Çalışmayanlara her ay o kurumdan ödeme yapılacak! Sürekli iş göremezlik aylığı şartları neler?

Herhangi bir işte çalışamayan vatandaşlara her ay düzenli olarak ödemeler yapılmaya devam ediyor. Sürekli İş Göremezlik Aylığı kapsamında 2023 yılında oranlar belli oldu! İşte detaylar…

İş kazası veya meslek hastalığı kapsamında çalışma hayatını sonlandırmak zorunda kalanlara devlet tarafından ödemeler yapılmaya devam ediyor. Sürekli İş Göremezlik Aylığı kapsamında çalışma hayatından zorunlu sebeplerle ayrılmak zorunda kalanlar için ödemeler 2023 yılında da yapılmaya devam ediyor.

İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle en az yüzde 10 iş gücü kaybına uğrayan sigortalıların yararlanabildiği ödemeler kapsamında ayrıca geçici iş göremezlik aylığı kapsamında da ödemeler yapılabiliyor.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK AYLIĞI ŞARTLARI NELER?

Sürekli iş göremezlik aylığı kapsamında iş kazası ve meslek hastalığına bağlı olarak belirli oranlarda iş gücü kaybı yaşanması gerekiyor. İş gücünün en az yüzde 10 oranında kaybedildiğine dair ilgili sağlık kuruluşlarından alınacak rapor ile söz konusu ödemeler yapılmaktadır. İş gücü kaybının hangi oranda olduğu, kanunda belirlenmiş olan yetkili sağlık kurumları tarafından tespit ediliyor.

İş gücü kaybının oluşmasına zemin hazırlayan kazanın oluşmasını takiben, alınan sağlık kurulu raporuna göre iş göremezlik aylığı, yine raporda belirlenmiş iş gücü kayıp oranına göre %70’e kadar olacak biçimde bağlanabiliyor. İş gücü kaybının ayrıca sigortalıda başkasının bakımına muhtaç düzeyde olması durumunda ise %100 oranında iş göremezlik aylığı bağlanabiliyor.

İŞ GÖREMEZLİK AYLIĞI ALANLAR ÇALIŞABİLİR Mİ?

Çalışmayanlara her ay o kurumdan ödeme yapılacak! Sürekli iş göremezlik aylığı şartları neler?

İş gücü kaybı kapsamında yapılacak tedaviler sonrasında iş gücü kaybı oranının düşmesi durumunda yeniden alınan sağlık kurulu raporuna göre oranlar belirleniyor. Yeni oranlara göre iş göremezlik aylığı tutarı da yeniden belirleniyor.

İş göremezlik aylığının alınması için aranan bir diğer önemli koşul ise Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında yer almak. İş göremezlik aylığı alan bir kişinin ayrıca çalışmaya devam etmesi de mümkün. Çalışma sırasında yeniden bir iş kazası olması durumunda ise oranların tekrardan hesaplanması da mümkündür. Kişinin engel durumu incelenerek en yüksek gelir kendisine bu kapsamda bağlanmaktadır.  

Çalışmayanlara her ay o kurumdan ödeme yapılacak! Sürekli iş göremezlik aylığı şartları neler? ile ilgili etiketler meslek hastalık işsizlik
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.