Çatalhöyük'te yeni keşif! İkinci mahalle bulundu

Anadolu'da ilk ateşin kullanıldığı, ilk yemeğin pişirildiği ve ilk kentleşme modellerinden olan Çatalhöyük UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Kazı çalışmalarında yeni bulgular ortaya çıkarılan Çatalhöyük'te ikinci bir mahalleye rastlandı.

Konya Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği, "Konya Basın Gezisi" programı kapsamında, İstanbul'dan gazeteciler Çatalhöyük'ü gezdi. Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, Çumra ilçesinde bulunan, Anadolu'da ilk kentleşme modellerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Çatalhöyük'ü gazetecilere anlattı.

Çatalhöyük'te yeni keşif! İkinci mahalle bulundu

Yeni verilerle Çatalhöyük'te sokak olgusunu tartışmaya açacaklarını ifade eden Türkcan, bu kadar büyük bir yerleşmede sokaksız bir yaşam alanının bulunmasının zor olacağını aktardı. Türkcan, bugüne kadar Çatalhöyük'ün sadece yüzde 6'sının kazıldığına işaret ederek, "Yeni kazdığımız alanda bir sokak olgusunu görüyoruz ve hatta ikinci bir mahalleyi ortaya çıkarıyoruz. Bize ne kadar imkan verilirse o kadarını çıkarabileceğiz." dedi.

Çatalhöyük'te yeni keşif! İkinci mahalle bulundu - Resim : 2

Çatalhöyük'ün dünyanın göz bebeği olduğunu dile getiren Türkcan şunları söyledi: "Çatalhöyük, Türkiye'nin de gösterdiği ilgiyle karşılığını verecek önemli bir yerleşme. 1960'lardan bu yana kentleşmenin tarihinde ilk kent olarak geçiyor. Son dönemlerde burayı sadece bir yerleşme gibi düşünmeye başlamıştık. Bunun yeniden vurgulanması lazım. Burası sadece büyüklüğüyle ve nüfusuyla değil özellikle varlıklarıyla ve kültürüyle bir kent kültürünü başlatan bir merkez olduğunu söylememiz mümkün. Bir kere daha kent kültürünün başlangıcı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu sadece arkeologlarla değil bütün sosyal bilimcilerle yeniden tartışmamız gerekiyor ki zaten tartışılmaya başlandı."

Çatalhöyük'te yeni keşif! İkinci mahalle bulundu ile ilgili etiketler çatalhöyük arkeolojik keşif ikinci mahalle
GÜNÜN VİDEOSU

Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı!

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırı anının görüntüleri ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi. Fico’nun ameliyatında ise 3 saat geride kaldı.