Burkina Faso'da darbe: Cumhurbaşkanının akıbeti hala bilinmiyor!

Dün sabaha karşı askeri kamplardaki kıpırdanmaları haberleştiren SuperHaber, Türkiye ile ilişkilerin hızla yakınlaşan Burkina Faso hükümetine darbe olabileceği konusunda uyarmıştı. Biraz önce gelen bilgilere göre, Burkina Faso'da ordu, hükümeti feshettiğini ve yönetime el koyduğunu duyurdu.

Burkina Faso'da ordu, hükümeti feshettiğini ve yönetime el koyduğunu duyurdu.

Burkina Faso'daki darbeci askerler, başkent Ouagadougou'daki ulusal televizyon istasyonunun girişini korurken görüntülendi.

Bir grup askerin Pazartesi günü devlet televizyonunda yaptığı açıklamaya göre, sekiz ay içinde üçüncü Batı Afrika devlet başkanını deviren 36 saatlik bir darbeyi yönettikten sonra, askeri yetkililer Burkina Faso Cumhurbaşkanını görevden aldılar.

Yüzbaşı Sidsoré Kader Ouedraogo, kamuflaj teçhizatlı 13 adamla çevrili haldeyken, “Ülkemizin doğru yola geri dönmesini sağlamak amacıyla alınmış bir karar” dedi.

Ouedraogo, herhangi bir kan dökmeden anayasayı askıya aldıklarını, hükümeti feshettiklerini ve sınırları kapattıklarını söyledi. Başkan Roch Marc Kabore ve diğer politikacıları güvenli bir yerde tuttuklarını da sözlerine ekledi.

Burkina Faso'nun görünüşteki yeni yöneticilerinin sözleri, bir saat önce liderin bir suikast girişiminden kurtulduğunu iddia eden Kabore'nin kendi partisiyle çelişiyor.

2015 yılında göreve başlayan ve görev süresi boyunca binlerce kişinin ölümüne ve bir milyondan fazla insanın evsiz kalmasına neden olan terörist isyanlarla karşı karşıya kalan Kabore'nin akıbeti konusunda kafalar karışık.

Bölge liderleri onun serbest bırakılması için çağrıda bulunurken, Kabore - ya da resmi Twitter hesabını yöneten biri - kendisini kaçıranlara bir ricada bulundu: "Silahlara sarılanları ulusun yüksek çıkarları için onları bırakmaya davet ediyorum."

Halkın İlerleme Hareketi partisi yaptığı açıklamada, Kabore'nin özel konutunun harabeye döndüğünü ve askerlerin ulusal televizyon kanalını ele geçirdiğini söyledi. Parti, Kabore'nin nerede olduğunu veya durumunu açıklamadan “Demokrasimiz tehlikede” dedi.

Yetkililer başlangıçta Kabore'nin askeri gözaltına alındığını yalanladılar ve Pazar günü silah sesleri duyulurken bile her şeyin sakin olduğunu iddia ettiler. Durumun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Batılı bir yetkili, daha sonra darbecilerin başkanlık sarayına ulaştığını ve Kaboré'nin fiziksel olarak görevden alındığını söyledi.

15 uluslu Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu veya ECOWAS, Pazartesi öğleden sonra yaptığı açıklamada "darbeyi" kınadı ve orduyu Kabore'yi zarardan uzak tutmaya çağırdı.

Bir Burkinalı terörle mücadele polisi, bugün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanının “emin ellerde” olduğunu söyledi. “Net fikirleri olan güçlü bir adama ihtiyacımız var” dedi.

 

Kaynak: SuperHaber, Washington Post

 

Burkina Faso'da darbe: Cumhurbaşkanının akıbeti hala bilinmiyor! ile ilgili etiketler Darbe burkina faso
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.