Büyüme rakamları açıklandı! Türkiye ilk çeyrekte beklentileri aştı yüzde 5 büyüdü...

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,5 büyüme göstereceği yönündeydi.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü. Özellikle ihracattaki yüzde 10'luk büyüme dikkat çekti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,5 büyüme göstereceği yönündeydi.

Türkiye yılın ilk çeyreğinde takvimden arındırılmış olarak yıllık yüzde 4,7 büyürken, çeyreklik olarak yüzde 1,4 büyüme gösterdi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ege Yazgan, dış talepteki büyümenin Avrupa'nın bir miktar toparlanmasıyla ilgili olduğuna dikkat çekti.

buIyuIme

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları ilk çeyrekte yıllık yüzde 5,1 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları ilk çeyrekte yıllık yüzde 9,4 yükseldi. Gayrisafi sabit sermaye oluşumu ilk çeyrekte yıllık yüzde 2,2, mal ve hizmet ihracatı yıllık yüzde 10,6, ithalatı ise yüzde 0,8 arttı.

TÜİK verilerine göre Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3,2, sanayi sektörü yüzde 5,3, inşaat sektörü yüzde 3,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,2 arttı.

Hükümet kanadından ilk yorum Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den geldi. Canikli Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bu rakamlara şapka çıkarılır dedi.

canikli_tweet

GEÇEN ÇEYREK BÜYÜME YÜZDE 3,5 OLMUŞTU

Türkiye ekonomisi geçen yıl son çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 3.5 büyürken, 2016'nın tamamında yüzde 2.9 ile yine beklentilerin üzerinde büyüdü. Bununla birlikte 2016'da ekonominin daraldığı 2009'dan bu yana en düşük büyüme kaydedilmişti.

Orta Vadeli Program'da (OVP) 2017 için yüzde 4.4 büyüme öngörülürken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci büyümenin ilk çeyrekte yüzde 4'ün üzerinde olacağını, 2017'de büyümenin yüzde 5'in üzerinde olmasını istediklerini söylemişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise son yaptığı açıklamada bu yıl reformlarla yüzde 5 büyümenin olası olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de “2017'de OVP'deki büyüme rakamını yakalayacağız, hatta üstüne bile çıkabiliriz” açıklamasını yapmıştı.

buIyuIme_2

Büyüme rakamları açıklandı! Türkiye ilk çeyrekte beklentileri aştı yüzde 5 büyüdü... ile ilgili etiketler Türkiye büyüme rakamları
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.