Cem Boyner o ihaleleri nasıl kazanıyor?

Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayolları Genel Müdürlükleri personelinin koruyucu giysi alımında yaptığı ihalelerin teknik şartnamesi tartışması yarattı.

Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayolları Genel Müdürlükleri personelinin koruyucu giysi alımı için yaptığı ihalelerde, özellikle Boyner Grubu'nun mağazalarının şartlarını ön koşul olarak istemesi ve ihaleleri hep bu grubun kazanması dikkat çekti.

Sabah'ta Zeynel Yaman imzalı habere göre ihalelerdeki illere göre değişen mağaza metrekare kriteri hep Boyner'i işaret edildi. Boyner dışında katılımın önü kapatıldı. Şartnamelerdeki mağaza metrekareleri şartı nedeniyle farklı firmalar birleşerek ihaleye katılsa bile, ihaleler yine Boyner'e kaldı. Farklı firmaların ihaleyi kazanma ihtimali engellendi. Haksız kazancın boyutu milyonlarca lirayı buldu. İşte ihale teknik şartnamelerindeki kafa karıştıran detaylar...

-Her il için gerçekleştirilen ihaleler için hazırlanan teknik şartnamelerde, mağazalara özel metrekareler yazıldı. Şartnamelere, "İhaleyi alacak firmanın, İzmir'de bin, Aydın'da bin 750, Doğu Karadeniz'de bin 800, Isparta'da bin 300 metrekare büyüklüğünde mağazası olması gerekir" gibi sadece Boyner Mağazacılık'ın sahip olduğu şartları taşıyan tuhaf bir madde eklendi.
- Şartnamelerdeki metrekareler hep Boyner Mağazacılık'ı işaret etti.
- Konya'da Boyner Mağazacılık'tan daha düşük teklif veren bir firma, idari şartnamede olmayan bir detay nedeniyle elendi. İhale yine Boyner'e kaldı.
- Samsun DSİ'de bin metrekarelik mağaza şartı konularak ihaleye çıkıldı. 'Teklifler yüksek geldi' gerekçesiyle ihaleyi iptal eden DSİ, yeni açılan ihaleye, 2 mağazanın 2 yıl önce açılması' şartı koydu. Yine ihaleyi Boyner kazandı.
-2017/425892 numaralı DSİ Bursa ve İzmit ihaleleri: 2 bin metrekare kapalı alan şartı. İhaleye sadece Boyner girdi ve kazandı.
- 2017/363241 numaralı İstanbul DSİ ihaleleri: Avrupa ve Anadolu yakası AVM'lerinde, her biri 2 bin 500'er metrekarelik 10 mağaza şartı. İhaleye Boyner'den başka kimse katılamadı. İhaleyi Boyner aldı.
- 2017/403478 numaralı İzmir DSİ ihalesi: AVM içerisinde bin metrekare mağaza şartı. İhaleye Boyner'den başka firma katılmadı. İhale Boyner'in oldu.
- 2017/391807 numaralı Aydın ihalesi: Bin 750 metrekare mağaza şartı. Boyner'den başka katılan olmadı, ihaleyi de bu şirket kazandı.
- 2017/309262 numaralı Kayseri ihalesi: 3 yıl önce açılmış bin metrekare mağaza şartı. Bu şarta uyan tek katılımcı yine Boyner oldu ve ihaleyi aldı.
- 2017/416874 numaralı Isparta ihalesi: AVM içinde bin 300 metrekarelik mağaza şartı. Yine tek katılımcı Boyner oldu ve kazandı.
- 2017/386183 numaralı Trabzon ihalesi: 3 yıl önce açılan bin 800 metrekarelik 2 mağaza şartı. İhaleyi tek katılımcı olarak Boyner kazandı.
- 2017/300562 numaralı Antalya ihalesi: 2 adet 2 bin metrekarelik mağaza şartı getirildi. Tek katılımcı Boyner, ihaleyi kazanan yine Boyner oldu.
- 2017/293518 numaralı Konya ihalesi: Bin metrekarelik 2 mağaza şartı konuldu. İhaleyi Boyner kazandı.? 2017/463229 numaralı Eskişehir ihalesi: AVM içinde bin 750 metrekare mağaza şartı konuldu, ihaleyi Boyner kazandı

