Burseya Dağı nerede? | Önemi nedir?

Burseya Dağı nerede? Önemi nedir? Zeytin Dalı Operasyonu'nda ilk şehidimizi verdiğimi Burseya Dağı vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in doğusundaki Azez'den ilerleyerek stratejik önemdeki Burseya Dağı'nı ve üç köyü ele geçirdi. TSK ve ÖSO, Afrin'in doğusundaki Azez'den öğle saatlerinde Burseya Dağı'na yönelik operasyon başlatmıştı. Diğer taraftan Afrin'in kuzeyinden giren TSK ve ÖSO unsurları, Bülbül beldesine bağlı Şeyh Badi, Marso ve Haftar köylerini de teröristlerden arındırdı. Burseya Dağı nerede? Önemi nedir? Detaylar haberimizde...

Burseya Dağı nerede? Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı. Burseya Dağı nerede? Önemi nedir? Detaylar haberimizde...

BURSEYA_DAAI_NERESADAR

BURSEYA DAĞI NERESİDİR?

Burseya Dağı, Azez ile Kilis'e bakması dolayısıyla TSK, ÖSO ve Türkiye'nin topraklarını tehdit etmekteydi. Terör örgütü, Burseya Dağı'nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez'e bakan konumu sayesinde bu bölgelerdeki sivilleri havan, top ve füze saldırılarıyla hedef alıyor.

Burseya'nın teröristlerden temizlenmesiyle Türkiye sınır hattı ile birlikte Azez ve çevresindeki Suriyeli sivillerin güvenliğine yönelik tehditler azalmış olacak.

burseya_daAA_nerede

AZEZ NEREDE?

Azez, Halep iline bağlı bir yerleşim merkezi olarak tanımlanmaktadır.

Azez'de yaşayan kesime bakılacak olursa bunları yoğun bir biçimde; Kürtler, Türkmenler ve sünni müslüman olan Araplar oluşturmaktadır.

Azez'in bulunduğu nüfusu inceleyecek olursak, kent merkezinde 50 bin, köyleriyle birlikte ise 100.000'e yakın bir nüfusu olduğu görülmektedir.

Tarihsel açıdan ele alındığında, 1125 yılında Selçuklular ile Haçlılar arasında çıkan Azez Muharebesi'nin geçtiği yer olarak bilinmektedir.

2011 yılında Azez bölgesinde Kuzey Fırtınası adlı bir grup kuruldu. Kuzey Fırtınası grubu, Azez bölgesindeki savaşçılardan oluştuğu için kısa süre sonra rejim ile çatışmaya başladı.

Ayaklanmaların ortaya çıkmasıyla birlikte Azez halkı, rejimin karşısında cephe almaya başladı.

2012 yılında Azez bölgesi, Suriye İç Savaşı esnasında muhalifler tarafından ele geçirildi.

Azez bölgesinde, şehrin yarısı Özgür Suriye Ordusu, diğer yarısı ise İslami Cephe liderliğindeki Kuzey Fırtınası Tugayı kontrolü altındadır.

AFRİN TAM OLARAK NEREDE?

Kilis’e çok yakın bir konumda bulunan Afrin’in batısında Hatay, kuzeyinde Kilis, güneyinde ise Suriye’nin önemli şehirlerinden Halep bulunuyor. Nüfusun ağırlıklı kısmını Kürt nüfus oluşturuyor. Afrin'de çok sayıda Arap ve Türkmen de bulunuyor. Hatay ve Kilis ile sınırı olan Afrin, sınırdan çıplak gözle bile görülecek kadar yakın bir konumda bulunuyor.

ZEYTİN DALI HAREKATI NE ANLAMA GELİYOR?

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Zeytin Dalı Harekatı'nın amacı, Türkiye'nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımlandı. Operasyon kapsamında “Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak” da amaçlar arasında sıralandı. Afrin, Suriye'nin kuzey batısında olan kent. Kentin nüfusu 50.000'in üzerindedir. Zeytin ağacı Afrin'in sembolüdür ve zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil ve Halep sabunu kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.

AFRİN’DE DSG’DEN KOPUŞLAR BAŞLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dün gece başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu sonrasında, ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’nde kopuşlar yaşanmaya başlandı. Suriye’de yayın yapan Al-Masdar, DSG’nin en büyük gruplarından Ceyş’ül Suvar’ın taraf değiştirerek Türkiye destekli güçlere dahil olduğunu yazdı.

Zeytin Dalı Operasyonu'nda ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri'ne bir darbe de kendi içinden geldi. Demokratik Suriye Güçleri bünyesindeki en kalabalık gruplardan Ceyş-ül Suvar'ın taraf değiştirdiği açıklandı.

Burseya Dağı nerede? | Önemi nedir? ile ilgili etiketler burseya dağı nerede önemi nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.