Haber'den Sertaç Aksan'a "Mavi Vatan için düşünülen ikinci Sevr’i yırtıp attık" sözleriyle değerlendiren Gürdeniz, şöyle devam etti:

“İlan edilen Navtex, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de başlattığı yeni safhanın en önemli adımlarından biri. Tarihi bir güne denk gelmesi son derece manidar. Ülkemizi sadece Antalya Körfezi'ne sıkıştırmak isteyenlere, Anadolu’ya hapsederek Türkiye’yi ait olduğu Akdeniz medeniyetinden koparmaya çalışanlara bunu asla kabul etmeyeceğimizi bir kez daha ilan etmiş olduk.

Bu durum sadece güvenlik, savunma ve refah kaynağı denizlerimizi, münhasır ekonomik bölge ya da kıta sahanlığımızı alakadar etmiyor. Türkiye’nin Akdeniz medeniyetinin bir devamı olarak kabul edilmesinin mücadelesi yaşanıyor. Atatürk’ün ‘1 Eylül 1922 günü ordularına haykırdığı ‘İlk hedefiniz Akdeniz’ emri ve 1933 yılında İsmet İnönü tarafından dile getirilen ‘Türkiye bu emri başarıyla yerine getirmiş, Akdeniz medeniyetindeki yerini almıştır’ açıklaması ile bugün yaşananlar birbirinden bağımsız değil. Türkiye denizdeki Sevr’i yıkmak zorundadır.”

Cem Gürdeniz: İkinci Sevr'i yırtıp attık! ile ilgili etiketler Türkiye Akdeniz Bölgesi cem gürdeniz navtex
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.