BOYNER GRUBU'NUN KESİN SÖZLEŞME YAPTIĞI İHALELER;

Devlet Su İşleri ihaleleri
Kayseri / 14 Ağustos 2017: 562 bin 297 lira
Isparta / 9 Ekim 2017: 538 bin 734 lira
Antalya / 17 Ağustos 2017: 533 bin 323 lira
Konya / 25 Ağustos 2017: 704 bin 650 lira
Ankara / 15 Eylül 2017: 3 milyon 561 bin lira
Karayolları ihaleleri
Trabzon / 8 Ağustos 2017: 601 bin 200 lira
Erzurum / 5 Eylül 2017: 691 bin 742 lira
Kayseri / 16 Ağustos 2017: 598 bin 607 lira
Ankara / 1 Ağustos 2017: 2 milyon 587 bin lira
Bursa Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı ihaleye yalnızca Boyner Mağazacılık katıldı.

METREKAREYE İZAHAT YOK

DEVLET Su İşleri Genel Müdürlüğü, adrese teslim ihale iddialarını yazılı açıklama ile cevaplamayı tercih etti. Kurumdan yapılan açıklamada, "İhaleler şeffaf bir ortamda yapıldı. Demografik yapıya göre kriterler belirlendi. İhalelere katılım ve itirazlar da mevzuat dahilinde mümkün oldu" ifadesine yer verildi. Ancak kıyafet ihalesinde mağazanın metrekaresinin şartnameye neden konulduğu konusuna açıklık getirilmedi.
Boyner Mağazacılık konuyla ilgili açıklaması şöyle...

BOYNER'DEN AÇIKLAMA

Bugün Sabah ve Takvim gazetelerinde çıkan haberlerde yer alan “Adrese Teslim İhale” iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır.
DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihalelerden bir bölümünü kazanan Boyner Büyük Mağazacılık’ı tamamıyla haksız ve mesnetsiz şekilde itham eden bu asılsız haberler, şirketimizin kamuoyundaki itibarını zedeleme amacına yöneliktir.
Söz konusu yayınlara konu ihaleler, “Elektronik Kamu Alımları Platformu” üzerinden, kamuoyuna açık şartnamede belirtilen mağaza metrekareleri ve ürün-servis kalitesi dahil olmak üzere tüm kriterler, bütün firmaların katılım ve itirazlarına açık olacak şekilde tamamıyla şeffaflık ilkelerine uygun olarak yapılmıştır. Düzenlenen ihalelere Boyner’le birlikte, serbest rekabet şartlarına uygun olarak ihaleye katılma yeterliliğine sahip olan farklı firmalar da katılmış, tekliflerin video ile kayıt altına alınarak sonuçların EKAP’tan yayınlandığı ve itiraza açık olan bu süreçler yasalar çerçevesinde yürütülmüştür. EKAP aracılığıyla elektronik ortamda şeffaf ve denetlenebilir bir rekabet ortamının sağlanması şirketimizin söz konusu ihalelere katılma kararı almasında etkili olmuştur.
Türkiye’nin en büyük çok katlı mağaza zinciri olan Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. kazandığı tüm ihale süreçlerinde devlet kurumlarının belirlediği hukuki, ticari ve kurum çalışanlarının ihtiyaçlarına uygunluk şartlarını eksiksiz yerine getirmiştir.
Şirketimizi de Devlet kurumlarıyla birlikte hukuki hiçbir mesnedi bulunmadan tamamıyla haksız ve asılsız ithamlarla zan altında bırakmaya yönelik bu haberlerle ilgili her türlü hukuki haklarımız saklı kalmak koşuluyla, kamuoyunun bilgisine sunarız.
Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.

Cem Boyner o ihaleleri nasıl kazanıyor? ile ilgili etiketler Boyner DSİ ihale
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.