Caiz değildir ne demek? Caiz değil, caizdir kelimeleri ne anlam ifade ediyor? TDK ve Diyanet açıklamaları!

Caiz değildir ya da caizidir sözlerini sıkça duymuşuzdur. Özellikle dini konularda araştırma yapanlar caiz kelimesine sıkça rastlar. Türk Dil Kurumu da caiz kelimesinin Türkçe karşılığını internet sitesinde yayınlar. Peki, Diyanet caizdir, caiz değildir sözleri ne anlama geliyor?

Caiz kelimesi Arapçadır. Türkçemize Arapçadan geçmiştir. Yasaya ve dine göre yapılması ve işlenmesi sakıncalı olan ve olmayan anlamlarına gelir. Dini hassasiyetleri yüksek müslüman vatandaşlar, herhangi bir konu hakkında bir hüküm ararken caiz mi sorusuna yanıt arar. Peki caizdir, caiz değildir ne anlama geliyor?

İslam araştırmalarında ya da gündelik hayatımızda karşılaştığımız dini ikilemlerde caiz mi sorusuna sıkça rastlarız. Peki bu ifade ne anlama geliyor?

CAİZ NE DEMEK? CAİZ DEĞİLDİR, CAİZDİR ANLAMLARI!

Helal ve mübah olmayan şeylere "caiz değildir" denilmektedir. Bu ifade ile haramlar kastedildiği gibi, zatı itibariyle helal olan ancak hükmen haram olan şeyler için de kullanılır. Mesela, alışveriş yapmak helaldir. Ancak cuma vaktinde kendisine cuma namazı farz olan birisinin alışveriş yapması helal değildir.

Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan "caiz değildir" sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.

Caiz Ne Demek? Caiz Değil, Caiz Olmaz Ve Caizdir Kelimeleri Ne Anlama Gelir?

Bir şeyi yemek ya da kullanmak konularında "caiz değildir" sözü, haramdır ve helal değildir demektir. Örneğin "domuz etini yemek, içki içmek caiz değildir" derken, haramdır ve helal değildir, anlamında kullanılır.

Caiz Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir?

Caiz kelimesi kullanıldığı yere göre pek çok mana barındırmaktadır. Caiz kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde bulunmaktadır. Caiz kelimesi sözlük anlamı aşağıda belirtilmiştir.

- Din, yasa ve töre bakımından işlenmesinde ve yapılmasında herhangi bir sakınca olmayan, yapılmasına ve işlenmesine izin verilen

 

Caiz değildir ne demek? Caiz değil, caizdir kelimeleri ne anlam ifade ediyor? TDK ve Diyanet açıklamaları! ile ilgili etiketler Diyanet İşleri Başkanlığı caiz ne demek caizdir caiz değildir
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.