Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah Kimdir! Selçuklu Onun Zamanında İşte Bunları Yaşadı

16 Ağustos 1055 yılında doğdu. 1072-1092 yılları arasında Büyük Selçuklu Devletini en geniş sınırlarına ulaştırdı. Çocukluğu İsfahan da geçti. Babası Alparslan, kabiliyeti ve cesareti ile dikkat çeken Melik Şah ile yakından ilgilendi. Melik Şah uzun boylu, biraz şişmanca ve beyaz tenli olarak bilinir. Aynı yılda Karahanlılar Han’ının kızı Terken hatun ile evlendi.

16 Ağustos 1055 yılında doğdu. 1072-1092 yılları arasında Büyük Selçuklu Devletini en geniş sınırlarına ulaştırdı. Çocukluğu İsfahan da geçti. Babası Alparslan, kabiliyeti ve cesareti ile dikkat çeken Melik Şah ile yakından ilgilendi. Melik Şah uzun boylu, biraz şişmanca ve beyaz tenli olarak bilinir. Aynı yılda Karahanlılar Han’ının kızı Terken hatun ile evlendi.


 Alparslan 1066 tarihinde Melik Şah’ı veliaht tahin etti ve İsfahan şehrini ona verdi. Babası Bizans İmparatoru Romen Diojen’in Anadolu’da ilerleyişini durdurmak için kuzeye gitti ve Malazgirt Meydan Muharebesini yaptı.

 Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah Kimdir! Selçuklu Onun Zamanında İşte Bunları Yaşadı

1072’de yine babası ile birlikte Karahanlılara karşı bir sefer gerçekleştirdi. Babası Alparslan bu sefer sırasında esir aldığı bir Karahanlı kale komutanı olan Yusuf Harzemi tarafından öldürüldü. Melik Şah Selçuklu Ordusunun başına geçti ve sultanlığını ilan etti.

 

Melikşah Hükümdarlığı

 

Melik Şah’ın hükümdar olduğu dönem Büyük Selçuklu Devleti’nin en parlak dönemidir. Kardeşi onun hükümdarlığına karşı çıkarak isyan başlattı. Ama Melik Şah kardeşini yenerek isyanı bastırdı ve ülkesinde düzeni sağladı. Bu iç karışıklıktan faydalanmaya çalışan Gazneli ve Karahanlı devletleri birleşerek saldırdılar. Ve iki devleti de yendi. Böylelikle Karahanlılar devleti ikiye ayrıldı. Melik Şah Maveraünnehir kendisinin de katıldığı iki büyük askeri sefer yaptı.

 Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah Kimdir! Selçuklu Onun Zamanında İşte Bunları Yaşadı - Resim : 2

1073-1074'de ki seferde Karahallılara saldırarak onlara Ceyhun Nehri kıyılarında bulunan arazilere çekilmelerini sağladı ve stratejik bir şehir olan Termez Şehri’ni zapt etti. 1089^daki seferde ise yerel ulemanın da desteği ile önemli Semerkant Şehri’ni eline geçirmiş ve orada idareci olan ve eşi Terken’in yeğeni olan Ahmet Han bin Kezr’i tutuklattı. Anadolu Selçuklu’nun ilk hükümdarı olan Süleyman Şah’ın ölümünden altı ay sonra Suriye’ye gelen Melik Şah bu bölgedeki düzen ve asayişi sağladı.

 

Melikşah’ın Mirası

 

Melik Şah zamanında Büyük Selçuklu Devleti’nin sınırları Akdeniz ve Marmara Denizi’nden Kaşgar’a, Kafkasya’dan Yemen’e kadar uzanıyordu. Melik Şah askeri seferde olmadığı zamanlar İsfahan bölgesinde yaşardı. Bu yüzden İsfahan Büyük Selçuklu Devleti’nin başkenti sayılır.
Gazali, Kaşgarlı Mahmut ve Ömer Hayyam gibi alim ve şairleri himayesi altına aldı.
Bağdat’ta Sultan Melik Şah Camii’ni yaptırdı.. Melik şahın yaptırdığı eserlerden hiçbiri günümüze kadar gelmedi.

 

Melikşah’ın Ölümü

 

Melik şahın 27 Şubat 1092 veya 25 Şubat 1093’te Bağdat’ta karısı olan Semerkant Sultan’ının kızı tarafından zehirlenerek öldürüldüğünü ve babası Alparslan’ın yanına defnedildiğini bilmekteyiz. 

Melikşah’ın Eşleri;

  • Terken Hatun
  • Zübeyde Hatun
  • TaceddinSeferriye Hatun

Melikşah’ın Erkek Çocukları

  • Ahmed
  • Davud

Berkyaruk 

  • Muhammed Tapar
  • Ahmet Sencer
  • Mahmud
  • Tuğrul
  • Emir
  • Humar

Melikşah’ın Kız Çocukları

  • Cevher Hatun
  • MahMelek Hatun
  • SeyyideHatun

 

Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah Kimdir! Selçuklu Onun Zamanında İşte Bunları Yaşadı ile ilgili etiketler melikşah
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.