Burak Elmas: "Hayatımdaki en travmatik 10 dakikaydı. Dilim başka konuştu, duygularım başka"

Burak Elmas, Fatih Terim'le yaptığı ayrılık konuşmasını ilk kez detaylarıyla paylaştı... "Bu olayın yaşanış şekli aslında çok üzüntü verici. Çünkü ben Fatih Hoca’yı insan olarak, Galatasaray efsanesi olarak çok seviyorum. Hayatımdaki en travmatik 10 dakikaydı. Duygularım ve aklım arasında gidip geldim. Dilim başka konuştu, duygularım başka."

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, Fatih Terim ayrılığının detaylarını anlattı.

Gazete Oksijen'e konuşan Elmas, "Fatih Terim'le yollarınızı ayırdınız. Önce o 10 dakikayı anlatır mısınız? Bu arada gerçekten 10 dakika mı sürdü görüşmeniz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Bu olayın yaşanış şekli aslında çok üzüntü verici. Çünkü ben Fatih Hoca’yı insan olarak, Galatasaray efsanesi olarak çok seviyorum. Hayatımdaki en travmatik 10 dakikaydı. Duygularım ve aklım arasında gidip geldim. Dilim başka konuştu, duygularım başka."

"Aslında bizim total bir projemiz var. Onu gerçekleştirmek istiyoruz. Türk sporu çok geride kaldı. Makas açıldı diyoruz ya, makas sadece saha sonuçları ile açılmadı, yönetim biçimleriyle de açıldı. Yönetim prensiplerini değiştirmezseniz o makas sahada belki kapanabilir ya da kapanıyor gibi görünüyor olabilir ama uzun vadede asla kapanmaz."

"Bugün bizim neredeyse 10 katımız cirolara ulaşan büyük Avrupa kulüpleriyle mücadele ediyoruz ve bir dernek mantığı ile yönetiliyoruz.Futbolda stratejimiz şuydu; GS hep son üç dört yılını oynayan ve çok yüksek maaşlar verdiği bir futbol takımı yönetimi yapıyordu. Mesela net takım ücretimiz 95 milyon euro’dan en son 65 milyon euro’ya geldi."

"Bu ücretlerle her yıl zarar ediyorduk. Bu yüzden de yetenekli gençlerle kurulmuş, uzun süre bir arada oynayacak ve GS ile büyüyüp GS’yi uzun süre başarıya taşıyacak bir takım kurmak istedik. Ücret maliyetlerinin gelirlere göre yönetilebileceği, bankalarla yapılmış olan anlaşmalar uyarınca ödenmesi gereken faizlerin ödenebileceği bir finansal yapıya getirmek istiyoruz kulübü."

"Eskiden yalnızca futbolda değil tüm sporlarda öngörü, kişilerin futbol bilgisi ve saha okuması gibi faktörler çok öndeyken bugün artık bu öngörü veya futboldan anlama kurgusunun yüzde 80’i bilgi bazlı ölçülebiliyor. Oyuncuların koşu mesafeleri, gol şansları, fiziksel gelişimleri, sakatlanma ihtimallerine kadar her şey hesaplanabilir durumda."

"Biz de GS’de futbolu hem kurumsal hem ölçülebilir rakamlarla yönetmek istiyoruz. GS’nin en iyi oyuncu izleme departmanına, en iyi performans ölçümü departmanına, en iyi tesis yönetimine, en iyi alt yapı departmanlarına sahip olmasını istedik. Biz giden teknik direktör ve yardımcılarının Galatasaray'ın sistemi içinde devam etmesi ve uzun vadede hem gelirleri artırabilecek hem gençlerden oluşan bir takım yönetmek gibi hedeflerimiz vardı."

SEÇİM KOZU FATİH TERİM'Dİ

Elmas, "Siz göreve gelirken Fatih Terim’in teknik direktör olacağını söylemiştiniz. Farklı bir arayışınız yoktu" yorumu üzerine şöyle devam etti.

"Evet, seçimlerden önce herkes, 'Teknik direktörlüğe kimi getireceksiniz' diye soruyordu. Bir başkan adayının 15 gün sonra liglerin başlayacağı bir ortamda hangi teknik direktörle çalışacağını söylemesi kadar normal bir şey yoktu. Bu sistemi ve bazı radikal kararları hızlı bir şekilde alabileceğimizi öngörerek, Fatih Hoca’ya da kişisel sevgim ve saygım sebebiyle onunla çalışmayı tercih ettim. Ben Fatih Hoca ile çalışacağımı söyleyerek geldim ama diğer adaylardan çalışmayacağını söyleyen sadece bir kişi oldu."

"Saha sonuçları istediğimiz gibi gitmedi. Avrupa’da ciddi anlamda başarılı bir dönem geçirdik ama Türkiye Kupası ve lig iyi gitmedi. Sonuçlar iyi gitmediği zaman bize eleştiri geliyor ama Fatih Hoca’ya da çok eleştiri gelmeye başladı. Ben ayrıca birtakım organizasyonel değişikliğin yapılmasını istedim. GS’nin futbol okulunu kurmak gibi temel konularda ciddi bir sabırsızlık vardı bende."

"Bazen şöyle bir sıkıntı olur; saha sonuçları o kadar çok baskı getirir ki size uzun vadeli planlarınızı yapamaz hale gelirsiniz, günlük yangını söndürmekle uğraşırsınız. Ama bu öyle bir proje ki ben yıpranmayı göze alarak GS’yi değiştirmek, alışkanlıkları değiştirerek sürdürülebilir bir yönetim tarzına geçmek istedim. Özelikle de Türk futbolunun en kötü olduğu dönemde bunu yapmak çok zor. Burada ben yıpranacağımı biliyordum. Fakat Fatih Hoca da yıpranınca çok zorlanmaya başladık. Her hafta Fatih Hoca’ya da bir sürü eleştiriler geliyordu."

Fatih Terim’in “ilk imzam, son imzam” paylaşımı size ne hissettirdi?

"Çok üzüldüm. On dakikalık konuşma öncesinde düşündüklerim ve on dakikalık konuşmayı yaparkenki hislerimin tarifi yok. Galatasaray Başkanı olduğunuz zaman kendiniz için doğru olanla, kendinizi korumak amaçlı doğru olanla Galatasaray için uzun vadede doğru olan arasında sıkışabiliyorsunuz. Ben bugüne kadar seçim döneminde mesela kayınpederim Faruk Süren’le bile ayrı düşerek bu mücadeleyi verdim."

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Burak Elmas: "Hayatımdaki en travmatik 10 dakikaydı. Dilim başka konuştu, duygularım başka" ile ilgili etiketler Galatasaray Fatih Terim burak elmas Gazete Oksijen
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.