Büyük tepki çekmişti! Antalya falezlerine ışıklandırma projesi iptal!

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin falezleri ışıklandırma projesi bir daha gündeme getirilmemek üzere iptal edildi. Söz konusu projeye, vatandaşlardan ve bilim insanlarından büyük tepki gelmişti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz mart ayında, falezlerin ışıklandırılmasına ilişkin bir proje geliştirildiğini duyurdu. Belediyenin resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla duyurulan proje, çok sayıda tepki aldı.

BİLİM İNSANLARI TEPKİ GÖSTERDİ

Bilim insanlarından da tepkiler alan projenin dünyada sadece 700 birey kalan Akdeniz foku başta olmak üzere, birçok kuş türü, endemik bitki ve canlıya ev sahipliği yapan falezlerde hem görüntü kirliliğine neden olacağı, hem de buradaki doğal hayatı yok edeceğine dikkat çekildi. Projeye gelen 'falezler pavyona dönecek' tepkileri üzerine durdurma kararı alan Büyükşehir Belediyesi, projenin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

Büyük tepki çekmişti! Antalya falezlerine ışıklandırma projesi iptal!

AK PARTİ İL BAŞKANI: GECE KULÜBÜ GİBİ DEMİŞTİ

Falezler ve belli bazı parklarda ışıklandırmanın doğal hayata zarar vereceğini belirten AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ise Antalya'nın böyle bir ışıklandırmaya ihtiyacı olmadığını söylemişti. Taş, “Biz evet turizm kentiyiz, tarihin, tarımın ve turizmin başkentiyiz ama bizim doğal güzelliklerimiz için geliyor turistler. Burada ışıklandırmaya ihtiyaç yok. O yaptıkları ışıklandırmanın da sosyal medya üzerinden görsellerini gördüm. Maalesef pavyon gibi olmuş, gece kulübü gibi olmuş. O görüntüyü sadece uçakla gelenler görecek. Onun dışında hiç kimsenin o görüntüyü görme şansı yok" ifadelerini kullanmıştı.

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ

Düden Şelalesi'ndeki ışıklandırmayı da hatırlatan Taş, “Düden Şelalesi'nin Lara'da denize döküldüğü alanın ışıklandırılması turistler açısından gayet ilgi çekici, önemli ama 3 bin 400 metrelik alanın ışıklandırılması özellikle de çok kötü renkler seçilmiş. Kırmızı mor, sarı. Bunlar hem doğal hayata, canlılara zarar verecek hem de ciddi manada görüntü kirliliğine yol açacak. O yüzden biz yapılacak bu işin acilen durdurulmasını istiyoruz. İlla hizmet yapılacaksa millet tramvayın ve yarım kalan projelerimizin tamamlanmasını bekliyor" diye konuşmuştu.

CANLILARA DA ZARARLI

Falezlerin sadece toprak veya kayaçlardan oluşmadığını belirten Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun ise "Burada bir yaşam var, birçok canlının yaşamını sürdürdüğü bir habitat, yaşam alanı. Falezler yaban hayatı konusunda büyük önem taşıyor. Falezler kuşlar, bitkiler, yarasalar ve Akdeniz fokunun bulunduğu bir nokta. Dünyanın en hızlı kuşu gökdoğan bu falezlerde yuva yapıyor. Göç etmeyen kaya kırlangıçlarını görebiliyoruz. Yalı çapkınları, martılar, güvercinler, birçok kuşu görebiliyoruz. Antalya kuşların göç rotası üzerinde ve Akdeniz'i aştıktan sonra ilk konaklayabilecekleri alan falezler ve üzerindeki makilikler. Böyle bir ışıklandırma olduğunda kuşların tercih etmeyeceği bir durum oluşabilir" diye konuşmuştu.

Büyük tepki çekmişti! Antalya falezlerine ışıklandırma projesi iptal! ile ilgili etiketler Antalya falez ışıklandırma antalya büyükşehir belediyesi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.