Bunu Kimse Bilmiyor! SGK’dan 2 maaş birden ödeme! Ayda iki kez maaş alabilirsiniz!

SGK'dan 2 maaş birden ödeme her ay düzenli olarak hesaplara yatıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden binlerce kişi çift maaş hatta 3 maaş birden ödeme alabiliyor. Maaşları kesilen vatandaşlar da mahkemelerde hakkını arıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dul maaşı ödemelerinde farklı formüller uyguluyor. Hak sahibinin hem eşinden hem kendinden hemde anne babasından maaş alma olasılığı var. Ancak bu durumda olabilmek için tüm koşulların uygun olması gerek.

ÇİFT MAAŞ ALABİLMEK İÇİN ŞARTLAR NELER?

SGK'ya prim ödemesi yapan vatandaşların vefat etmeleri durumunda geride kalan hak sahiplerine dul maaşı ile yetim maaşı bağlanır. Dul maaşı bağlanması için çalışanın en az 1800 günlük prim ödemesi yapmış olması ve 15 yıllık sigorta gün sürecinin dolması gerek. Bu şartların sağlanması durumunda dul maaşı eşe, yetim maaşı kız ve erkek çocuklarına bağlanır. Erkekler için 25 yaşında maaş süresi dolar. Kız çocukları için ise sigortalı bir işe girene kadar yada evlenene kadar devam ediyor.

Dul maaşı ödemelerini alabilmek için sağlanması gereken şartlar bunlar olurken bazı özel durumlar hak sahiplerinin iki maaş almalarını sağlar.

Dul maaşı almakta olan bir vatandaş annesinden veya babasından yetim maaşı alarak çift maaş alabilir. Bunun dışında çift maaş hakkı kazandıktan sonra kendi emeklilik hakkından aynı anda 3 maaş birden alma hakkı elde edebilir. Tüm bu hakların olabilmesi için ise şartların ve ödemelerin SGK prim türlerinin uygun olması gerek.

HANGİ DURUMLARDA ÇİFT MAAŞ ALINIR?

Çifte maaş almak isteyen emekliler hangi sigorta koluna (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Ayrıca farklı prim türünden yetim maaşı da alabilir. Bazı örneklerle durumu açıklayalım.

Bunu Kimse Bilmiyor! SGK’dan 2 maaş birden ödeme! Ayda iki kez maaş alabilirsiniz!

Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alma hakkına sahip olur. Tam tersi durumda vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75’ini alıyor.

ÜÇ MAAŞ HAKKI

Eğer çalışan kadın SSK'dan emekli olmuş ise; Bağkur emeklisi eşinin vefatı kapsamında dul maaşı almaya hak kazanır. Aynı süreçte emekli sandığı primi ödemiş olan anne veya babasının vefatı durumunda da yetim maaşı alabilir. Bu durumda 3 maaş alma hakkı elde eder.

Bunu Kimse Bilmiyor! SGK’dan 2 maaş birden ödeme! Ayda iki kez maaş alabilirsiniz! ile ilgili etiketler SGK çift maaş
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.